Waarom wij kozen voor een zwarte keuken.

Door Carine

Sinds we in ons nieuwe huis wonen krijgen we regelmatig de vraag hoe onze zwarte keuken bevalt. Met name de vraag of je er niet alles op ziet wordt vaak gesteld. In deze blog lees je alle voor- en nadelen van het hebben van een zwarte keuken en geef ik antwoord op de vraag hoe onze keuken ons bevalt.

Bij het kiezen van een keuken komt nogal wat kijken. De kleur, de opstelling, de apparatuur, wel of geen eiland, luxe of bescheiden, het soort stolwanden, het aanrechtblad, de verlichting, noem maar op. Als je al geen last had van keuzestress zou je het spontaan krijgen.

Voor ons was het gelukkig niet al te ingewikkeld om een keuken te kiezen. Omdat we vrij laat in het bouwproject zijn gestapt waren we beperkt in de keuze van de opstelling. Daarnaast wisten we eigenlijk allebei heel goed wat we wilden en konden we snel een beslissing nemen over het uiterlijk van onze keuken. Mijn droomkeuken was zwart en had een keukeneiland. Daarnaast zou er een wijnkast inzitten, een warmhoudlade, twee ovens en een ingebouwd espresso-apparaat. Een Amerikaanse koelkast met ijsblokjesmachine zou bovendien ook wel erg wenselijk zijn. Laten we het er op houden dat de keuken zwart is geworden en dat ik mijn kookeiland heb gekregen. Over de rest zullen we het maar niet hebben.

Hadden we dan helemaal geen twijfels? Jazeker, die hebben we absoluut gehad. Zou een zwarte keuken niet te donker worden? Zou je er niet steeds vingerafdrukken op zien? En vinden we deze keuken over 10 jaar nog steeds mooi? Allemaal relevante vragen die we van te voren niet goed konden beantwoorden. We wogen alle factoren (lichtval, praktisch versus esthetisch, duurzaamheid) af en maakten de inschatting dat een zwarte keuken het beste bij ons paste.

De materialen

Dat zwarte keukens op dit moment helemaal in zijn was voor ons een voordeel, want er is meer keuze in materialen dan er ooit is geweest. Wij kozen voor gelamineerde matzwarte kasten met een speciale anti-vingerafdruk coating. Dat werkt in de praktijk best aardig. De kastjes zitten niet onder de vingerafdrukken van de kinderen, en geloof me, die zitten vaak aan deurtjes en kastjes. Wel zien we bij de randen van de kasten af en toe wel wat vette vingers, maar dat komt vooral van het openen en sluiten van de deuren en lades. De coating zorgt er voor dat de deuren heel gemakkelijk schoon zijn te vegen met een natte doek.

Het aanrechtblad werd van Fenix, een speciaal soort kunststof met een extreem matte toplaag. Ons werd verteld dat er op Fenix geen vingerafdrukken achterblijven en dat kleine krasjes zelfs vanzelf verdwijnen door een speciale nanotechcoating. Dat klinkt natuurlijk fantastisch! En ik moet zeggen dat dat ook echt zo is! Tot nu toe hebben we nog geen kras gezien. Het blad voelt heel zacht aan en is gemakkelijk schoon te maken. Vooral de zogenaamde wonderspons, een melamine spons, is een hele fijne spons om te gebruiken voor vlekken en kleine krasjes. We lazen ook wel negatieve verhalen over Fenix werkbladen en vonden het een spannende keuze, maar tot nu toe bevalt dit werkblad ons prima.

Zie je dan niet veel stof liggen? Deze vraag krijgen we ook best vaak te horen. Nee, dat valt reuze mee. Bij elk type aanrechtblad zie je kruimels en stof liggen, bij die van ons dus ook. Zeker als de zon op het blad schijnt grijp ik meteen naar de poetsdoek. Ik zorg ervoor dat het aanrechtblad zo leeg mogelijk is, zodat ik met een doekje de vuiltjes zo kan wegvegen. Ik vind het persoonlijk ook niet zo heel storend als er af en toe een kruimeltje te zien is. Met kleine kinderen ontkom je er niet aan om regelmatig te stofzuigen of te poetsen. Of je nu een zwarte keuken hebt of een witte, een grijze of een houten.

Een zwarte keuken: de conclusie

Als mensen aan ons vragen hoe onze zwarte keuken bevalt kan ik gelukkig antwoorden dat hij goed in de smaak valt. We zijn erg blij met onze keuze voor zwart, en de materialen houden zich zoals beloofd. De anti-vingerafdrukcoating op zowel het aanrechtblad als de keukenkastjes is een life-saver. De enkele vingerafdruk die achterblijft is heel eenvoudig te verwijderen. Mocht je dus twijfelen over een zwarte keuken en ben je bang voor vingerafdrukken of vuiltjes en stof? Vanuit mijn ervaring kan ik je zo’n mooie keuken van harte aanbevelen.

You may also like

Laat een reactie achter