Waarom wij kozen voor een zwarte keuken.

Door Carine

Sinds we in ons nieuwe huis wonen krijgen we regelmatig de vraag hoe onze zwarte keuken bevalt. Met name de vraag of je er niet alles op ziet wordt vaak gesteld. In deze blog lees je alle voor- en nadelen van het hebben van een zwarte keuken en geef ik antwoord op de vraag hoe onze keuken ons bevalt.

Bij het kiezen van een keuken komt nogal wat kijken. De kleur, de opstelling, de apparatuur, wel of geen eiland, luxe of bescheiden, het soort stolwanden, het aanrechtblad, de verlichting, noem maar op. Als je al geen last had van keuzestress zou je het spontaan krijgen.

Voor ons was het gelukkig niet al te ingewikkeld om een keuken te kiezen. Omdat we vrij laat in het bouwproject zijn gestapt waren we beperkt in de keuze van de opstelling. Daarnaast wisten we eigenlijk allebei heel goed wat we wilden en konden we snel een beslissing nemen over het uiterlijk van onze keuken. Mijn droomkeuken was zwart en had een keukeneiland. Daarnaast zou er een wijnkast inzitten, een warmhoudlade, twee ovens en een ingebouwd espresso-apparaat. Een Amerikaanse koelkast met ijsblokjesmachine zou bovendien ook wel erg wenselijk zijn. Laten we het er op houden dat de keuken zwart is geworden en dat ik mijn kookeiland heb gekregen. Over de rest zullen we het maar niet hebben.

Hadden we dan helemaal geen twijfels? Jazeker, die hebben we absoluut gehad. Zou een zwarte keuken niet te donker worden? Zou je er niet steeds vingerafdrukken op zien? En vinden we deze keuken over 10 jaar nog steeds mooi? Allemaal relevante vragen die we van te voren niet goed konden beantwoorden. We wogen alle factoren (lichtval, praktisch versus esthetisch, duurzaamheid) af en maakten de inschatting dat een zwarte keuken het beste bij ons paste.

De materialen

Dat zwarte keukens op dit moment helemaal in zijn was voor ons een voordeel, want er is meer keuze in materialen dan er ooit is geweest. Wij kozen voor gelamineerde matzwarte kasten met een speciale anti-vingerafdruk coating. Dat werkt in de praktijk best aardig. De kastjes zitten niet onder de vingerafdrukken van de kinderen, en geloof me, die zitten vaak aan deurtjes en kastjes. Wel zien we bij de randen van de kasten af en toe wel wat vette vingers, maar dat komt vooral van het openen en sluiten van de deuren en lades. De coating zorgt er voor dat de deuren heel gemakkelijk schoon zijn te vegen met een natte doek.

Het aanrechtblad werd van Fenix, een speciaal soort kunststof met een extreem matte toplaag. Ons werd verteld dat er op Fenix geen vingerafdrukken achterblijven en dat kleine krasjes zelfs vanzelf verdwijnen door een speciale nanotechcoating. Dat klinkt natuurlijk fantastisch! En ik moet zeggen dat dat ook echt zo is! Tot nu toe hebben we nog geen kras gezien. Het blad voelt heel zacht aan en is gemakkelijk schoon te maken. Vooral de zogenaamde wonderspons, een melamine spons, is een hele fijne spons om te gebruiken voor vlekken en kleine krasjes. We lazen ook wel negatieve verhalen over Fenix werkbladen en vonden het een spannende keuze, maar tot nu toe bevalt dit werkblad ons prima.

Zie je dan niet veel stof liggen? Deze vraag krijgen we ook best vaak te horen. Nee, dat valt reuze mee. Bij elk type aanrechtblad zie je kruimels en stof liggen, bij die van ons dus ook. Zeker als de zon op het blad schijnt grijp ik meteen naar de poetsdoek. Ik zorg ervoor dat het aanrechtblad zo leeg mogelijk is, zodat ik met een doekje de vuiltjes zo kan wegvegen. Ik vind het persoonlijk ook niet zo heel storend als er af en toe een kruimeltje te zien is. Met kleine kinderen ontkom je er niet aan om regelmatig te stofzuigen of te poetsen. Of je nu een zwarte keuken hebt of een witte, een grijze of een houten.

Een zwarte keuken: de conclusie

Als mensen aan ons vragen hoe onze zwarte keuken bevalt kan ik gelukkig antwoorden dat hij goed in de smaak valt. We zijn erg blij met onze keuze voor zwart, en de materialen houden zich zoals beloofd. De anti-vingerafdrukcoating op zowel het aanrechtblad als de keukenkastjes is een life-saver. De enkele vingerafdruk die achterblijft is heel eenvoudig te verwijderen. Mocht je dus twijfelen over een zwarte keuken en ben je bang voor vingerafdrukken of vuiltjes en stof? Vanuit mijn ervaring kan ik je zo’n mooie keuken van harte aanbevelen.

OOK LEUK OM TE LEZEN
20 Reacties
5

You may also like

20 Reacties

Joanne 4 december 2020 - 08:24

Dank je wel! Goed dit te weten.. (heb namelijk net een zwart matte keuken besteld).
En hoe bevalt de zwarte kraan en zwarte spoelbak? Ik ben bang dat je die erg goed moet bijhouden, wil je geen kalk aanslag zien. En zie je sneller krsssen etc erin? Ben benieuwd naar jou ervaringen! Moet de kraan en spoelbak namelijk nog uitzoeken.

Reply
Carine 24 mei 2021 - 21:06

Allereerst mijn excuses voor de late reactie, waarschijnlijk heb je de kraan en wasbak allang uitgezocht. Met krassen en kalkaanslag valt het reuze mee gelukkig. We hebben er zo goed als geen last van. Groet, Carine

Reply
Anouk 7 februari 2021 - 21:35

Wauw! Dit is precies zoals ik mijn keuken ook wil hebben. Inclusief alle luxe opties haha. Mag ik vragen bij welk bedrijf je deze keuken samengesteld en gekocht hebt?

groetjes, Anouk

Reply
Carine 24 mei 2021 - 21:05

Hoi Anouk, mijn excuses voor de late reactie. Onze keuken is gekocht bij KeukenVision in Dordrecht, maar als ik het goed heb hebben ze ook een vestiging in Apeldoorn (Voortman Keukens). Ik hoop dat je er nog wat aan hebt. Groet, Carine

Reply
Anne 23 februari 2021 - 17:26

Hi Carine,

Mijn man en ik zijn op zoek naar een zwarte keuken voor ons nieuwe huis. Bij het zoeken naar zwarte keukens kwam ik bij jouw keuken terecht die toevallig precies dezelfde lay-out heeft die wij graag willen. Zou ik mogen weten waar je deze keuken hebt gekocht?

Reply
Carine 24 mei 2021 - 21:04

Allereerst mijn excuses voor de late reactie, ik hoop dat je er nog wat aan hebt. Deze keuken is gekocht bij KeukenVision in Dordrecht, maar volgens mij hebben ze ook een vestiging in Apeldoorn (Voortman Keukens als ik het goed heb).

Reply
Sam 25 februari 2021 - 20:34

Hele mooie keuken! Waar hebben jullie deze gekocht als ik vragen mag?

Reply
Carine 24 mei 2021 - 21:03

Hoi! Excuses voor de late reactie, ik hoop dat je er nog wat aan hebt. Onze keuken is gekocht bij KeukenVision in Dordrecht. Ze zijn onderdeel van de Voortman Groep, die volgens mij ook in bijvoorbeeld Apeldoorn zit.

Reply
Denise 24 mei 2021 - 20:03

Hé, je keuken ziet er heel mooi uit! Ik vroeg me nog af waar je die wandplanken vandaan hebt, ik vind ze erg leuk. Groetjes Denise

Reply
Carine 24 mei 2021 - 21:01

Hoi Denise, dankjewel! Dit zijn de SKOGSTA wandplanken van Ikea.

Reply
Vandenhende Kristof 15 juni 2021 - 12:44

Dag Carine,

Wij moeten momenteel beslissen om al of niet een zwart fenix werkblad te nemen. Wij hebben schrik dat er na verloop van tijd niet verwijderbare kleurverschillen of vlekken op het blad komen door het vele poetsen met producten en sponsjes. Wat is jer ervaring hiermee?

Reply
Carine 18 juni 2021 - 10:26

Hoi! Wij gebruiken de keuken nu twee jaar en zijn er nog erg tevreden over. We poesten het blad alleen met een microvezeldoek en een speciale zogenaamde wonderspons (melamine spons), en tot nu toe nog geen vlekken of verkleuringen. Wel zie je snel stof en spetters, dus regelmatig een doekje erover heen halen is wel een must, maar met elk ander aanrechtblad moet je poetsen, dus wij vinden dat geen probleem. Ik hoop dat je hier wat aan hebt, en veel succes met de keuze!

Reply
Marie de Jonge 13 mei 2022 - 12:32

Ik kan mij voorstellen dat een zwarte keuken niet de standaard is voor de meeste mensen. Toch vind ik dit ook een erg mooie optie wanneer je veel ruimte en licht hebt. Het geeft een moderne uitstraling en door de matte afwerking zie je ook niet veel vlekken op de kastjes denk ik.

Reply
Carine 16 mei 2022 - 10:20

Dat klopt, al zie je de zwarte keuken steeds vaker. In een lichte ruimte vind ik het een erg mooie moderne en stoere uitstraling hebben. Wij hebben er niet veel poetswerk aan gelukkig. Niet meer dan met onze vorige witte keuken in elk geval. Al met al zijn we er na drie jaar nog steeds erg blij mee!

Reply
Marjolijn Boelema 24 juni 2022 - 22:10

Hoi Carine,

Mag ik vragen welke kleur aanrechtblad jullie hebben? Wij zijn op dit moment ook bezig met een nieuwe keuken en de kleur (uitvoering/ kleurcode) die jullie hebben wil ik ook graag!

Reply
Carine 25 juni 2022 - 09:10

Hoi Marjolijn, wat leuk dat je mijn blog gevonden hebt! Onze keuken is helemaal zwart, ook het blad. Het blad is gemaakt van Fenix in de kleur Bold Black. Succes met de keuzes! Groeten, Carine

Reply
Jessica 25 januari 2023 - 06:37

Hoi, prachtige keuken! Ik wil ook graag een fenix werkblad, maar het wordt ons sterk afgeraden door de keukenboer. Hou zou heel snel krassen en dan diep zodat het er niet uit wil. Je moet dan echt heel voorzichtig zijn. Heb jij daar ook ervaring mee?
Groetjes,
Jessica

Reply
Carine 25 januari 2023 - 08:42

Hoi Jessica,
Wat leuk dat je op zoek bent naar een nieuwe keuken. Wij zijn na drie jaar nog erg tevreden over ons Fenix werkblad. Ik schreef er laatst ook een blog over met veel info over het hoe het blad bevalt (als je even op de site zoekt vind je hem wel). Kortgezegd hebben wij geen last van krassen. We doen natuurlijk wel voorzichtig, maar niet extra ofzo, dus met normaal gebruik hebben wij geen krassen. Je moet er natuurlijk geen zware kratten met boodschappen overheen schuiven, maar dat geldt voor elk blad denk ik wel. Met twee kinderen in huis die ook niet supervoorzichtig zijn valt het ons dus heel erg mee! Ik hoop dat het je helpt bij de keuze. Groetjes, Carine

Reply
Renate 20 februari 2023 - 06:41

Mooie keuken zeg! Dat kastje/ side-table in de zijkamer, waar is deze van?

Reply
Carine 20 februari 2023 - 09:24

Dankjewel! De trolley is de BROR van Ikea. Groetjes, Carine

Reply

Laat een reactie achter