Make-over van de slaapkamer, deel 1: Van groen naar paarsbruin

Door Carine
Slaapkamer eind4

Wie mij kent weet dat ik van kleur en verandering houdt. Om de zoveel tijd vind ik het leuk om van kleur te veranderen. Zo heeft de woonkamer al een aantal metamorfoses ondergaan, hebben de kinderkamers onlangs ook nieuwe kleuren gekregen en heeft onze trap ondertussen ook al een aantal verschillende lagen verf gekregen. Mijn laatste project was onze slaapkamer, waar al drie jaar een donkergroene kleur op de muur zat. Niet dat ik op deze kleur was uitgekeken, maar er zaten een aantal beschadigingen op de muur, waardoor een nieuwe laag verf nodig was. Een goed moment om eens aan een nieuwe kleur te denken. Tijd voor een make-over.

Maar hoe kies je nu de juiste kleur uit al die duizenden kleuren? Ik gebruikte Canva om een moodboard te maken met verschillende opties. Dit hielp mij om de juiste kleur te visualiseren. Uiteindelijk maakte ik de keuze voor een donkere bruin-paarse kleur op de muur (Brinjal – Farrow & Ball), een wat lichtere paars op de plinten (Dadels – Gamma) en voor het houten hoofdbord koos ik een wat spannender paars-roze kleur uit (Sangria – Gamma). Ook het plafond kreeg een verse laag in een licht beige kleur: School House White van Farrow & Ball. Tip van mij: ik mengde de duurdere Farrow & Ball kleuren in Flexa Strak op de Muur. Dit kan onder andere bij verfwinkel.nl, maar ook bij de bouwmarkt. Je verft heeft dan natuurlijk niet de prachtige kleurpigmenten waar Farrow & Ball om bekend staat, maar wel dezelfde kleur in een iets goedkopere verf.

Stap 1: Het plafond

Ik begin bij het plafond, zodat als ik per ongeluk mocht knoeien op de muur dit daarna nog weggewerkt kan worden. Ik heb netjes afgeplakt, maar dat is in principe niet nodig als je de muren daarna ook gaat verven. Is dat laatste niet het geval, dan is afplakken geen overbodige luxe (tenzij je supernetjes kunt verven).

Stap 2: De plinten

Plinten verf je met lak in plaats van met muurverf. Om de verf goed te laten hechten is het belangrijk om even goed te schuren. Is de verflaag nog netjes, dan is een lichte schuurbeurt voldoende. Bladdert de verf af, dan moet je grondiger te werk gaan. Bij ons was de verflaag nog goed, dus schuurde ik licht op en plakje de vloer en de muur af. Tip: verwijder de tape direct na het verven en breng voor een eventuele tweede laag verf opnieuw tape aan. Ik deed dit niet en trok de opgedroogde verf zo weer van de plint af. Het lijkt veel werk om opnieuw alles af te tapen, maar het is nog meer werk om achteraf alles te moeten bijwerken omdat je de verf er af hebt getrokken.

Stap 3: De muren

Dan is het nu tijd om de muren te verven. Vul van te voren alle gaatjes en schuur de muur waar er oneffenheden zijn. Om een strakke lijn bij de overgang naar het plafond te krijgen tape je de lijnen netjes af en verf je de rand in de kleur van het plafond. Dit om eventuele gaatjes te vullen met de kleur van het plafond, zodat de muurkleur er niet onder door piept. Het is een extra handeling, maar het levert je wel een perfect strakke lijn op. Daarna kun je verven. Ik gebruik zelf het liefst een kleine roller voor de randen en daarna een grote roller met telescoopstok voor de grote vlakken.

Stap 4: Het hoofdbord

Tot slot verfde ik ook het hoofdbord in een nieuwe kleur. Wij maakten dit hoofdbord een aantal jaren geleden van MDF, maar dit was helemaal verkleurd dus het was toch echt wel tijd voor een nieuwe kleur. Door de donkere kleur op de muren vond ik dat er wel een spannend kleurtje op het hoofdbord kon. Ik koos voor Sangria van Gamma, een paars-roze tint. Dit frist het geheel lekker op.

Het eindresultaat

Na twee weken stap voor stap de slaapkamer verven was het eindelijk klaar. Elke stap had twee lagen verf nodig met de nodige droogtijd ertussen, waardoor het iets langer duurde dan ik had voorzien. Maar het resultaat mag er wezen. Een compleet andere slaapkamer! Ik wisselde meteen het meubilair om. De kasten staan op de plek van het bed en het bed op de plaats van de kasten. Zo voelt de ruimte helemaal anders aan. Een geslaagde make-over wat mij betreft.

Nu begint de zoektocht naar de afstyling. Ik ga op zoek naar nieuw beddengoed en een mooi kunstwerk voor aan de muur. Wordt vervolgd dus.

Misschien ook leuk om te lezen:

You may also like

Laat een reactie achter