Make-over van de overkapping met Moose Färg

Door Carine
Moose Färg na

Nu het weer langzaam richting zomerse temperaturen gaat zijn we volop in de tuin aan het werk. De tuin gaat nu het derde jaar met beplanting in en begint goed gevuld te raken. Een aantal planten zijn ondertussen vervangen door nieuwe, dus die moeten nog een flinke groeispurt krijgen. Naast het onderhoud aan de beplanting heeft ook het houtwerk in de tuin onderhoud nodig. Onze overkapping staat nu drie jaar en eigenlijk hebben we er nooit wat aan gedaan. De buitenkant is mooi vergrijsd, maar de binnenkant blijft een oranje gloed houden. Toen Moose Färg mij benaderde met de vraag of ik hun verf wilde uitproberen zei ik dan ook enthousiast ‘ja’! Ik koos voor hun signatuurkleur Zweeds Rood en ging aan de slag. En wat ben ik blij met het resultaat!

Moose Färg: duurzaam en kwaliteit

Eerst even wat over het merk Moose Färg. Een van de redenen dat ik graag samenwerk met Moose Färg is dat het echt een familiebedrijf is dat duurzaamheid voorop heeft staan. Nu kan het woord duurzaam nogal leeg en nietszeggend aanvoelen, omdat het tegenwoordig veelvuldig wordt gebruikt, ook als iets totaal niet duurzaam is. Bij Moose Färg is dit niet het geval. Als bedrijf willen ze zo duurzaam mogelijk zijn en het milieu zo min mogelijk belasten. Dat kun je merken aan de grondstoffen van de verf, maar bijvoorbeeld ook aan de verpakking.

In de verf zelf zitten geen tot zeer weinig oplosmiddelen, zogenaamde Vluchtige Organische Stoffen (V.O.S). Hier zit een door de EU opgelegde maximum aan van 130 gram per liter. Bij Moose Färg is dit maximaal 3 gram per liter, afhankelijk van het type verf dat je kiest. De Moose S verf bevat zelfs helemaal geen V.O.S.

Ook is de verf vrij van microplastics. Dit is natuurlijk fantastisch voor het milieu! Omdat alle verf watergedragen is, is het ook nog eens minder schadelijk dan bijvoorbeeld verf op terpentinebasis. Dit doet niets af aan de kwaliteit van de verf. Als het goed is aangebracht blijft het wel 5 jaar mooi. Wil je na vijf jaar een nieuwe laag verf, dan hoef je de oude verflaag alleen maar te ontvetten en dan kun je meteen een nieuwe laag aanbrengen, zonder te hoeven schuren. Scheelt heel wat werk! Het beste nieuws is dat de verf compleet biologisch afbreekbaar is. Dat betekend dat planten en dieren geen schade ondervinden van verfresten.

Stappenplan voor het aanbrengen van de verf

In het geleverde pakket zit een handige handleiding voor het correct aanbrengen van de verf. Onze overkapping heeft geen oude verflaag die er eerst af moet worden geschuurd. Ook is het hout redelijk grof, zodat de verf goed zal hechten. Schuren is daarom in dit geval niet nodig. Wel is het belangrijk om goed te ontvetten. Daarvoor gebruikte ik de Lijnoliezeep van Moose Färg. Ik maakte een sopje met water en een scheutje lijnoliezeep. De zeep heeft een heerlijke zomerse geur die meteen een vakantiegevoel oproept. Nadat ik de overkapping goed heb schoongeborsteld met de zeep spoot ik hem schoon met water. Daarna was het een kwestie van wachten tot het hout goed was opgedroogd voordat ik kon beginnen met verven.

De dag na het schoonmaken kon ik dan eindelijk beginnen met verven. Het voorbereiden is altijd het meeste werk en dat klopt ook echt wel. Maar nadat ik alles had afgeplakt kon ik eindelijk beginnen. Ik goot wat van de verf in een verfbakje en verdunde dit iets met water. Dit zorgt er voor dat de verf gemakkelijk smeert en goed in alle kieren en gaten komt. De tweede laag breng je vervolgens onverdund aan. Ik ben enthousiast! De verf smeert makkelijk, dekt goed en droogt prachtig mat op. Omdat het op waterbasis is ruik je de verf helemaal niet, wat een fijne bijkomstigheid is. Al met al ben ik heel tevreden met Moose Färg.

Het resultaat

Ongeduldig wachtte ik een dag tot de verf goed was gedroogd en toen kon ik het resultaat bewonderen. Wat een transformatie! Het Zweeds rood is echt een geweldige kleur die de overkapping een dosis gezelligheid geeft. De hele tuin knapt er van op en steeds als ik nu de tuin in kijk word ik heel vrolijk van het aanblik! Ik kan de verf van Moose Färg echt aanbevelen. Het is duurzaam, milieuvriendelijk, is makkelijk te verwerken en ziet er bovenal fantastisch uit!

Op naar heel veel gezellige zomerdag en -avonden onder onze fijne overkapping!

Dit is een samenwerking met Moose Färg. Ik heb van hen verf ontvangen om uit te proberen. In ruil daarvoor schrijf ik een eerlijk blog met mijn mening over deze verf.

Misschien ook leuk om te lezen:

You may also like

Laat een reactie achter