DIY Ikea hack: van standaardlamp naar unieke eye-catcher.

Door Carine

Ken je dat? Dat je spullen hebt liggen die eigenlijk te goed of te leuk zijn om weg te doen, maar die net niet leuk genoeg meer zijn om te gebruiken in huis? En dat ze dan maar eeuwig op zolder blijven liggen? Ik heb dat regelmatig en zo ligt onze zolder dus vol met ‘projecten’.

Een van deze zogenaamde projecten is een oude lamp, de welbekende Maskros paardenbloemlamp van Ikea. Hij heeft lang boven onze eettafel gehangen, maar de papieren bloemen gingen hangen en zaten onder de ondefinieerbare bruine vlekjes. Het werd tijd voor een nieuwe lamp en zo belandde bovengenoemde lamp op zolder. Na onze verhuizing kwam ik de oude lamp weer tegen en bedacht dat deze na een opknapbeurt een mooie lamp zou zijn voor op zolder, die vanwege de hoogte wel een grote lamp kon gebruiken. De perfecte gelegenheid dus om er mijn creativiteit op los te laten.

Mijn eerste gedachte was om de lamp een betonlook te geven. Ik kocht een spuitbus met betonlook verf en ging aan de slag. De bus was al leeg voordat ik een kwart van de lamp had gespoten. Bovendien had de verf niet het gewenste wow-effect waar ik op hoopte. Daarom besloot ik over te gaan op een andere strategie: de lamp moest zwart worden en nu zou ik plaats van spuitbussen een restje zwarte lak gebruiken. Beter voor mijn portemonnee en ook voor het milieu.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik verfde alle onderdelen zwart, wat niet zo soepel ging als ik voor ogen had. Het verven van de dunne metalen sprieten bleek met een kwast lastig te gaan. Ik had uiteindelijk twee lagen nodig om de verf goed dekkend te krijgen. Nadat ik alle onderdelen in elkaar had gezet (je kent het wel, Ikea-lamp, dus een bouwpakket) hingen we de lamp op. De lamp was zeker opgeknapt, maar het beoogde wow-effect bleef uit. Er miste nog iets.

Er moesten nieuwe bloemen op de uiteindes komen. Omdat ik niet dezelfde soort paardenbloemen wilde maken bedacht ik dat het leuk zou zijn om van restjes behang nieuwe ‘bloemen’ te maken. Dus knipte ik 160 rondjes, plakte ze op elkaar zodat er aan beide kanten een mooie print te zien was, prikte 80x drie gaatjes in de rondjes en klikte ze op de lamp. En voila, de lamp zag er precies zo uit als ik voor ogen had. In plaats van een saaie witte lamp is het nu een vrolijke bijzondere unieke lamp geworden. Nu hangt hij dus te shinen op onze zolder. Zo zie je dat je met restjes verf en behang van een standaardlamp een unieke eye-catcher kunt maken.

OOK LEUK OM TE LEZEN

You may also like

Laat een reactie achter