Hoe onze gietvloer na ruim drie jaar bevalt

Door Carine
gietvloer

Al ver voor de oplevering van ons nieuwe huis in 2019 wist ik het: er moest een lichtgrijze gietvloer komen. Lang hebben we getwijfeld tussen een gietvloer van woonbeton of een PU-gietvloer. De laatste is het uiteindelijk geworden: een gietvloer van Van Hollandse Bodem. Wat waren we blij met deze keuze. Het was de perfecte lichte basis waar we naar op zoek waren. Maar hoe bevalt de gietvloer nu, na ruim drie jaar? Zijn we er nog steeds zo blij mee?

Voordelen van een PU-gietvloer

Een PU-gietvloer heeft wat mij betreft veel voordelen. Het is een waterdicht oppervlakte, dus als de kinderen eens een beker limonade of stukje chocoladetaart laten vallen dan is er geen man overboord. Een doekje erover en het is weer schoon!

Een van de redenen voor ons om voor een PU-gietvloer te kiezen is dat hij een beetje elastisch is. Een betonnen vloer is dat niet, wat bij nieuwbouw al snel voor scheuren kan zorgen. Ik moet zeggen dat we na 3,5 jaar maar 1 minischeurtje hebben aan de rand van de gietvloer en er lopen wat verzakte aders die nauwelijks zichtbaar zijn. Verder houdt de vloer zich dus heel goed. Dat was voor ons echt een zorgpunt, maar het valt gelukkig heel erg mee.

Een PU-gietvloer is ook heel goed te combineren met vloerverwarming. Wij lopen niet met schoenen aan in huis, dus een warme vloer aan je voeten in de winter is wel heel erg fijn. In de zomer voelt de vloer juist lekker koel aan je voeten. Win-win dus. Ook een voordeel is dat de vloer in bijna elke beschikbare kleur te mengen is. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt. Tot slot is de keuze voor een PU-gietvloer een duurzame keuze. Een goed aangelegde gietvloer gaat jaren mee en is op de lange termijn dus erg duurzaam!

Nadelen van een PU-gietvloer

Laat je iets vallen op de vloer met een kleurstof erin, zoals bijvoorbeeld wat druppels van een ijsje, zorg dan dat je het meteen wegpoetst. Laat je de vloeistof een beetje te lang liggen, dan krijg je een vlek die er niet zo makkelijk uitgaat. Wij hadden na het lekken van een raket-ijsje wat gelige vlekken die na verloop van tijd wel verbleekten en uiteindelijk helemaal zijn verdwenen. Maar het beste is om gemorst eten en drinken meteen te verwijderen.

Ook kunnen niet alle soorten vloerkleden op een gietvloer worden neergelegd. Sisal en jute bijvoorbeeld bevatten een stofje die voor verkleuring kan zorgen. Let daar dus goed op bij de aanschaf van een vloerkleed.

Een PU-vloer is goed bestendig tegen krassen. In het begin waren we erg voorzichtig met bijvoorbeeld autootjes van de kinderen, maar al snel bleek dat de vloer heel wat kan hebben. Wel hebben we last van strepen. Of dit nu komt door de wielen van de stofzuiger of een andere oorzaak heeft weten we niet, maar deze strepen gaan niet meer weg. Nu is het natuurlijk logisch dat je op den duur gebruikssporen gaat krijgen, want een vloer wordt intensief gebruikt. En meestal vallen die strepen niet echt op, behalve als de zon laag staat. Dus echt storend is het niet, maar jammer vind ik het wel. Maar ik vind ook dat er in een huis geleefd mag worden, dus een gietvloer perfect streep- en krasloos houden kan alleen als je hem met fluwelen handschoenen aanpakt. En zo zitten wij als gezin gewoon niet in elkaar.

Ik krijg ook wel eens de vraag of je niet elk stukje stof of vuil ziet liggen. Het klopt dat je op een lichte gietvloer meer vuiltjes ziet dan op bijvoorbeeld tapijt of een houten vloer. Maar net als in ons vorige huis moet ik toch na elke maaltijd stofzuigen, want hagelslag en kruimels, dus het kost ons geen extra tijd of moeite om schoon te houden in vergelijking met een ander soort vloer. Ik ben dan juist blij dat deze vloer zo makkelijk schoon te maken is.

Onderhoud van een PU-gietvloer

Een PU-vloer heeft in principe weinig onderhoud nodig. Schoonmaken kan heel eenvoudig met water. We hebben in het begin wel even gezocht naar de beste manier van schoonmaken. Het dweilen met een gewonen dweil leverde strepen op en ook met een vloerwisser met wringer bleven we strepen en opgedroogde druppels zien. Uiteindelijk hebben we een stoomreiniger gekocht en daar zijn we erg tevreden over. Dit werkt supersnel, is extra hygiënisch door de hete stoom en droogt streeploos op. Je hebt ook geen speciale schoonmaakmiddelen nodig, een extra pluspunt.

Conclusie

Zijn wij na drie jaar nog steeds tevreden met onze keuze voor een PU-gietvloer? Absoluut! Het is nog steeds de perfecte lichte basis die bij elke kleur en elk soort hout in huis past. We kunnen volop variëren met muurkleuren en daar hou ik enorm van dus voor mij is dit perfect. Is de vloer nog steeds in perfecte nieuwstaat? Nee, dat zeker niet, er zitten wat doffe strepen op die niet meer weggaan. Maar is dit heel storend? Vinden wij niet. Er mag geleefd worden in ons huis en ook op een houten vloer zul je na verloop van tijd gebruikssporen zien. Kortom, na drie jaar zijn we nog steeds niet uitgekeken op onze gietvloer!

OOK LEUK OM TE LEZEN

Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost je niks extra’s, maar helpt mij om mijn website te kunnen onderhouden.

You may also like

Laat een reactie achter