DIY: Creatief met restjes leer

Door Carine

Onlangs nam ik van iemand een heleboel restjes leer over. Ik gebruikte er twee voor het maken van handvaten aan een kist, maar daarna bleef ik zitten met een hele zak vol repen leer. Toen ik de zolder aan het opruimen was kwam ik de zak met leer weer tegen en wist ik dat ik hier iets mee wilde doen. Opeens had ik inspiratie en ging aan de slag. Ben je benieuwd wat ik er van maakte? Lees dan verder.

Wat heb je nodig?

  • Restjes leer (of bijvoorbeeld een oude leren riem)
  • Een gatentang
  • Een zeer scherpe schaar
  • Naald en draad
  • Een pen of stift
  • Een metalen ring
  • S-haken

Maak een wandhanger

Met de allerkleinste restjes kun je een leuke wandhanger maken. Knip met een scherpe schaar vormen uit het leer. Ik knipte met een schaar rondjes en halve cirkels, maar je kunt natuurlijk elke vorm kiezen die je wilt. Maak met de gaatjestang kleine gaatjes aan de onder- en bovenkant van de vormen en rijg met een leren koordje door de gaatjes zodat er een leuke hanger ontstaat. Gebruik je geen leren koordje maar gewoon draad dan is het handig om knoopjes te maken bij de gaatjes, zodat de onderdelen niet gaan schuiven.

Waxinelichthouder, servetring en vaasversiering

Het eerste wat mij te binnen schoot was om de leren reepjes om te vormen naar een cirkel. Vervolgens kun je hier heel veel variaties op maken. Een waxinelichthouder bijvoorbeeld maak je door een dun reepje om een waxinelichtje te buigen en in de uiteinden twee gaatjes te knippen. Knijp de uiteindes samen en rijg door de gaatjes een draad, waardoor je de ring sluit. Doe dit niet te los, dan valt het waxinelichtje eruit, maar ook zeker niet te strak, anders past het waxinelichtje er niet meer in.

Het is ook heel gemakkelijk om een servetring te maken. Ik knipte drie gelijke stukken uit (zorg dat ze niet te smal zijn, er moet een servet doorpassen) en knipte aan de uiteindes vier gaten. Buig de uiteindes naar elkaar toe en rijg met naald en draad twee kruisen. Werk aan de binnenkant van de ring af met een driedubbele knoop en knip de draad af.

Heb je een vaas of fles waar je op uit gekeken bent? Met een leren ring om de hals of de voet maak je er weer een hele nieuwe vaas van. Je kunt dezelfde techniek gebruiken als voor de waxinelichthouder, maar ook een soort strik maken. Dit doe je door het ene uiteinde van onderuit tot de helft in te knippen en het andere uiteinde van bovenuit tot de helft in te knippen. De uiteindes schuif je dan zo in elkaar rondom te hals van de fles.

Sleutelhanger, onderzetter, boekenlegger en tassenhaak

Voor het maken van een leren sleutelhanger heb je een reepje leer en een metalen ring nodig. Vouw het leer om de ring en knijp deze samen. Op drie plaatsen moet je hiervoor gaatjes knippen: aan beide uiteindes en op de plek waar je de uiteindes samenknijpt. Knijp het leer goed samen en met naald en draad rijg je de losse uiteindes vast aan het middenstuk. Ik gebruikte dik dubbel rijggaren, zodat het leer goed vast komt te zitten. Te dun draad is niet opgewassen tegen het dikke stugge leer.

Heb je het geluk over voldoende lange repen te beschikken dan is het maken van een pannenonderzetter ook erg leuk om te doen. Het is een kwestie van acht stroken zo vlechten dat er een vierkant ontstaat. Ik schreef op de achterkant de cijfers 1-4 en de letters A-D op de stroken, maakte een foto van hoe ze in elkaar zaten, zette stipjes voor het knippen van gaatjes en haalde hem toen weer uit elkaar om de gaatjes te knippen. Omdat ik een foto had gemaakt wist ik hoe ik hem weer in elkaar moest zetten en kon ik de losse stroken aan elkaar rijgen. Ook hier gebruikte ik een dubbele draad van dik rijggaren om te zorgen dat het leer stevig vast kwam te zitten. Nadat alle repen vast zijn gemaakt knip je met een scherp mes de uitstekende randen af.

Het meest simpele wat je van stroken leer kunt maken is misschien wel een boekenlegger. Knip het uiteinde in een vorm die je leuk vind (een punt of een halve cirkel) en maak aan het andere uiteinde een gaatje. Maak een lus van een leren koordje en steek die door het gaatje. Trek de uiteinden van het koord door de lus en voilà! Je boekenlegger is klaar.

Tot slot heb ik nog een handige tassenhanger gemaakt. Ik kocht laatst s-haken voor een kapstop, maar de haken waren te klein voor de roede die er hing. Met deze tassenhanger kun je elke haak gebruiken, als de leren reep maar om de roede past. Knip in de uiteindes een gat waar de haak doorkan, vouw de reep om de roede, steek de haak erdoor en je tassenhanger is klaar!

Mocht je in het vervolg dus een oude leren riem of restjes leer hebben? Gooi het dan niet weg, maar ga ook aan de slag om er iets leuks van te maken. Ik ben benieuwd, zit er iets tussen wat je zelf zou maken?

You may also like

Laat een reactie achter