De trap verven: van versleten en vergeeld naar fris en vrolijk.

Door Carine

Wie mij een beetje kent weet dat ik in mijn huis af en toe wel een risico durf te nemen. Zo hou ik erg van behang met een printje en ben ik niet bang voor het gebruik van een uitgesproken kleur. Toen we besloten om onze trap te verven deinsde ik er dus niet voor terug om hier een statement te maken. Ook in ons vorige huis had de trap een opvallende kleur. Maar hoe kies je nu de juiste kleur, en hoe kun je deze klus, waar veel mensen toch erg tegen opzien, het beste aanpakken?

Kleur bekennen

De juiste kleur kiezen is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het verven van je trap. Natuurlijk is schuren, afplakken en schoonmaken ook belangrijk, maar de kleur bepaalt voor het grootste deel het aanzicht van je trap. In ons oude huis werd ik geïnspireerd door de groene trap van @prchtg. Ik moest en zou ook zo’n mooie groen geverfde trap hebben. Op een middag trok ik de stoute schoenen aan, schuurde de trap en kocht verf. De volgende dag zat de kleur er al op. Manlief vindt gelukkig alles goed wat ik doe, dus die was niet al te geschokt door deze impulsieve actie.

Voor ons nieuwe huis was ik minder impulsief. De trap zit hier in de woonkamer, dus ik wilde niet zomaar de eerste de beste kleur gebruiken. Ik maakte gebruik van de Flexa Visualizer app om verschillende kleuren te proberen. Zoals je hieronder ziet heb ik verschillende kleuren uitgeprobeerd. In eerste instantie wilde ik voor een groene trap gaan, omdat we dit in ons vorige huis ook hadden. Maar in de app zag ik dat dit naast ons groene behang te eentonig zou worden. De roze tint combineerde het mooiste met het behang. Nu was het zaak om de juiste roze tint te vinden. Ik verzamelde staaltjes van de bouwmarkt en plakte die op de trap, hield ze naast het behang en liet ze aan manlief zien. Uiteindelijk viel de keuze op de kleur Midden Rabarber, een terracotta tint met een roze ondertoon.

De juiste verf kiezen

Het kiezen van de juiste verf is heel belangrijk. Je wilt voorkomen dat je binnen een jaar de trap opnieuw moet verven omdat de verf afbladdert of al is afgesleten. Voor ons oude huis koos ik slijtvaste lak op waterbasis van Histor. Dit was geen speciale trapverf en dat was achteraf te merken. De trap was behoorlijk glad en lopen op sokken was soms best een avontuur. Daarom koos ik ervoor om voor de trap in ons nieuwe huis speciale antislip traplak (ook op waterbasis) van Histor te gebruiken. Zoals het woord antislip al doet vermoeden zorgt deze speciale verf ervoor dat de trap niet te glad wordt en dus veilig betreden kan worden. Een ander bijkomend voordeel van deze verf is dat het na ongeveer een uur al droog is. Je kunt dus de hele trap in 1 keer verven (als je niet binnen een uur naar boven moet).

Het voorbereidende werk

Voordat je kunt gaan verven is het belangrijk om de trap voor te bereiden. Verwijder oude verflagen die afbladderen en vul gaten met plamuur. Ontvet de trap en schuur hem daarna goed op zodat de verf goed zal hechten. Daarna kun je de trap afnemen met een vochtige doek. Tot slot kun je beginnen met het afplakken van de muur en het afdekken van de grond.

Verven maar!

Je hebt nu de juiste verf in de juiste kleur en de trap is voorbereid, dus rest er nog maar één ding en dat is verven. Het is verstandig om de trap eerst in de grondverf te zetten zodat de verf het beste hecht. Tussen de lagen licht opschuren is voor de hechting ook zeer aan te bevelen. En dan is het een kwestie van verstand op nul en verven maar. Het leuke van kleur is dat je meteen resultaat ziet. Hieronder zie je wat het resultaat is van zowel de groene als de terracotta trap.

De terracotta kleur zorgt ervoor dat zowel de trap als het behang er uit springt. Ik ben superblij met deze kleur, al mis ik mijn groene trap uit het oude huis toch wel een beetje.

Ik ben benieuwd wat jullie vinden en of je het zelf ook zou aandurven om je trap in een opvallende kleur te verven. Laat het me vooral weten!

Wil je meer lezen over kleur in huis? Ik schreef er dit blog over.

10 Reacties
9

You may also like

10 Reacties

Deense zomer 7 februari 2020 - 09:50

Leuke en informatieve blog Carine! Mooie kleur gekozen. Weloverwogen zo te lezen. Hier staan al maanden potten verf klaar voor de trap, maar het is er nog niet van gekomen. Het is in ieder geval ook een gewaagde kleur.

Reply
Carine 7 februari 2020 - 10:13

Fijn om te horen Linda! Dankjewel! En nu ben ik wel heel benieuwd naar jou trap en welke gedurfde kleur je hebt uitgekozen :).

Reply
Marita 7 februari 2020 - 17:54

Wat een leuke blog! En over een paar jaar gewoon weer een nieuw behangetje en wel een groene trap 😄.

Reply
Carine 7 februari 2020 - 18:50

Thanks Marita! We hebben nog een trap te verven, wie weet wordt die dan wel groen :).

Reply
StyleBySyl (Sylvia) 7 februari 2020 - 18:25

Leuke blog Carine! En wat ‘n prachtige kleur heb je uitgekozen. Ik zou het zeker aandurven maar vindt het niet zo goed passen in ons huis….bij jou echter staat het supergaaf!
Liefs Sylvia

Reply
Carine 7 februari 2020 - 18:48

Dankjewel Sylvia, zo leuk om te horen! Ik ben ook echt heel blij met deze kleur :). Het moet inderdaad wel passen bij je huis. Fijne avond! Liefs!

Reply
Corinne 7 februari 2020 - 19:49

Super leuk! Ik hou van die gedurfde acties en kleuren. Ben zelf ook gek op behangetjes. Helaas mijn man wat minder..haha

Reply
Carine 15 februari 2020 - 09:30

Hahaha, dan wordt het wat lastiger. Die van mij vindt alles best, zolang het geen roze is 😉

Reply
Nini 24 oktober 2022 - 14:53

Welke kleur groen had je vorige trap? Ik denk er over mijn trap te verven, vind jouw groen een goede kleur!!

Reply
Carine 9 november 2022 - 11:22

Hoi! Wat leuk dat je je trap wilt verven! Ik heb het even voor je opgezocht en het was IG PS-1163 van Karwei. Succes met de klus! groetjes, Carine

Reply

Laat een reactie achter