5 x recepten voor de Airfryer getest

Door Carine
appeltaart airfryer

De Airfryer: you love it or you hate it. Ik heb zelf een haat-liefde verhouding met dit apparaat. De lekkerste frietjes krijg je toch uit de frituurpan, maar voor het bakken van broodjes is hij toch wel handig. Omdat ik benieuwd ben of je naast friet en broodjes nog meer met de Airfryer kunt bakken heb ik wat research gedaan. Tot mijn verrassing vond ik een hele lijst aan lekkere recepten en ik besloot er 5 uit te testen. Hieronder vind je het resultaat van mijn bakkunsten en een eerlijke review van de recepten. En de grote vraag is natuurlijk: Ga ik de Airfryer vaker gebruiken?

Recept 1: Brownies

Een van de eerste recepten die ik wilde uitproberen zijn de brownies uit de Airfryer van Miljuschka. Want zeg nou eerlijk, brownies zijn verrukkelijk, en al helemaal als je ze binnen een uurtje gebakken en wel op je bordje kunt hebben liggen. Het recept is super makkelijk te volgen en de brownies hoeven maar een half uurtje in de Airfryer. Ik kocht voor dit recept wel een nieuw bakblik met een diameter van 20 centimeter. Daarvoor moest ik wel even goed zoeken in verschillende winkels, maar ik vond hem uiteindelijk bij de Blokker. Deze springvorm past precies in het mandje van de Airfryer.

Wat hierbij wel belangrijk is, is dat je het bakblik niet te vol doet. Het beslag rijst in de oven altijd een beetje, en omdat de springvorm precies past is er niet veel ruimte om te rijzen. Controleer regelmatig of het beslag niet tegen de bovenkant van de Airfryer rijst.

Het resultaat: de brownie werd helaas niet gaar van binnen. Ik heb alles volgens de aanwijzingen gedaan, maar de brownie werd zelfs bij lange na niet gaar van binnen en viel helemaal uit elkaar. De bovenkant begon zwart te worden, dus langer dan een half uur of op hogere temperatuur was ook niet goed geweest. Helaas, experiment 1 mislukt.

Recept 2: Gevulde paprika’s met gehakt

Het volgende recept is een maaltijd op zich: gevulde paprika’s met gehakt. Het recept komt van Uit Paulines Keuken en is wederom heel gemakkelijk te volgen.

Het recept is heel gemakkelijk klaar te maken. Enige nadeel van zo’n klein oventje is dat er maar vier halve paprika’s per keer in kunnen, dus dat je ze in twee delen moet bakken. Maar terwijl je de eerste ronde opeet kan de tweede ronde in de Airfryer. Aangezien het maar een kwartiertje in de Airfryer hoeft kan dit prima. Wij aten met vier personen, dus twee rondes was genoeg voor ons vieren.

Deze keer lukte het perfect! Het gehakt was goed gaar gebakken en niet uitgedroogd. De paprika was nog een beetje knapperig, niet te zacht gebakken dus eigenlijk perfect. En het geheel smaakte echt heel erg lekker! Natuurlijk kun je dit gerecht ook in de gewone oven bakken, maar in dit geval is de Airfryer een goed alternatief omdat het sneller gaat en minder energie kost. Wij waren heel erg tevreden met het resultaat en gaan dit recept zeker vaker maken in de Airfryer.

Recept 3: Appeltaart

Het derde recept dat ik uitprobeerde was een klassieke appeltaart. Het recept is van Miljuschka en is heel gemakkelijk en snel te maken. Gezond is het niet, er gaat lekker veel suiker in, maar dat vind ik het in dit geval wel waard.

Ik gebruikte, net als bij de brownies, een springvorm van 20 cm doorsnee. Ik liet het mandje deze keer uit de Airfryer en plaatste de bakvorm meteen in de bak van de Airfryer. Het resultaat zag er goed uit, maar toen ik de taart aansneed bleek dat de bodem niet gaar was. Of dit kwam door het vele vocht dat uit de appels kwam, of toch door de Airfryer weet ik niet. We sneden de bodem eraf en konden de rest gewoon opeten. Bijna geslaagd dus. Ik zou dit recept nog wel een keer willen proberen en dan wat extra rozijnen of paneermeel op de bodem strooien om het vocht uit de appels op te vangen. Wellicht gaat het dan beter met de bodem.

Recept 4: Glutenvrije havermout-appel muffins

Omdat de recepten van Miljuschka zou makkelijk te maken zijn probeerde ik er nog een van haar uit. Dit keer de glutenvrije havermout-appel muffins. Deze zijn een stuk gezonder dan de appeltaart, want er zit aanzienlijk minder suiker in. Daarom een perfect ontbijtje of als snack in de lunchtrommel van de kinderen.

Na 5 minuten voorbereiding is het beslag klaar om in de muffinvormen te gaan. Ik gebruikte losse vormpjes van siliconen, omdat een platte muffinvorm voor 6 of 12 muffins niet in de airfryer past. Ik shopte de vormpjes bij de Flying Tiger, maar ze zijn ook bij bijvoorbeeld Bol.com te koop. Er gaan zes vormpjes in het mandje van de Airfryer. Als je er 12 wilt maken moet je dus twee rondes van een kwartiertje bakken. Na een half uur heb je dan 12 heerlijke appelmuffins.

Het resultaat mag er wezen. Van binnen helemaal gaar en goudbruin aan de buitenkant. En ze smaken ook nog eens heerlijk, vooral als ze nog een beetje warm zijn. Dit recept ga ik zeker nog een keer maken!

Recept 5: Loempia’s

Het laatste recept komt van Philips zelf. Op de website van Philips staan ook een aantal Airfryer recepten. Ik koos die voor loempia’s uit om uit te proberen. Nadat ik alle ingrediënten in huis had gehaald ging ik aan de slag. De vulling was zo gemaakt, maar de filodeegvellen die ik bij de Albert Heijn kocht bleken niet goed te zijn. Ze waren zo droog dat ze uit elkaar vielen en dus niet te gebruiken. Ik kocht nieuwe vellen bij de Plus en deze waren perfect. Ik vouwde acht kleine loempia’s en legde ze per vier in de Airfryer. Na 10 minuten bakken op 180 graden waren ze klaar. Tijd om te proeven! Conclusie: ze zijn erg lekker geworden, de vulling smaakte goed. Het enige nadeel van loempia’s bakken in de oven is dat de filodeegvellen wat droger worden dan wanneer je ze bakt in frituurvet. Maar de smaak van vulling maakt heel veel goed. Ik zou dit recept denk ik best vaker willen maken, omdat het een gezond alternatief is voor bakken in frituurvet.

Tot zover mijn experimenten met Airfryer recepten. Wat was het leuk om de Airfryer eens wat uitgebreider te gebruiken. Ik ben positief verrast over dit apparaat. En ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om de Airfryer eens wat vaker te gebruiken. Ga zeker zelf aan de slag met de Airfryer, want het is een veelzijdig apparaat met vele mogelijkheden. Het vergt af en toe wat oefening en niet alles lukt in een keer (vooral de taarten zijn een uitdaging om goed gaar te krijgen), maar de kleinere hapjes zijn zo gemakkelijk om te bereiden in de Airfryer dat ik dat zeker vaker zal gaan doen.

Ik bakte met een Airfryer XXL, onder andere hier te koop.

OOK LEUK OM TE LEZEN

You may also like

Laat een reactie achter