De Großglockner Hochalpenstraße: de mooiste weg van Oostenrijk

Door Carine
Großglockner Hochalpenstraße

Als ik het heb over talloze haarspeldbochten, prachtige uitzichten op de Alpen en de ultieme remmentest, dan heb ik het natuurlijk over de Großglockner Hochalpenstraße in Oostenrijk. Nadat we eerder deze mooie Alpenroute niet konden rijden vanwege bewolking en mist hebben we vandaag meer geluk. Een stralend blauwe lucht met een paar kleine wolken nodigen ons uit om hier te gaan touren. Ik hou helemaal niet van dit soort bergwegen, waarbij je via haarspeldbochten omhoog kronkelt. Gelukkig is deze weg breed aangelegd en heeft het voldoende parkeerplaatsen waar je van het uitzicht kunt genieten.

De weg omhoog

De Großglockner Hochalpenstraße start in Ferleiten, waarna je na het betalen van tol (€30,- voor een auto) langzaam begint aan de rit. De bergweg is 48 kilometer lang en telt in totaal 36 haarspeldbochten. Vol spanning zit ik in de auto, met lichte hoogtevrees. Hoewel de weg overal breed en goed onderhouden is moeten we regelmatig slalommen om de vele wielrenners die de berg per fiets beklimmen. Omdat we vroeg in de ochtend rijden is het gelukkig nog niet zo druk op de weg en kunnen we op ons gemak omhoog klimmen. Op de vele parkeerplaatsen onderweg stoppen we regelmatig om van het uitzicht te genieten.

Het hoogste punt

Het eindpunt van de weg is Kaiser Franz Josefs Hoogte, maar zover komen wij niet. Wij willen in elk geval tot de Edelweiß-Spitze komen. Ter plekke besluiten we deze parkeerplek, te bereiken via een smaller weggetje naar boven, over te slaan. We rijden door naar de iets verderop gelegen Fuscher Törl. Dit is het hoogste punt van de rit en vandaar heb je een prachtig uitzicht over de zojuist afgelegde weg en de bergketen erlangs.

Omdat ik het toch best een spannende weg vind en we ook nog terug moeten afdalen kiezen we ervoor om hier om te keren en aan de afdaling te beginnen. Op de webcam zien we dat het eindpunt in de wolken ligt. Om helemaal door te rijden om vervolgens niets van het uitzicht te kunnen aanschouwen vinden we een beetje zonde van de moeite (en de remmen). Een tip van ons is dan ook om voordat je aan deze bergrit begint de webcams op de website te bekijken, zodat je weet of er bewolking of mist is.

En weer omlaag

De afdaling is minstens net zo spannend als de klim, vooral omdat het een speciale techniek vereist. Zo moet je niet volop je remmen gebruiken maar afremmen op de motor (een lagere versnelling gebruiken). Zelfs met deze techniek moeten we een aantal keer pauzeren om de remmen te laten afkoelen. Rokende remmen en een brandlucht maken deze afdaling toch echt wel tot een behoorlijke uitdaging. Stiekem ben ik blij dat we niet helemaal zijn doorgereden tot het einde. Maar voor de minder angstig aangelegde mensen onder ons: rij absoluut door tot het einde voor een magnifiek uitzicht op de gletsjer van de Großglockner.

Wat een mooie manier om onze vakantie in Oostenrijk af te sluiten. We zijn blij om deze bergweg te hebben gereden, want de reputatie van mooiste weg van Oostenrijk maakt hij zeker waar!

Ook zin om Oostenrijk te bezoeken? Bekijk hier campings: Europcampings.nl, Vakantiediscounter en hotels: Trivago, Vakantiediscounter.nl, De Jong Intra vakanties

Misschien ook leuk om te lezen:

Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost jou niks extra’s, maar helpt mij om deze site te onderhouden.

You may also like

Laat een reactie achter