Dagje uit: Het Archeon in Alphen aan de Rijn

Door Carine
Archeon

Al een tijdje staat een bezoek aan het Archeon in Alphen aan de Rijn op ons wensenlijstje en in de herfstvakantie besluiten we te gaan. Het is heerlijk weer, wat erg fijn is voor een bezoek aan een openlucht museum. Vol nieuwsgierigheid staan we voor de poort van het Archeon. In dit artikel lees je wat we ervan vonden.

Het Archeologiehuis

Na de entree heb je meteen een keuze om te maken: je kunt er voor kiezen om meteen het openlucht gedeelte van het park in te gaan, maar je kunt ook eerst het archeologiehuis bezoeken. In dit huis, een reconstructie van een Gallo-Romeinse boerderij, kun je opgravingen vinden uit allerlei periodes. Ook zijn er verschillende werktafels, waar kinderen zelf op ontdekkingstocht kunnen naar de bodemschatten uit bijvoorbeeld de prehistorie.

Verschillende periodes

Via een wandelroute loop je door verschillende tijdperken van de geschiedenis heen. Je begint bij de prehistorie en wandelt via de Vikingentijd en de Romeinse tijd tot slot naar de Middeleeuwen. Onderweg kom je allerlei acteurs tegen die uitbeelden hoe het was om in een bepaalde tijd te leven. Zij vertellen over hun leven, hoe ze eten verzamelden, kleren maakten of in wat voor soort huis ze woonden. Bij de kassa kun je een extra activiteitenboekje kopen, waarmee je bij sommige acteurs mini-workshops kunt volgen. Ook zijn er gratis workshops, zoals vuur maken met een vuursteen of leren zwaardvechten.

Hoogtepunten van ons bezoek

In de vakanties zijn er vaak extra activiteiten georganiseerd. Onze kinderen vonden vooral het boogschieten, het leren zwaardvechten en het riddertoernooi erg leuk. Wij waren vroeg in het park, waardoor ze makkelijk konden doorstromen. We merkten dat het in de middag steeds drukker werd, waardoor er soms een lange wachtrij stond voor bijvoorbeeld het boogschieten. Tip van ons: kom op tijd.

Conclusie

Wij waren blij verrast door het Archeon. Het is met droog weer heerlijk om buiten rond te lopen en te ontdekken hoe het leven vroeger was. Vooral de acteurs maken het extra leuk om meer te weten te komen over vroegere tijden. Ook een pluspunt is het feit dat er zoveel activiteiten zijn voor kinderen. Het mee mogen doen met boogschieten en zwaardvechten, extra workshops volgen om je eigen souvenir te maken, vragen kunnen stellen aan de acteurs: het maakt het allemaal extra leuk om naar dit museum te gaan. Een dikke aanrader dus!

Een extra tip: in de vakanties zijn er vaak extra activiteiten. Kijk even op de website welke activiteiten er zijn, zodat je goed voorbereid aan je bezoek begint.

Praktische informatie

Het park is over het algemeen doordeweeks op van 10-16 uur en in het weekend van 10-17 uur. Kijk voor de meest actuele openingstijden op de website. Parkeren kan op het nabijgelegen parkeerterrein (€ 8,95). In het park zijn twee restaurants voor een lunch of koffie met appeltaart (ook glutenvrij).

MEER INSPIRATIE VOOR UITJES IN NEDERLAND
ANDERE ARTIKELEN OM TE LEZEN

Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost je niks extra’s, maar helpt mij om mijn website te kunnen onderhouden.

You may also like

Laat een reactie achter