Blåvand in Denemarken: charmante badplaats aan de Deense westkust

Door Carine
Op vakantie in zuid-west Denemarken met kids

De Deense badplaats Blåvand is een uitstekende vakantiebestemming voor gezinnen met kinderen. De uitgestrekte zandstranden nodigen uit tot eindeloos kuilen graven en schelpen zoeken. In Blåvand is voldoende vermaak te vinden. Bezoek de vuurtoren, ga winkelen, verken de stranden. Het kan allemaal in Blåvand. Maar ook in de nabije omgeving is genoeg te beleven, zowel op het gebied van natuur als cultuur.

Blåvand vuurtoren

Op het meest westelijke punt van Denemarken vind je de vuurtoren van Blåvand, de Blåvandshuk Fyr. Deze 39 meter hoge vuurtoren, gebouwd in 1899, is te beklimmen. Wij beklommen de 170 tredes en werden beloond met een fantastisch weids uitzicht op de westkust. In de duinen zijn de typisch Deense huisjes met rieten daken te zien en op het strand zie je verschillende bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Het heuvelachtige duinlandschap doet een beetje denken aan de Shire van de Hobbits. Voor de meest actuele informatie over opening en prijzen klik je hier.

Strand

Eigenlijk is de hele zuid-westelijke kuststrook uitermate geschikt voor een strandvakantie. De brede stranden met zacht zand nodigen uit tot uren lang spelen en schelpen zoeken. Blåvand heeft meerdere leuke strandopgangen, waaronder Hvidbjerg strand (met een pier), Blåvands Huk (bij de vuurtoren, het meest westelijke punt van Denemarken) en het strand ertussen, waar de bunkerezels te vinden zijn. Maar ook in het noordwesten van Blåvand is er strand genoeg. Al deze stranden staan bekend om de kans op het vinden van stukjes amber, die je met een beetje geluk zo kunt oprapen. Ook vind je overal bunkers, die onderdeel waren van de Atlantische Wal, een Duitse verdedigingsmechanisme uit de Tweede Wereldoorlog.

Winkelen in Blåvand

Blåvand beschikt over een gezellige winkelstraat met verschillende kleding-, (water)sport-, speelgoed-, woon- en souvenirwinkels. Ook zijn er veel restaurants te vinden, twee supermarkten (Spar en Meny), een bakker en een slager.

Het Tirpitz Bunkermuseum

Op ongeveer 10 minuten rijden van de winkelstraat in Blåvand ligt het Tirpitz Bunkermuseum. In dit leuke museum leer je van alles over Denemarken in de IJstijd, amber en Denemarken in de Tweede Wereldoorlog. Voor kinderen is er een speurtocht in verschillende leeftijdscategorieën (wel in het Engels/Duits, dus een beetje hulp is wel nodig). Volwassenen kunnen met een gratis audiotour informatie beluisteren. Tip: twee keer per uur is er een filmpresentatie in de zaal van de tentoonstelling West Coast Stories. Ga als de gordijnen in de zaal dichtgaan in de boot midden in de zaal zitten en laat de film letterlijk over je heen komen. Sla ook de omgeving van het museum niet over. Achter het museum is een uitgestrekt duingebied waar je goed kunt wandelen en nog meer bunkers tegen kunt komen.

Omgeving Blåvand

In de omgeving van Blåvand valt ook genoeg te beleven. Zo zijn er veel wandel- en fietspaden door de bossen en het duingebied. Op een uurtje rijden is Legoland te vinden. Een uitgebreid verslag van ons bezoek met tips en weetjes vindt je hier. De dichtstbijzijnde grote stad is Esbjerg. Hier is een grote winkelstraat te vinden, maar ook het Fiskeri- og Søfartmuseum (Visserij- en zeevaartmuseum) en het Esbjerg Kunstmuseum. Wil je meer weten over deze musea, klik dan hier. Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij de Mannen aan Zee, vier reuzestandbeelden die uitkijken over de Waddenzee. Wie van natuur en vogels houdt kan bijvoorbeeld vogels spotten bij Filsø. En natuurlijk bezoek je het oudste stadje van Denemarken: Ribe. Voor bezienswaardigheden in Ribe kun je dit artikel lezen.

Praktische informatie Blåvand, Denemarken

  • Blåvand ligt op ongeveer 766 km vanaf Utrecht. Het grootste deel van de rit gaat door Duitsland, waar de parkeerplaatsen veelal prima (betaalde) toiletgelegenheden bieden. De grensovergang van Duitsland naar Denemarken is een gecontroleerde overgang, al konden we gewoon doorrijden en hoefden onze paspoorten niet te laten zien. Het kan wel voor enige vertraging zorgen, omdat al het verkeer over 1 baan de grens over moet.
  • In Denemarken betaal je niet met Euro’s maar met Deense Kronen. In de praktijk hebben we overal met pin betaald, waardoor we geen contant geld nodig hadden.
  • Het Deens was voor ons niet te volgen, maar iedereen spreekt wel een woordje Engels of Duits. We konden ons dus overal goed verstaanbaar maken.
  • In Denemarken kun je het water uit de kraan drinken.
  • We bezochten Denemarken in mei, waar het toen rond de 12 graden was maar wel zonnig en droog, waardoor het heerlijk lente-achtig aanvoelde. De jassen konden regelmatig uit, maar als de zon even achter wolk verdween was het wel frisjes. Onze meegebrachte truien kwamen dus goed van pas.

Ook zin om naar Zuid-Denemarken op vakantie te gaan? Kijk dan hier voor beschikbare campings: Vakantiediscounter, Allcamps, Eurocampings (ACSI), De Jong Intra Vakanties of hotels: Trivago.

MEER LEZEN OVER DENEMARKEN
ANDERE ARTIKELEN OVER DENEMARKEN

Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost je niks extra’s, maar helpt mij om mijn website te kunnen onderhouden.

You may also like

Laat een reactie achter