Oud-Hollandse spellen: leuk voor een (familie)feestje of bedrijfsuitje

Door Carine

Tijdens onze vakantie in Italië wandelden we op een zaterdagmiddag het gezellige stadje Prato (vlakbij Florence) binnen. In een van de straatjes zwermden groepjes kinderen rond allerlei oud-Italiaanse spellen. Die dag werd er een feest speciaal voor kinderen georganiseerd. Het was er gezellig druk en de kinderen hadden zichtbaar plezier in de oude spellen, zoals steltlopen, blokken schieten, evenwichtsspellen en blokken stapelen.

Oud-Hollandse spellen

Nu kennen we in Nederland natuurlijk ook een variant van deze spellen: de Oud-Hollandse spellen. Deze komen vooral bij Koninginnedag uit de mottenballen. Maar eigenlijk is het heel jammer dat deze spellen zo beperkt worden gebruikt, zoals ik die dag heb mogen ervaren. De mooie houten spellen zijn vaak een lust voor het oog en zeer vermakelijk om mee te spelen. En een prettige bijkomstigheid: er zijn in Nederland bedrijven waar je een heel pakket spellen kunt huren voor bijvoorbeeld een straatfeest, een kinderfeestje, een familiedag of clubmiddag!

enkele voorbeelden

Op de site van www.oudhollandse-spellen.nl staan een paar prachtige voorbeelden van spellen die ik ook in Italië tegenkwam. Ik pik er een paar uit, maar neem zeker een kijkje op de website voor het complete overzicht van de spellen die in het pakket zitten.

  • Een van mijn favoriete spellen is stokvangen. Aan een stellage hangen verschillende stokken die met een touwtje vastzitten. Wanneer iemand aan een touwtje trekt valt een van de stokken naar beneden. Het doel is om deze op te vangen voordat hij de grond raakt. Gegarandeerd hilarisch om naar te kijken!
  • Het hamertjesspel is een spel voor vier personen. In een vierkante bak met een bol-staande bodem is aan elke zijkant een scharnierend hamertje bevestigd. De kunst is om een balletje in het doel achter het hamertje van een van je tegenspelers te positioneren.
  • Nog zo’n leuk spel is het gatenkaasspel. Dit spel vereist echt teamwork, aangezien je er samen voor moet zorgen dat je een kaasje langs verschillende gaten moet manoeuvreren om een zo hoog mogelijke postitie, en daarmee een hoge score, te krijgen.
  • Kleurhengelen is een spel voor vier personen. Het doet een beetje denken aan mens-erger-je-niet, maar is toch wel een heel ander spel. Elke speler heeft vier pionnen die met behulp van een hengeltje op een rijtje geplaatst moeten worden. Valt de pion om, dan moet die opnieuw worden gespeeld.

Er zijn nog veel meer soorten prachtige oud-Hollandse spellen, zoals: tafelhockey, trekbiljart, spiegelschrijven, labyrint, spiraal volgen, ringwerpen, blikgooien, hoefijzer werpen etc. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op www.oudhollandse-spellen.nl (regio Zuid-Holland, Zeeland, Brabant en Utrecht), of zoek op Google naar ‘verhuur oud hollandse spellen’ voor een adres bij jou in de buurt.

You may also like

1 Reactie

Corrien 26 september 2013 - 20:59

Een aanrader en altijd een groot succes !
Voor groepen vanaf 4 personen, en voor alle leeftijden.
Leuk, voor op een eigen locatie en voor een beperkt budget.

Reply

Laat een reactie achter