Eind maart reisde ik naar het prachtige Bergen in Noorwegen. Samen met zussenlief wandelde ik door de sneeuw met een schitterend uitzicht, zag paaskippen van sneeuw, spotte wilde orka’s en liep door het Middeleeuwse handelscentrum van Bergen. Wat een feestje! Hieronder lees je tips voor een weekendtrip naar Bergen in Noorwegen.
Het is voor het eerst sinds lange tijd dat ik man en kinderen achterlaat in Nederland en alleen op reis ga. Ik ga samen met mijn zusje op familiebezoek bij ons jongste zusje, die in Bergen studeert. Terwijl het in Nederland een druilerig Paasweekend beloofd te worden zijn de vooruitzichten voor Bergen perfect. Hoewel Bergen bekend staat om zijn hevige regenval, staan er voor de komende dagen alleen maar zonuren op de voorspelling. Hoe fijn is dat! We komen aan in een koud maar zonnig Bergen. Ons weekend kan nu al niet meer stuk.
De stad Bergen
Bergen is, na Oslo, de tweede grote stad van Noorwegen en heeft circa 275.000 inwoners. De stad zelf is behoorlijk groot en uitgestrekt, waardoor er genoeg te beleven en bezichtigen is. Bergen kent een bruisend centrum, met een combinatie van nieuwe architectuur en oude wijken die op de Unesco World Heritage lijst staan. Hierdoor ontstaat een fijne en gemoedelijke sfeer en is Bergen een geweldige stad om op je gemakje in rond te struinen. De stad is heel schoon en goed onderhouden. Daarnaast voelt het heel veilig om rond te lopen.
Bergen wordt ook wel de stad tussen de zeven bergen genoemd en dat is te zien. Waar je ook kijkt, je ziet bergen. Zeker wanneer er nog sneeuw ligt is dit een prachtig gezicht. De bergen zijn ook uitstekend te beklimmen. De bekendste berg is Fløyen, bereikbaar met een kabelbaantje. Wij nemen de kabelbaan omhoog naar Ulriken, een van de hoogste bergen rondom de stad, en genieten van een fenomenaal uitzicht over Bergen en omgeving.
Wat te doen in Bergen en omgeving
1. Bezoek de Middeleeuwse wijk Bryggen
Een van de hotspots in Bergen is de Middeleeuwse wijk Bryggen. Deze wijk is onderdeel van het Unesco Werelderfgoed. De karakteristieke gekleurde huisjes maken deel uit van een eeuwenoude handelskade. Waar vroeger de kades volstroomden met koopmannen en handelaars, lopen nu toeristen en dagjesmensen. De historische pakhuizen achter de gekleurde huisjes zijn nu gevuld met ateliers van kunstenaars, pottenbakkers en juweliers. De smalle straatjes ademen geschiedenis en zijn heerlijk om doorheen te dwalen. Aan het water zijn gezellige restaurants voor een hapje en drankje.
2. Bezoek een fjord
Ben je in Noorwegen, dan is het bezoeken van een fjord een must. Er vertrekken vanuit Bergen diverse rondvaartboten die complete dagtochten door een fjord aanbieden. Ben je wat avontuurlijker aangelegd, dan kun je ook al wandelend en wildkamperend langs een fjord trekken. Een derde alternatief is een stuk met de bus richting een fjord. Wij kozen voor deze laatste optie. We namen de bus naar Jondal, een klein dorpje aan het Hardangerfjord. De busrit duurde ongeveer 2 uur (inclusief de oversteek over het fjord met de pont naar Jondal) en kostte voor een retour naar Bergen rond de 38 euro. Je bent even onderweg, maar het mooie uitzicht vanuit de bus maakt het de moeite meer dan waard.
In Jondal zelf is niet zoveel te beleven, maar er lopen wel diverse mooie wandelroutes door het gebied. Wij kozen voor een route die omhoog door de bossen liep. Het kostte ons circa 2,5 uur om door het dorp heen en de berg omhoog en naar beneden te beklimmen. We hadden nog wat tijd over voor de bus terug naar Bergen zou arriveren, dus we wandelden nog wat om de haven. We ontdekten onszelf op de lifestream van de webcam in de haven en zwaaiden naar ons thuisfront in Nederland. En totaal onverwacht doken er orka’s op in de haven. Toen de veerpont aan kwam varen vertrokken ze snel richting het fjord. Pas de volgende dag bleek hoe bijzonder het was om daar orka’s aan te treffen. Orka’s en walvissen komen wel voor in Noorwegen, maar dan in het noorden en niet rond deze tijd. We stonden alledrie te springen in de lucht van deze bijzondere ontmoeting met orka’s.
3. Maak een boottocht langs de eilandjes voor Bergen
Voor de kust bij Bergen liggen vele kleine bewoonde en onbewoonde eilandjes. Met het vliegtuig vlieg je hier bij aankomst over heen. Met de boot vaar je er dwars door heen. Wij kozen voor de Skyss ferry naar Leirvik, een wat grotere stad in het zuiden van Noorwegen. De vaartocht duurde circa 2,25 uur op een zeer comfortabele boot met toilet en zelfs een klein winkeltje aan boord. In Leirvik liepen we een stuk langs de haven, via een groot winkelcentrum naar het bos dat achter de stad ligt. Van daaruit begon een leuke wandeling door het bos, langs verschillende meren en zelfs trollen en sprookjesfiguren.
4. Beklim een (of meer) van de 7 bergen rond Bergen
Elk van de 7 bergen rond Bergen is te beklimmen. Enkele hebben zelfs een kabelbaan die je naar de top brengt. Omdat wij niet de beschikking hebben over snowspikes en mijn persoonlijk conditie nou niet bepaald om over naar huis te schrijven is, kiezen we voor de kabelbaan naar de top van Ulriken. Als het helder weer is kun je ontzettend ver kijken en heb je een fenomenaal uitzicht over Bergen en omgeving. Er ligt nog zeker een meter sneeuw, dus we kunnen heerlijk wandelen door een prachtig wit landschap. Door veel inwoners van Bergen wordt hier gelanglauft. Er zijn verschillende mooie wandel- en langlaufroutes, ook van berg naar berg. Zo is er een bekende route tussen Ulriken en Fløyen. Een retourkaartje voor de kabelbaan is ongeveer 18 euro. Je kunt ook een enkeltje kopen en rustig naar beneden wandelen. Dit is een wandeling van ongeveer 2 uur.
Praktische tips voor de reis
Vliegticket
De prijs voor een vliegticket naar Bergen is redelijk constant. De enige maatschappij die rechtstreeks vanuit Nederland naar Bergen vliegt is KLM, waardoor ze een constante prijs kunnen handhaven. De prijs voor een retourticket ligt rond de 160 euro. Vlieg je vaker met bijvoorbeeld KLM, AirFrance of Transavia, dan is het aan te raden je aan te melden voor hun Flying Blue programma. Met dit loyaliteitsprogramma spaar je zogenaamde ‘miles’ wanneer je een vlucht, hotelovernachting of een huurauto boekt bij een van de aangesloten partners. De miles kun je vervolgens weer inwisselen voor korting op een vliegticket. Wij boekten ons vliegticket met deze Flying Blue miles, waardoor we veel korting kregen op de prijs.
Openbaar vervoer
Bergen heeft een van de duurste openbaar vervoer netwerken van Europa. Op het vliegveld staan automaten waar je een enkele rit of dagkaart voor de metro of bus kunt kopen. Voor een weekkaart moet je in het bezit zijn van een zogenaamde Skyss-pas. Deze kun je niet op het vliegveld of in de bus kopen, maar via de app van Skyss. Na deze te hebben gedownload konden we in no time een weekkaart aanschaffen (je moet wel in het bezit van een creditcard zijn). De kosten hiervoor zijn ongeveer 25 euro. De app is eigenlijk ideaal. Je meldt je creditcard aan en je kunt heel gemakkelijk allerlei tickets aanschaffen. Je kunt zo de bus instappen, hoeft niet in of uit te checken en de app geeft alle informatie over prijzen en soorten tickets. Met de weekkaart kun je gebruik maken van alle bussen en metro’s die zijn aangesloten bij Skyss Buss voor de zone Bergen. Aangezien deze zone vrij uitgestrekt is kun je geheel Bergen doorreizen op deze kaart. Ideaal dus.
Uitrusting in de winter
Wie Bergen in de winter bezoekt moet rekenen op kou. De temperaturen lagen eind maart tussen -5 en 5 graden Celsius. Daar is prima op te kleden.
- Onze basis was thermokleding die we onder onze gewone kleding droegen. Een thermolegging met een thermoshirt en daaroverheen een comfortabele sportbroek en warme jas was een goede basis voor een stevige bergwandeling.
- Investeer ook in goede schoenen. Dat kunnen wandelschoenen zijn, maar ook goede sportschoenen. Zolang er goede grip onderzit en ze comfortabel zitten kom je een heel eind. Je ontkomt niet aan veel lopen, dus met goede schoenen bespaar je je een hoop ellende.
- Ligt er veel sneeuw dan zijn snowspikes voor onder je schoenen ook erg handig. Je hebt een goede grip op de ondergrond en kunt er veel meer paden mee bewandelen dan zonder spikes. Wij hadden deze spikes niet en moesten ons soms aanpassen, maar we hebben ons prima gered zonder.
- Ben je in het bezit van langlauflatten, neem ze dan vooral mee. Je kunt er in de bergen fantastische routes mee volgen. Het is volkssport nr. 1 in Noorwegen, dus je ziet veel Noren met latten in de bus of in de bergliften.
Feestdagen en openingstijden
Wij arriveerden op Witte Donderdag, een officiële feestdag in Noorwegen. Dit betekend dat de winkels en musea gesloten zijn. Ook op Goede Vrijdag, 1e en 2e Paasdag was alles dicht (behalve de hele toeristische attracties en de meeste restaurants). De ene dag om boodschappen te doen en van de winkels te genieten was dus zaterdag. Het is dus verstandig om van te voren uit te zoeken of er nationale feestdagen zijn tijdens je verblijf. Deze feestdagen hebben ook invloed op de dienstregeling van bus, trein en boot.
Waarom ik graag eens terug ga
Bergen in de winter is prachtig. De besneeuwde bergen, de frisse lucht en de waanzinnige uitzichten boven op Ulriken, het is allemaal even mooi. Er is zoveel te doen en in de korte tijd dat wij er waren hebben we een aantal dingen niet kunnen doen waarvoor ik graag nog eens terugkom. Langlaufen staat hoog op mijn verlanglijstje en ook een bezoek aan het noorden van Noorwegen voor het bewonderen van het Noorderlicht. ’s Zomers wil ik hier nog eens uitgebreid wandelen, musea en winkels bezoeken en een boottocht door een van de fjorden te maken. We hebben enorm genoten van het weer, de omgeving en het gezelschap natuurlijk! Wat een prachtige stad en wat een schitterende omgeving.
Ook zin om naar Toscane op vakantie te gaan? Kijk dan hier voor beschikbare campings: Vakantiediscounter, Suncamp, Allcamps, Eurocampings (ACSI) of hotels: Trivago, De Jong Intra Vakanties
BOEK EEN LEUKE ACTIVITEIT IN BERGEN
MEER LEZEN OVER NOORWEGEN
OOK LEUK OM TE LEZEN
- Vakantie in Toscane: 5 must-see steden
- De Wildkogel in Oostenrijk: wandelen op grote hoogte
- Møns Klint in Denemarken: ruige kliffen en fossielen
- Ronda in Spanje: stierengevechten en metersdiepe kloof
- Grimaud en Port Grimaud: het nieuwe Venetië en een oud kasteel
Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost je niks extra’s, maar helpt mij om mijn website te kunnen onderhouden.
4 Reacties
Leuk dat je dit weer oppakt, Carine!
Dank je wel, Sabrina! Ik heb er weer zin in!
Bedankt voor de tips, ik ga heerlijk in april een week naar Bergen
Wat superleuk! Een hele fijne vakantie!