Wat te doen op Naxos, het grootste eiland van de Griekse Cycladen

Door Carine
Cycladen Naxos bustour

De Griekse eilanden zijn al decennia lang een populaire vakantiebestemming. Een van de eilandengroepen in de Egeïsche Zee is de Cycladen. De groep bestaat uit meer dan 30 eilanden, waarvan een deel onbewoond is. Naxos is het grootste eiland van de Cycladen. Vroeger was het eiland vooral bekend om haar marmer en wijn, tegenwoordig ook om haar delicatesse Kitron, een lokale likeur.

Strand

Wij bezoeken Naxos als onderdeel van een vakantie eilandhoppen. Naast Naxos gaan we ook naar Paros en Santorini. Via het reisbureau boeken we een compleet pakket, inclusief vlucht, overnachtingen en boottochten. Na een hele dag reizen met het vliegtuig en de boot komen we aan op Naxos. Om bij te komen van de reis brengen we de eerste dag door op het strand Agia Plaka. We huren een ligbedje, zwemmen in het heldere water en drinken een verfrissend biertje. Aan het einde van de dag lopen we nog een klein rondje door Chora, de hoofdstad van Naxos en eten we bij restaurant Taverna to Castro. Dit restaurant ligt wat hoger gelegen, vlakbij het kasteel, en heeft een fantastisch uitzicht.

Een bustour langs de hoogtepunten op het eiland

Voor de tweede dag boektn we in het hotel een excursie, een bustour langs de hoogtepunten het eiland. Onze eerste stop is in Damalas, waar we een oude olijfpers bekijken en een pottenbakker bezoeken. Daarna rijden we door naar Halki, waar we een rondleiding krijgen door een kitron-distilleerderij en kitron-likeur mogen proeven. We eten baklava op een terrasje en rijden daarna verder naar Panagia Drosiani, een oud kerkje waar een beroemd ikoon te bewonderen is. We rijden verder naar Apeiranthos, waar we een archeologisch museum bezoeken, door het stadje dwalen en een heerlijke salade lunchen op een terras.

Onze vijfde stop is in Stauros, een uitkijkpunt waar je zowel de oost- als de westkust kunt zien. We rijden door langs een marmermijn en stoppen nog in Flerio. Daar bekijken we een Kouros, een marmeren beeld van 2500 jaar oud, en een 1000 jaar oude olijfboom. We rijden vervolgens terug naar ons hotel, waar we een duik in het zwembad nemen. (Een vergelijkbare bustour over het eiland kun je hier boeken.) Na een diner in de haven van de stad bewonderen we de zonsondergang bij de poort van Apollo, het bekendste icoon van het eiland. Deze marmeren poort is het enige restant van de nooit afgebouwde tempel van Apollo. Vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht over de stad, maar kun je ook van een prachtige zonsondergang genieten.

De hoofdstad Chora

De derde dag blijven we in Chora. We lopen richting het centrum en klimmen omhoog naar het kasteel dat bovenin de stad gebouwd is. Via de haven, waar we een crêpe eten, lopen we naar het stadsstrand Agios Georgios. Daar huren we strandstoelen, zwemmen in de golven, bestellen wat te drinken en zwemmen nog een keer. Na een hapje eten in de stad is het alweer tijd om onze koffers te pakken voor een reis naar ons volgende eiland: Paros.

Ook zin om naar Naxos op vakantie te gaan? Bekijk hier hotels: Trivago en Vakantiediscounter.nl.

BOEK EEN LEUKE ACTIVITEIT OP NAXOS
Powered by GetYourGuide
MEER LEZEN OVER NAXOS
ANDERE ARTIKELEN OVER DE CYCLADEN

Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost je niks extra’s, maar helpt mij om mijn website te kunnen onderhouden.

You may also like

Laat een reactie achter