Vakantie in Toscane: 5 minder bekende plekken die je moet zien

Door Carine

Kom je naar Toscane, dan kom je voor de glooiende heuvels, het heerlijke eten, de uitstekende wijn en natuurlijk Florence. Ook bekende steden als Lucca, Pisa, Siena en San Gimignano zijn toeristentrekkers. Maar wist je dat er in Toscane ook minder bekende plekken zijn die absoluut het bezoeken waard zijn? De geboortestad van Leonardo Da Vinci, de thermen van Montecatini, het prachtige uitzicht over Florence vanuit Fiesole, Pistoia. Allemaal plekken die je zeker niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Toscane. Voor wie met kinderen komt: alle steden zijn prima te doen met de kinderwagen, en vergeet niet een lekker ijsje te eten op een van de vele terrasjes in de schaduw.

Vinci

In de heuvels van Toscane ligt Vinci, het geboortedorp van de beroemde Leonardo Da Vinci. Het geboortehuis van Leonardo staat net buiten de stad. In het stadje zelf staan nog veel herinneringen aan het leven van het genie. Een van de eerste kunstwerken die wij zien als we door Vinci wandelen is een groot 3D-model van de L’Uomo Vitruviano (de Vitruviusman), gemaakt door Mario Cerioli. Dit beeld staat achter het Castello dei Conti Guidi. Dit gebouw is onderdeel van het Museo Leonardiano en heeft een toren die je kunt beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad en de heuvels van Montalbano. Voor informatie over openingstijden en prijzen klik je hier.

Vlakbij het museum is de Santa Croce, de kerk waar Leonardo gedoopt is. Leonardo heeft tot zijn 16e in Vinci gewoond, waarna hij in Florence bij zijn vader introk. Naast de kerk is het Piazza dei Guidi te vinden. Dit plein is zo ontworpen door kunstenaar Mimmo Paladino, dat het een modern eerbetoon is aan het erfgoed van Da Vinci. De geometrische en abstracte vormen worden aangevuld door inscripties van het werk van Leonardo. Dit maakt het plein een genot om naar te kijken.

Montecatini Terme

Montecatini Terme, een stadje met thermale baden, ligt op ruim een uur rijden van onze camping in Lamporecchio. We parkeren aan de Viale Mario Bustichini, waarna het een paar minuten lopen is naar de kabelbaan die ons naar Montecatini Alto, het oude deel van de stad, zal brengen. Je kunt dit ook lopen, maar met een peuter van 1 lijkt het ons verstandig (en leuker) om de lange wandeling in de hitte over te slaan en met de bergtram te gaan. Deze Funiculare di Montecatini Terme brengt je elk half uur in ongeveer 10 minuten 300 meter omhoog. Onderweg geniet je van een prachtig uitzicht. (Let op: tussen 13.00 en 14.30 rijdt de tram niet heen en weer).

Als je in Montecatini Alto bent aangekomen loop je vrijwel meteen het Piazza Giusti op, een pleintje met restaurantjes. De perfecte plek voor een drankje of een lunch. We wandelen door het pittoreske stadje en zien onder meer de overblijfselen van het kasteel van Montecatini. Alleen de muren en de toren staan nog overeind. Rondom het oude kasteel staan veel bomen, dus er is heerlijk schaduw. Na het kasteel dwalen we verder en komen bij de Chiesa dei Santi Jacopo e Filippo, omringd door verschillende torens. De Torra dell’Orologio is een van de 25 Middeleeuwse torens die oorspronkelijk in Montecatini Alto stonden.

Met de rode tram gaan we weer naar beneden, waar we nog een kleine wandeling door Montecatini Terme maken. We zien de mooiste gebouwen en een deel van de Thermen. Het is ondertussen erg warm geworden dus we lopen terug naar de auto en zoeken onze camping met het zwembad weer op.

Fiesole

Volgens onze reisgids is Fiesole de beste plaats voor een magnifiek uitzicht over Florence. Dat willen we met eigen ogen zien, dus reizen we af naar Fiesole. Niet alleen het uitzicht is fantastisch, maar ook Fiesole zelf is een stadje waard om te bezoeken. We lopen op de Via San Francesco naar het klooster van San Francesco. Dit klooster is in 1399 gebouwd voor de Franciscaner Orde en bestaat uit een kerk, drie kloostergangen, een klein museum en cellen voor de monniken. Alles is gratis te bezoeken. Achter het klooster is een fantastisch panoramisch uitzicht over Florence. Sla dit zeker niet over.

In Fiesole zijn ook sporen van de Romeinen te vinden. Zo is er een Romeins amfitheater, dat in de zomermaanden nog regelmatig wordt gebruikt voor concerten en voorstellingen. De kathedraal van San Romolo is ook een mooi gebouw. Wil je deze kathedraal bezoeken, dan moet je je schouders en bovenbenen bedekken om toegang te krijgen. Dat konden wij niet, dus helaas mochten we niet naar binnen. Fiesole is dus een leuk stadje om op je gemakje te ontdekken en te genieten van het prachtige uitzicht.

Montesenario

Na ons bezoek aan Fiesole rijden we door naar Montesenario, om het klooster daar te bezoeken. Het klooster van Monte Senario is in 1234 opgericht door zeven edelmannen uit Florence. Zij gaven hun luxe leven op om zich te wijden aan de heilige Maria. In de loop der eeuwen is het klooster uitgebreid met een kerk (1412) en een klokkentoren (1648). Ook hier weer een prachtig uitzicht over de Toscaanse heuvels. We lopen een rondje om het klooster, genieten van het uitzicht en rijden terug naar onze camping.

Pistoia

Pistoia, ook wel ‘klein Florence’ genoemd, is een minder bekende stad in Toscane. Toch is het zeker een bezoekje waard, al is het maar vanwege de vele kerken die er te bezichtigen zijn. Aan het Piazza del Duomo vind je de Cattedrale di San Zeno. Van buiten zie je de typische groen-witte strepen van marmer, binnen in de kathedraal is een zilveren altaar te bewonderen. Aan hetzelfde plein ligt het Battisterio di San Giovani, een doopkapel uit 1226 gemaakt van groen en wit marmer.

Vlak achter het Piazza del Duomo is het Ospedale del Ceppo, een middeleeuws ziekenhuis. De gevel van dit oude ziekenhuis is versierd met kunstwerken van verschillende werken van barmhartigheid.

Pistoia is een stad van mooie straatjes en nog meer kerken (de Sant-Andrea, de San Giovanni Fuorcivitas en de Basilica Della Madonna dell’Umiltà). Ook de Galleria Vittorio Emanuele, een Art Deco winkelgalerij, is een stop waard.

Chianti

Heb je even geen zin om een stad te bezoeken dan is een rondje rijden, fietsen of wandelen door de Chianti-streek een leuk alternatief. Deze streek, gelegen tussen Florence, Siena en Arezzo, staat bekend om zijn goede wijnen. Je rijdt er dwars door de glooiende wijngaarden en olijfbomen. Even heerlijk bijkomen van de drukte in de steden.

Verblijf in Toscane

Wij huurden een stacaravan op camping Barco Reale, een uitstekende uitvalsbasis voor het bezichtigingen van het noorden van Toscane. Op de camping is een zwembad, een restaurant en ijswinkel. Wat accomodaties betreft heb je de keuze uit een staplaats voor je caravan of tent, een stacaravan, een safaritent of luxe glampingtent. Voor meer informatie over de camping klik je hier.

Misschien ook leuk om te lezen:

Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost jou niks extra’s, maar helpt mij om deze site te onderhouden.

You may also like

Laat een reactie achter