Vakantie in Toscane: 5 must-see steden

Door Carine
Toscane Florence

De toren van Pisa, het Piazza dell’Anfiteatro in Lucca, de kathedraal van Siena, de koepel van Florence, de torens van San Gimignano. Zomaar een paar van de beroemdste gebouwen van Italië en allen gelegen in Toscane. Ga je op vakantie in Toscane, dan zijn dit de vijf must-see steden.

Lucca: stad van de 100 kerken

Lucca, ook wel bekend als de stad van de honderd kerken, is een pareltje in Toscane. Een van die kerken is de Duomo di San Martino, een gotische kathedraal met een toren en een museum. Een andere basiliek is de San Michele in Foro, een marmeren kerk met een indrukwekkende gevel. Bezoek ook de Torre Guinigi, die je kunt beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad.

Voor een lunchpauze loop je naar Piazza dell’Anfiteatro, een ovaal plein met restaurants en winkeltjes. De huizen om het plein zijn allen zonnig geel geschilderd wat het plein een vrolijk aanzicht geeft. Na je pauze loop je een stukje over de stadsmuur, die helemaal rond het centrum loopt. Een heel rondje is ruim vier kilometer en kun je ook per fiets afleggen. Meer lezen over Lucca? Klik hier.

BOEK EEN LEUKE ACTIVITEIT IN LUCCA
Powered by GetYourGuide

Siena: stad van de kathedraal

Siena was ooit een van de machtigste steden van Toscane. De grote pestepidemie van 1348 bracht de bloeiende economie ten val. Om de economie weer op te vijzelen werd er een bank opgericht. Je vind hier in Siena dan ook de oudste bank ter wereld, de Banco Monte dei Paschi di Siena. Op de terrasjes aan het Piazza del Campo, een groot schelpvormig plein, kun je heerlijk lunchen. Kijk goed om je heen, want aan het plein vind je het Palazzo Publico, het stadhuis en museum, en de Torre del Mangia. Tegenover het Palazzo Publico zie je de Fonte Gaia, de fontein van vreugde.

Vergeet absoluut niet een bezoek te brengen aan de grote kathedraal van Siena. Dit indrukwekkende bouwwerk stamt uit de 12e eeuw en is aan de buitenzijde voornamelijk uit zwart en wit marmer opgetrokken. Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van de kathedraal is prachtig. Dit alles maakt deze kathedraal tot een van de mooiste van Toscane. De toren is te beklimmen. Info over toegangstijden en -prijzen vind je hier.

BOEK EEN LEUKE ACTIVITEIT IN SIENA

Pisa: meer dan een scheve toren

De toren van Pisa is misschien wel het bekendste gebouw van Italië. En ik geef toe, het is ook de reden dat wij naar Pisa afrijzen. We waren blij verrast om naast de toren van Piso nog een heel plein aan mooie gebouwen aan te treffen.

Op het Piazza Dei Miracoli vind je meerdere indrukwekkende bouwwerken. De toren van Pisa is de vrijstaande klokkentoren van de Dom van Pisa, ofwel de Duomo Santa Maria Assunta di Pisa. In 1118 was de bouw van de Dom klaar en zo’n 60 jaar later begon men aan de bouw van de klokkentoren. Na 5 jaar bouwen begon de toren scheef te zakken, waarop de bouw stil werd gelegd. Met tussenpozen werd de bouw weer opgepakt en in 1372 was de toren klaar. Wij mochten helaas niet naar binnen (kinderen onder de 8 mogen de toren niet beklimmen).

De Dom moet je zeker ook van binnen bekijken. De mooie zuilen, het prachtige cassetteplafond, een indrukwekkende preekstoel en kleurrijke mozaïeken laten zien dat er geen geld is bespaard op de bouw van deze kathedraal. De Battistero San Giovanni is de oudste doopkapel van Italië. Net als bij vele andere kathedralen en doopkapel is er gebruik gemaakt van wit en zwart marmer aan zowel de binnen- als de buitenzijde. De Camposanto is een van de mooiste begraafplaatsen van Italië, met een prachtige galerij. De grafstenen in de vloer en de fresco’s aan de muren zijn zeker een bezoek waard. Voor info over tickets klik je hier.

We lunchen met een pizza en gaan weer op onze camping aan, omdat het tijd is voor onze peuter om te gaan slapen. Maar Pisa is natuurlijk veel meer dan alleen het Piazza Dei Miracoli. Loop bijvoorbeeld een stukje over de stadsmuur, bezoek het Piazza Dei Cavalieri, De Orto Botanico of de muurschildering van Keith Haring aan het Piazza Vittorio Emanuele II.

BOEK EEN LEUKE ACTIVITEIT IN PISA

San Gimignano: stad van de torens

San Gimignano, ook wel bekend als het Manhattan van de Middeleeuwen vanwege de veertien hoge torens, is al van veraf te zien. Tijdens haar hoogtijdagen telde de stad maar liefst 72 torens. De torens waren een maatstaf voor rijkdom: hoe hoger, hoe rijker. De stad staat op de Unesco-werelderfgoedlijst vanwege het goed behouden Middeleeuwse karakter.

We parkeren buiten de stad, want de binnenstad is autovrij. Neem vooral een kijkje in een van de aardewerkwinkeltjes, die vol staan met prachtig handbeschilderd aardewerk in alle soorten en maten. We komen uit op het Piazza della Cisterna, een gezellig plein met een historische waterput. Tip: haal hier een ijsje bij Gelateria Dondoli, waar je het beste ijs uit de regio kunt kopen. Sla linksaf om op het Piazza del Duomo uit te komen, waar je een mooi zicht hebt op de vele torens van de stad. We bezoeken de Duomo di San Gimignano. Aan hetzelfde plein vind je ook men Torra Grossa, die je kunt beklimmen.

Daarna slaan we linksaf naar het Parco della Rocca, waar we een bij een uitzichtpunt genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over de mooie omgeving van San Gimignano. Via de Porta San Matteo verlaten we de stad weer en lopen langs de stadswal weer terug naar onze auto. Wat een heerlijk stadje is San Gimignano. Met een peuter is er niet veel ruimte om een toren te beklimmen of veel gebouwen te bezoeken, maar zelfs zonder dit te doen hebben we genoten van dit middeleeuwse stadje. Meer lezen over San Gimignano? Klik hier.

BOEK EEN LEUKE ACTIVITEIT IN SAN GIMIGNANO

Florence: stad van de renaissance

Florence is na Rome misschien wel de bekendste stad van Italië. De stad was in de Middeleeuwen een bloeiende handelsstad en staat bekend als de hoofdstad van de Renaissance, omdat er nergens in Italië zoveel gebouwen en kunstwerken uit deze periode te vinden zijn. Net als elke grote Italiaanse stad heeft ook Florence zijn deel aan mooie kerken: De Santa Maria Novelle, de Dom van Florence en de Basilica de San Lorenzo mag je niet overslaan. Als je bij de Dom bent, bekijk dan ook het Battistero di San Giovanni. Deze doopkapel heeft drie prachtige bronzen deuren.

Over de Arno, de rivier die door Florence stroomt, zijn vele bruggen gebouwd. De beroemdste brug is de Ponte Vecchio (de Oude Brug). Op de brug zijn veel winkeltjes gevestigd, waaronder veelal juweliers. Neem zeker een kijkje in de etalages als je de brug oversteekt. Vlakbij de brug is het beroemde kunstmuseum Galleria degli Uffizi te vinden, waar de werken van Leonardo Da Vinci, Michelangelo en Rembrandt tentoon worden geteld. Koop kaartjes vooraf, dat scheelt uren in de rij staan.

Aan de overkant van de rivier vind je het Palazzo Pitti. Vroeger was het een paleis, nu een museum. Achter het paleis liggen prachtige tuinen die je kunt bezoeken: de Giardino di Boboli. Je kunt hier even tot rust komen, voordat je de drukte van de stad weer opzoekt. Florence is te groot om alles in één dag te bezoeken. Wij hebben met een peuter bij ons niet de tijd om alles te bekijken, maar zijn tevreden over wat we wel hebben kunnen zien en doen. We komen zeker nog een keer terug.

Ook zin om naar Toscane op vakantie te gaan? Kijk dan hier voor beschikbare campings: Vakantiediscounter, Suncamp, Allcamps, Eurocampings (ACSI) of hotels: Trivago, De Jong Intra Vakanties.

BOEK EEN LEUKE ACTIVITEIT IN FLORENCE
MEER LEZEN OVER TOSCANE
ANDERE BERICHTEN OVER TOSCANE

Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost je niks extra’s, maar helpt mij om mijn website te kunnen onderhouden.

You may also like

Laat een reactie achter