Siena: stad van de wolf en de grote kathedraal

Door Carine
Toscane Siena

Siena werd gesticht door de zonen van de beroemde Remus, die samen met zijn broer Romulus de stad Rome stichtte. Nadat Romulus zijn broer doodde in de strijd om het leiderschap over Rome vluchtten de zonen van Remus naar Siena. Een wolvin leidde hen naar deze plek, waar ze een nieuwe stad stichtten: Siena. Standbeelden van een wolvin met twee kinderen kom je overal in de stad tegen. Door de winstgevende wolhandel was Siena in de 12e en 13e eeuw een van de machtigste steden van Toscane. Na de grote pestepidemie in 1348, waarbij meer dan de helft van de inwoners omkwam, stortte de economie in en verloor Siena zijn rijkdom en macht.

De oudste bank ter wereld

We beginnen ons bezoek aan Siena bij de Banco Monte dei Paschi di Siena, de oudste bank ter wereld. Oorspronkelijk was het een pandjeshuis, maar men kon er ook leningen afsluiten. Op het plein voor de bank, Piazza Salimbeni, staat een standbeeld van Salustio Bandini. Deze Bandini was een beroemd econoom in de 18e eeuw. Hij doneerde zijn uitgebreide collectie boeken aan de universiteit van Siena en kreeg in 1880 een eigen standbeeld op dit plein.

Een schelpvormig plein

We wandelen door naar Piazza del Campo, een groot schelpvormig plein. De bestrating is opgedeeld in 9 segmenten, een verwijzing naar de negen gildes die de stad in de 13e en 14e eeuw bestuurden. Aan het plein vind je het Palazzo Publico, het stadhuis en museum, en de Torre del Mangia. Tegenover het Palazzo Publico zie je de Fonte Gaia, de fontein van vreugde. De fontein is versierd met prachtige beeldhouwwerken, waaronder twee wolven die water spuwen. Op het plein wordt twee keer jaar een paardenrace gehouden.

Een prachtig uitzicht

Over de Via Giovanni Duprè lopen we naar de Chiesa die San Guiseppe en de Porta Sant’Agata. Naast de kerk staat een mooie fontein, maar nog mooier is het uitzicht op de Basilica Santa Maria dei Servi.

de grote kathedraal

Over de Via San Pietro lopen we richting de grote kathedraal van Siena. Dit indrukwekkende bouwwerk stamt uit de 12e eeuw en is aan de buitenzijde voornamelijk uit zwart en wit marmer opgetrokken. Het marmer dat is gebruik komt uit de regio zelf: uit Siena, Carrara en Prato. Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van de kathedraal is prachtig. De marmeren vloer, het beschilderde plafond, de gestreepte zuilen. Dit alles maakt deze kathedraal tot een van de mooiste van Toscane. De toren is te beklimmen. Info over toegangstijden en -prijzen vind je hier.

Glooiende heuvels van toscane

Na ons bezoek aan Siena besluiten we nog een stukje door het typisch Toscaanse landschap te rijden. We nemen de toeristische route richting San Gimignano en rijden door de glooiende heuvels. De perfecte afsluiter van een dag in het beeldschone Siena.

Ook zin om naar Toscane op vakantie te gaan? Kijk dan hier voor beschikbare campings: Vakantiediscounter, Suncamp, Allcamps, Eurocampings (ACSI) of hotels: Trivago, De Jong Intra Vakanties

BOEK EEN LEUKE ACTIVITEIT IN SIENA
MEER LEZEN OVER SIENA
ANDERE ARTIKELEN OVER TOSCANE

Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost je niks extra’s, maar helpt mij om mijn website te kunnen onderhouden.

You may also like

Laat een reactie achter