Salzburg: stad van Mozart en The Sound of Music

Door Carine
Salzburg Oostenrijk

Tijdens onze vakantie in het Salzburgerland van Oostenrijk staat een bezoek aan Salzburg hoog op ons verlanglijstje. Hoewel het twee uur rijden is vanaf onze vakantiewoning willen we de stad van Mozart (die er werd geboren en er opgroeide) en The Sound of Music graag bezoeken. We vertrekken op tijd, want in het hoogseizoen kan het erg druk zijn. Om half 11 komen we in de stad aan en we parkeren in de parkeergarage Altstadt, vlakbij het centrum.

De Dom van Salzburg

Onze eerste stop is de Dom van Salzburg. Nadat in 1598 de vorige Dom volledig afbrandde werd er aan het begin van de 17e eeuw gestart met de bouw van een nieuwe Dom. In 1626 was de bouw van de kerk klaar (de torens werden in 1652 en 1655 pas voltooid). De Dom was van groot belang voor de bisschoppen en werd ook wel de St. Pieter van Salzburg genoemd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de Dom door een bombardement ernstig beschadigt, maar ze werd vakkundig gerestaureerd in de jaren erna. In de kerk vind je onder meer het doopvont waarin Mozart en zijn zusje zijn gedoopt. De toegang voor de Dom is 5,- per persoon (kinderen tot 18 jaar zijn gratis).

Het geboortehuis van Mozart

We lopen door de Getreidegasse richting het Haus der Natur, waarbij we het geboortehuis van Mozart passeren. Dit is tegenwoordig een museum, waar de originele muziekstukken van Mozart en verhalen over het leven van Mozart en zijn familie te zien zijn. Wij slaan dit museum over en lopen op verzoek van onze kinderen door naar het Haus der Natur, een museum over natuur en techniek.

Haus der Natur

Het Haus der Natur heeft voor meer dan 7000 m² aan interessante tentoonstellingen en experimenten. Dit populaire museum is voor kinderen echt een walhalla. Naast een aquarium en reptielenzoo zijn er tentoonstellingen over dinosaurussen en fossielen, de ijstijd, het universum, een reis door het menselijk lichaam, fabels en mythes, het dierenrijk en nog veel meer. In het wetenschapscentrum kun je experimenten op het gebied van energie, hydraulica, waterkracht, windenergie, akoestiek en muziek, het menselijk lichaam en natuurwetten doen. Als je wilt kun je hier een hele dag zoet zijn. Wij komen er niet aan toe om alles in het museum te bekijken, maar zouden als het kan zeker nog eens terug willen komen.

MakartstegBrug over de Salzach

Na ons bezoek aan het museum is het tijd om te lunchen. Ondanks dat er tal van restaurantjes met Oostenrijkse gerechten te vinden zijn duiken we de McDonalds in (wederom op verzoek van de kinderen). Na een snelle hap lopen we richting de rivier die Salzburg in tweeën splitst: de Salzach. We kiezen voor de Makartstegbrug, een brug over de rivier waarvan de zijkanten volhangen met liefdesslotjes. Aan de overkant slaan we rechtsaf richting te tuinen van het Mirabell paleis (een van de filmlocaties van The Sound of Music).

De tuinen van Mirabell

De Mirabell-tuinen zijn gratis te bezoeken. Het is er aan de drukke kant, maar wat een mooie locatie! De prachtig aangelegde tuinen met een verschillende fonteinen zijn absoluut een bezoekje waard. Neem plaats op een bankje in de rozentuin, lunch op de Rozenheuvel of wandel door de dwergentuin.

In 1606 bouwde de toenmalige bisschop Wolf Dietrich een paleis voor zijn maîtresse en hun 15 kinderen. Later werd de naam van het slot veranderd in Mirabell. Wist je dat het woord Mirabell een Italiaanse vrouwennaam is die samengevoegd is uit de woorden Mirabile (bewonderenswaardig) en Bella (mooi)? De tuinen werden in 1690 opgeknapt door toenmalige aartsbisschop Johann Ernst von Thun. Deze zijn nu nog in ongeveer dezelfde staat als in de 17e en 18e eeuw.

In de film The Sound of Music dansen de kinderen Von Trapp rond de Pegasus fontein terwijl ze Do Re Mi zingen. Ook zingen ze op de trap naar de Rozenheuvel. Vanaf deze trap heb je een prachtig uitzicht over de gehele tuin en de hogergelegen vesting.

Vesting Hoog-Salzburg

Na ons bezoek aan de Mirabell-tuinen steken we de rivier weer over richting het centrum van de stad. Daar wacht ons een lift omhoog naar de vesting van de stad. Hoog op een rots ligt deze vesting, gebouwd in de 11e eeuw om de prins-bisschoppen te beschermen. In de praktijk is de stad nooit aangevallen en woonden de prins-bisschoppen in het centrum van de stad. Aangekomen bij het station voor de bergtrein richting de vesting sluiten we aan in een lange rij. Aangezien we een lange dag in de stad hebben gehad en redelijk moe zijn ook van de lange reis naar Salzburg toe besluiten we van een bezoek aan de vesting af te zien. Tip van ons: begin met een bezoek aan de vesting, want de rij ernaar toe is ’s ochtends vroeg aanzienlijk korter.

Wij wandelen terug naar de auto en beginnen aan de rit naar huis. Wat is Salzburg een leuke stad! Eigenlijk is één dag te kort om hier te zijn. Voor de ultieme beleving van Salzburg blijf je hier een nachtje slapen zodat je op je gemakje alle hoogtepunten van de stad kunt bezoeken. Zeker in het hoogseizoen loont het om vroeg te komen, want in de middag stroomt de stad vol.

Ook zin om Oostenrijk te bezoeken?

Bekijk hier campings: Europcampings.nl | vakantiewoningen: Belvilla, Vakantiediscounter | hotels: Trivago

Misschien ook leuk om te lezen:

Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost jou niks extra’s, maar helpt mij om deze site te onderhouden.

You may also like

Laat een reactie achter