Ribe, het oudste stadje van Denemarken: bezienswaardigheden en tips

Door Carine
Op vakantie in zuid-west Denemarken met kids

Op een druilerige donderdagochtend reden we in een uurtje tijd van de Deense badplaats Blåvand naar het oudste stadje van Denemarken: Ribe. Dit charmante stadje zit bomvol historische gebouwen. De oudste resten van de stad dateren uit de 6e eeuw na Christus. Ribe was een drukbezochte handelsplaats vanwege de belangrijke haven. Deze haven werd door de Vikingen gebruikt als uitvalsbasis voor hun plundertochten, maar was ook het centrum van de handel in de regio. Vanaf de 8e eeuw was ook het christendom aanwezig in Denemarken en de fundering voor de grote Domkerk werd in die periode gelegd. Bezoek zeker de twee kathedralen in de stad (de Domkerk en de Sct. Catharinae og Kloster). Verder is het leuk om gewoon door de staatjes te dwalen, want je komt op elke hoek wel een mooi vakwerkhuis of karakteristiek gebouw tegen.

De DOmkerk

De Domkerk van Ribe is al van ver buiten Ribe te zien. Deze middeleeuwse kerk is de oudste kerk van Denemarken en stamt uit de 12e eeuw. In de loop der eeuwen is de kathedraal steeds verder uitgebreid en dat is ook aan de buitenkant te zien door de verschillende materiaalsoorten die zijn gebruikt. De toren is te beklimmen en zou prachtige vergezichten over Ribe en omgeving bieden. Binnen in de kerk zijn bijzondere mozaïeken, tekeningen en glas-in-lood ramen van kunstenaar Carl Henning Pedersen te vinden. Hij bracht deze in de jaren ’80 van de vorige eeuw aan in de COBRA-stijl, wat voor nogal wat ophef zorgde onder de kerkgangers. Ondanks de moderne stijl werd de kunst uiteindelijk toch geaccepteerd en is tot op heden te bewonderen in de kathedraal.

De Sint Catharinakerk

Naast de Dom is ook de Sint Catharinakerk zeker een bezoek waard. Deze kerk, met aangrenzend klooster, werd in de 15e eeuw gebouwd. In de 17e eeuw dreigde de kerk te verzakken en in te storten, waarna er een grondige renovatie plaats vond. De toren werd ingekort om instorting te voorkomen en de muren werden recht getrokken. Binnen in de kerk heerst een sobere sfeer, waardoor de bijzondere preekstoel extra opvalt.

Het Vikingenmuseum

Het is zeker een aanrader om een stadswandeling met een gids te maken, omdat wij merkten dat we kennis misten over de mooie gebouwen en de historie van de stad. Met kinderen is dit misschien minder leuk, zij verstaan niets van de uitleg, maar als volwassene is dat zeker een leuke meerwaarde. Om toch wat meer achtergrondinformatie over de stad te krijgen bezochten we het Vikingen Museum. Het eerste deel toont in grote vitrinekasten opgegraven sporen uit de tijd van de Vikingen tot de Middeleeuwen.

Een grote speelkelder is voor kinderen erg leuk. Er zijn middeleeuwse spelletjes te spelen, er hangen verkleedkleren voor zowel jongens als meisjes en je kunt er zelfs te paard een riddertoernooi houden. Verderop in het museum kun je je eigen naam in Runen leggen en is er nog een informatieve film te bekijken. Bij het museum is een klein restaurant voor een kop koffie en een museumwinkel. Voor de meest actuele informatie over opening en prijzen klik je hier.

Ribe is een heerlijk stadje om doorheen te dwalen. De gebouwen en straatjes zijn prachtig, maar er waren ook nog veel winkels en vooral terrassen dicht vanwege het vroege seizoen. Zeker in combinatie met een rondleiding door een gids en een bezoek aan het Vikingen Museum een leuk uitje.

Ook zin om naar Zuid-Denemarken op vakantie te gaan? Kijk dan hier voor beschikbare campings: Vakantiediscounter, Allcamps, Eurocampings (ACSI), De Jong Intra Vakanties of hotels: Trivago.

MEER INSPIRATIE VOOR DENEMARKEN
MEER VAKANTIETIPS IN SCANDINAVIË? LEES DAN OOK EENS:
  • dit artikel over Ribe, het oudste stadje van Denemarken.
  • dit artikel over een citytrip naar Bergen in Noorwegen.
  • dit artikel over kindvriendelijke musea in Denemarken
  • dit artikel over Zuid-west Jutland

Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost je niks extra’s, maar helpt mij om mijn website te kunnen onderhouden.

You may also like

Laat een reactie achter