Op vakantie in zuid-west Jutland in Denemarken: strand, musea en wandelen

Door Carine
Op vakantie in zuid-west Denemarken met kids

Denemarken is al jaren populair als vakantieland. Grote publiekstrekker is natuurlijk Legoland, maar Denemarken heeft veel meer te bieden. Ik richt me hier op zuid-west Jutland, dat net als Nederland en Duitsland aan de Waddenzee ligt. Dit deel van Denemarken heeft prachtige brede zandstranden waar het in de zomer, maar ook buiten het hoogseizoen, heerlijk toeven is. Tel daar de gemoedelijke dorpjes, waddeneilanden, natuurgebieden en musea bij op en je hebt een heerlijke vakantie!

Wij boekten via Novasol een Deens zomerhuis in badplaats Blåvand en reden in de meivakantie vol verwachting naar Jutland. Ons gele zomerhuis bevond zich op loopafstand van de winkelstraat in Blåvand (5 minuten lopen) en van het strand (10 minuten lopen). Rondom het huis zagen we gedurende de week regelmatig eekhoorntjes en hertjes lopen. Kortom, een rustige omgeving met de mogelijkheid elke dag uit eten of naar het strand te gaan, en een prima uitvalsbasis voor verschillende leuke bezienswaardigheden in de omgeving.

Zo bezochten wij in Blåvand de vuurtoren, Hvidbjerg strand met de bunkerezels en het Tirpitz Bunkermuseum. In Esbjerg gingen we naar het Fiskeri og Søfartmuseet, de reuzestandbeelden en het Esbjerg Kunstmuseum. Natuurlijk sloegen we Legoland in Billund niet over en gingen we vogels spotten in Filsø. Tot slot brachten we een bezoek aan het oudste stadje van Denemarken: Ribe en het Vikingen Museum.

Blåvand vuurtoren

Op het meest westelijke punt van Denemarken vind je de vuurtoren van Blåvand, de Blåvandshuk Fyr. Deze 39 meter hoge vuurtoren, gebouwd in 1899, is te beklimmen. Wij beklimmen de 170 tredes en worden beloond met een fantastisch weids uitzicht op de westkust. In de duinen zijn de typisch Deense huisjes met rieten daken te zien en op het strand zie je verschillende bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Het heuvelachtige duinlandschap doet een beetje denken aan de Shire van de Hobbits. Voor de meest actuele informatie over toegang en prijzen klik je hier.

Loop na je bezoek aan de vuurtoren nog even naar Blåvands Huk, de punt van het strand, om op het meest westelijke punt van Denemarken te staan. Bij eb liggen er zeehonden op de zandbanken iets uit de kust. Ook kun je rondom de vele bunkers op het strand lopen. De kinderen vinden het vooral leuk om bij de bunkers naar grote bijzondere schelpen te zoeken.

Hvidbjerg strand en bunkerezels, Blåvand

Eigenlijk is de hele zuid-westelijke kuststrook uitermate geschikt voor een strandvakantie. De brede stranden met zacht zand nodigen uit tot uren lang spelen en schelpen zoeken. Op Hvidbjerg Strand, een breed zandstrand, is een pier (Blåvand Badesteg) die de zee in loopt. Na vloed, en het liefst na een hevige storm, is hier met een beetje geluk amber te vinden.

Tussen Hvidbjerg Strand en Blåvands Huk vind je een stuk strand met vier bunkers die door kunstenaar Bill Woodrow zijn omgetoverd in ezels. Dit levert een bijzonder plaatje op, wanneer je het strand oploopt. Afhankelijk van het getij staan deze bunkers op het strand of in de zee.

Het Tirpitz Bunkermuseum

Op ongeveer 10 minuten rijden van de winkelstraat in Blåvand ligt het Tirpitz Bunkermuseum. In dit leuke museum leer je van alles over Denemarken in de IJstijd, hoe je amber op het strand kunt vinden en natuurlijk over Denemarken in de Tweede Wereldoorlog. Voor kinderen is er een speurtocht in verschillende leeftijdscategorieën (in het Engels/Duits, dus een beetje hulp is wel nodig). Volwassenen kunnen met een gratis audiotour informatie beluisteren.

Tip: twee keer per uur is er een filmpresentatie in de zaal van de tentoonstelling West Coast Stories. Ga als de gordijnen in de zaal dichtgaan in de boot midden in de zaal zitten en laat de film (letterlijk) over je heen komen. Erg leuk! Het museum is door het gevarieerde aanbod absoluut het bezoeken waard. Sla ook de omgeving van het museum niet over. Achter het museum is een uitgestrekt duingebied waar je goed kunt wandelen en nog meer bunkers tegen kunt komen. Voor de meest actuele informatie over toegang en prijzen klik je hier.

Legoland

Wie aan Denemarken denkt, denkt aan Legoland. Dit populaire themapark staat al tientallen jaren op menig wensenlijstje van heel veel kinderen. Zo ook op die van ons. Met onze online gekochte tickets stromen we redelijk snel het park in en ons avontuur kon beginnen. Het park is opgedeeld in verschillende gebieden. We beginnen in Miniland, waar diverse miniatuurgebouwen van Lego te zien zijn. Het doet denken aan Madurodam, maar dan van Lego.

Onze tweede stop is Atlantis, een aquarium met echte haaien en vissen maar met boten en figuren van Lego. Na Atlantis loop je via de muziekfontein door naar de Lego Studio’s, waar elk half uur een toffe 4D film draait. Onze kinderen vinden deze film geweldig, vooral ook de 3D animatie en het natspuiten met water. Naast de Lego Studio’s bevindt zich de wereld van Lego Ninjago, waar zich een laserdoolhof en een klimmuur bevinden.

Na onze lunch lopen we door het achterste deel van het park. Hier kun je onder meer zelf een boot van Lego bouwen, in achtbanen of andere spannende attractie stappen en pinguïns bekijken. Ook zijn er verschillende winkeltjes en eettentjes, waardoor je ogen (en geld) tekort komt. Uiteraard maken we nog een laatste stop in de Lego Shop, waar je alle Lego die je je maar kunt voorstellen kunt vinden. Voor een tientje per persoon kunnen de kinderen zelf drie Lego minifiguurtjes samenstellen. Een leuke afsluiter van ons bezoek! Voor de meest actuele informatie over toegang en prijzen klik je hier.

Het Fiskeri og Søfartmuseet in Esbjerg

Op ongeveer een half uur rijden van Blåvand ligt de stad Esbjerg. Esbjerg is de grootste havenstad van Denemarken en de vijfde grootste stad. Naast een groot winkelcentrum bevindt zich ook het Fiskeri- og Søfartsmuseet, ofwel het Visserij en Maritiem museum, in Esbjerg. Dit leuke museum verteld over visserij en zeevaart in Denemarken, maar er zijn ook verschillende aquaria met vissen en zeedieren uit de Noordzee te bekijken. Hoogtepunt vinden onze kinderen de zeehondentraining, die dagelijks om 11:00 en 14:30 wordt gegeven. Ook een groot succes was de grote buitenspeeltuin, waar geklommen, gesprongen, gegleden en gespeeld kan worden. Voor de meest actuele informatie over toegang en prijzen klik je hier.

Reuzestandbeelden in Esbjerg

Nadat we het Fiskeri og Søfartmuseet hebben bezocht gaan we ook nog even de vlakbij gelegen standbeelden Mennesket bed Havet, ofwel Mannen aan Zee bekijken. Deze 9 meter hoge sculpturen zijn ontworpen door kunstenaar Svend Wiig Hansen en portretteren vier mannen die uitkijken over de Waddenzee. Als je er vlak onder staat zijn ze vrij indrukwekkend om te zien. Leuk om te combineren met een bezoek aan het museum, want ze bevinden zich op 2 minuten lopen vanaf het museum.

Het Esbjerg Kunstmuseum in Esbjerg

Het centrum van Esbjerg kent weinig historische gebouwen, maar wel een grote winkelstraat. Aan de rand van het centrum is ook het Esbjerg Kunstmuseum te vinden. Dit museum toont moderne en hedendaagse kunst en is ook voor kinderen interessant. Toen wij het museum bezochten was er een tentoonstelling over het gebruik van afvalmateriaal en wat de scheidslijn tussen afval en kunst is. Voor de kinderen ook een interessante vraag om te beantwoorden: wat maakt iets nou eigenlijk kunst? Voor de meest actuele informatie over opening en prijzen klik je hier.

Vogels spotten in Filsø

De regio zuid-west Jutland biedt ook genoeg natuur om in te wandelen. Rondom Blåvand zijn er verschillende wandelgebieden. In de omliggende heide-, duin- en bosgebieden kun je heerlijk wandelen en fietsen. Iets verder noordelijk is het Filsømeer te vinden. Dit meer lag jaren droog en werd voor landbouw gebruikt, maar is in 2012 weer onder water gezet waardoor er een groot vogelrijk gebied is ontstaan. Veel watervogels kunnen er in alle rust broeden. Ook zijn er otters en grote grazers te vinden.

Vanaf het bezoekerscentrum, waar ook toiletten te vinden zijn, lopen verschillende wandelroutes rondom het meer. Een aantal korte routes (1,5 / 2,1 en 2,5 km) lijden naar uitkijkpunten. Wij lopen een stukje over de dam die het meer in tweeën deelt. Onderweg komen we een mooie oude rode boerderij tegen, waar je asperges en aardappelen kunt kopen. Halverwege de dam staat een bankje waar we wat eten en drinken, waarna we langzaam weer terug slenteren naar de auto. Voor wie zin heeft om naar het strand te rijden kan hier binnen vijf minuten op Henne strand staan. Wij rijden een rondje om het meer en daarna weer terug naar Blåvand. Een prima ochtendbesteding in de natuur, op slechts 15 minuten rijden van ons huisje in Blåvand.

Ribe en het Vikingen Museum

Op een druilerige donderdagochtend rijden we in een uurtje tijd van Blåvand naar het oudste stadje van Denemarken: Ribe. Dit charmante stadje zit bomvol historische gebouwen. Bezoek zeker de twee kathedralen in de stad (de Domkerk en de Sct. Catharinae og Kloster). Verder is het leuk om gewoon door de staatjes te dwalen, want je komt op elke hoek wel een mooi vakwerkhuis of karakteristiek gebouw tegen.

Om wat meer achtergrondinformatie over de stad te krijgen bezoeken we het Vikingen Museum. Het eerste deel toont in grote vitrinekasten opgegraven sporen uit de tijd van de Vikingen tot de Middeleeuwen. Een grote speelkelder is voor kinderen erg leuk. Bij het museum is een klein restaurant voor een kop koffie en een museumwinkel. Voor de meest actuele informatie over toegang en prijzen klik je hier.

Ribe is een heerlijk stadje om doorheen te dwalen. De gebouwen en straatjes zijn prachtig, maar er waren ook nog veel winkels en terrassen dicht vanwege het vroege seizoen. Ondanks het druilerige weer dat wij die dag hadden vonden we Ribe een leuk uitje. Voor een uitgebreider verslag van ons bezoek aan Ribe en het Vikingenmuseum klik je hier.

Praktische informatie Denemarken

  • Blåvand ligt op ongeveer 766 km vanaf Utrecht. Het grootste deel van de rit gaat door Duitsland, waar de parkeerplaatsen veelal prima (betaalde) toiletgelegenheden bieden. De grensovergang van Duitsland naar Denemarken is een gecontroleerde overgang, al konden we gewoon doorrijden en hoefden onze paspoorten niet te laten zien. Het kan wel voor enige vertraging zorgen, omdat al het verkeer over 1 baan de grens over moet.
  • In Denemarken betaal je niet met Euro’s maar met Deense Kronen. In de praktijk hebben we overal met pin betaald, waardoor we geen contant geld nodig hadden.
  • Het Deens was voor ons niet te volgen, maar iedereen spreekt wel een woordje Engels of Duits. We konden ons dus overal goed verstaanbaar maken.
  • In Denemarken kun je het water uit de kraan drinken.
  • We bezochten Denemarken in mei, waar het toen rond de 12 graden was maar wel zonnig en droog, waardoor het heerlijk lente-achtig aanvoelde. De jassen konden regelmatig uit, maar als de zon even achter wolk verdween was het wel frisjes. Onze meegebrachte truien kwamen dus goed van pas.

Ook zin om Denemarken te bezoeken? Bekijk hier campings: Europcampings.nl en hotels: Trivago, Vakantiediscounter.nl

Meer vakantietips in Scandinavie? Lees dan ook eens:

  • dit artikel over Ribe, het oudste stadje van Denemarken.
  • dit artikel over een citytrip naar Bergen in Noorwegen.

Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost jou niks extra’s, maar helpt mij om deze site te onderhouden.

2 Reacties
0

You may also like

2 Reacties

Linda | Deense Zomer 4 juli 2022 - 12:50

Brings back memories! Drie jaar geleden ongeveer hetzelfde gedaan! Zo leuk, dat we dit jaar weer naar Blåvand gaan!

Reply
Carine 4 juli 2022 - 13:13

Wat leuk Linda, het is zo’n leuke omgeving! Ik wens je alvast een hele fijne vakantie in Blåvand toe!

Reply

Laat een reactie achter