Møns Klint in Denemarken: ruige kliffen en fossielen

Door Carine

Een van de grootste trekpleisters van Denemarken is misschien wel Møns Klint. De ruige kliffen zijn prachtig om te zien en worden jaarlijks bezocht door duizenden toeristen. In combinatie met een bezoek aan het GeoCenter Møns Klint bovenaan de kliffen is dit een perfect uitje voor een mooie zonnige dag in mei.

Wij besluiten op tijd aan te komen, zo rond 11 uur, omdat in de ochtend de zon mooi op de kliffen schijnt. In de middag is de zon gedraaid en liggen de witte kliffen in de schaduw. Bij aankomst blijkt dat we zeker niet de enigen zijn, maar het is nooit storend druk. Het GeoCenter gaat pas om 12 uur open buiten het hoogseizoen, dus wij dalen eerst af naar het strand en bezoeken het GeoCenter als we weer boven zijn.

De kliffen van Møns Klint

Møns Klint is op zijn hoogste punt 143 meter hoog. Door de eeuwen heen zijn er af en toe hele stukken klif afgebroken. Het is dus niet geheel zonder risico om onder de kliffen te lopen. De kans op instortingsgevaar is klein, maar niet helemaal afwezig.

Bij het GeoCenter Møns Klint is een trap van 497 treden die naar het strand onder de kliffen afdaalt. Naar beneden is een prachtige wandeling tussen de bomen door en voor we het weten zijn we onderaan de trap. Daar kun je beide kanten op om langs de kliffen te wandelen over het kiezelstrand. Het kan bij vloed zo zijn dat een deel van het strand niet toegankelijk is. Wij konden gelukkig een heel stuk langs de kliffen struinen, op zoek naar fossielen. We hadden gelezen dat deze praktisch voor het oprapen lagen, maar dat is helaas niet helemaal waar. Omdat we niet zo goed wisten waar we op moesten letten vonden we slechts één fossiel, een stuk versteende inktvis. Maar de prachtige omgeving maakt alles goed. Wat is het mooi en indrukwekkend om onder de hoge kliffen te lopen. De zon scheen ook nog eens, waardoor het water een azuurblauwe kleur kreeg. We eten een broodje op het strand en beginnen daarna aan de klim omhoog.

Het GeoCenter

Eenmaal boven is het GeoCenter ondertussen geopend. We kopen een kaartje en dwalen door de expositie. Er is voor de kinderen van alles te doen. Er zijn verschillende experimenten te doen en je kunt zelfs met een VR-bril langs de een steile afgrond wandelen of als roofvogel op jacht naar prooi.

Als het mogelijk is zou ik eerst het GeoCenter bezoeken voordat je naar het strand afdaalt. Zeker als je fossielen wilt zoeken is het leuk om eerst voorbeelden te zien van wat er eigenlijk zoal te vinden is. Wij vonden slechts 1 bijzondere steen die later toch een fossiel bleek te zijn. Maar evengoed zijn de kliffen een prachtig gezicht, ook als je geen fossielen vind.

Praktisch

Het GeoCenter is vanaf 1 april tot eind oktober elke dag geopend. Kijk even op de website voor de actuele openingstijden, want die verschillen nogal eens. Parkeren bij het GeoCenter kost rond de € 6,-. Toegang voor het GeoCenter kost je als volwassene 150 DKK (ca. € 18,-) en als kind tussen 3 en 11 jaar 100 DKK (ca. € 12,50). Je kunt na je eerste bezoek je ticket gratis omzetten in een seizoensticket, zodat je nog eens terug kunt komen als je wilt.

Ook zin om Denemarken te bezoeken? Bekijk hier campings: Europcampings.nl en hotels: Trivago

Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost jou niks extra’s, maar helpt mij om deze site te onderhouden.

Meer lezen over Denemarken?

You may also like

Laat een reactie achter