Wie aan Denemarken denkt, denkt aan Legoland. Dit populaire themapark staat al tientallen jaren op menig wensenlijstje van heel veel kinderen. Zo ook op die van mij. Omdat ik er zelf ook nog nooit was geweest besloten we in de meivakantie op vakantie naar Denemarken te gaan en daarbij ook een bezoek aan Legoland in te plannen. We kochten onze tickets online wat ons een besparing van 50% opleverde. En dat scheelt nogal, want de toegang tot het park is niet goedkoop. Wie een beetje online zoekt kan vaak een goede deal vinden.
We vertrokken op tijd om op de dichtstbijzijnde parkeerplaats te kunnen parkeren. Dat dachten meer mensen, waardoor we rond 10 uur in een kleine file terechtkwamen. Ook voor de ingang was het druk, maar binnen een kwartier waren we doorgestroomd tot de ingang. We scanden onze kaarten en ons Lego-avontuur kon beginnen. Hoewel het in het park druk was spreidden de bezoekers zich wel gemakkelijk uit over de brede wandelpaden, waardoor de drukte niet echt storend was. De wachtrijen voor sommige attracties vulden zich wel snel, maar over het algemeen hoefde je niet langer dan 10 minuten te wachten voordat je ergens in kon.
Miniland
Het park is opgedeeld in verschillende secties. We begonnen in Miniland, waar diverse miniatuurgebouwen van Lego te zien zijn. Het doet denken aan Madurodam, maar dan van Lego. Met dit deel is Legoland in 1968 gestart. Voor de bouw van mini-steden en -gebouwen zijn meer dan 20 miljoen legostenen gebruikt. Hier kun je op je gemakje doorheen dwalen en rustig opstarten. In Miniland heb je verschillende attracties, vooral voor de wat jongere kinderen. Wij gingen in de Legotop, een plateau dat je naar grote hoogte brengt voor een panoramisch uitzicht over het park, en in de Monorail, die ons rondreed door Miniland.
Atlantis, Lego Studio’s en Ninjago
Onze tweede stop was de Imagination Zone. Atlantis is een aquarium met echte haaien en vissen, maar met boten en duikers van Lego. Na Atlantis loop je via de muziekfontein door naar de Lego Studio’s, waar elk half uur een toffe 4D film draait. Onze kinderen vonden deze film geweldig, vooral ook de 3D animatie en het natspuiten met water. Naast de Lego Studio’s bevindt zich de wereld van Lego Ninjago, waar een laserdoolhof en een klimmuur bevinden. Op zoek naar een plek om te eten kwamen we er al snel achter dat heel veel eettentjes, waarschijnlijk vanwege het vroege seizoen, gesloten waren. Uiteindelijk sloten we aan in de lange wachtrij voor de Saloon, waar we dure burgers en spareribs aten. Achteraf zou ik (als echte Hollander) zelf wat te lunchen meenemen, want er zijn voldoende picknickplekken in het park waar je zelf meegebracht eten kunt nuttigen. Vooral vroeg in het seizoen zijn bijna alle eettentjes nog dicht en is het lang wachten op een plekje in de weinige restaurants die open zijn. Hetzelfde geldt voor de plekken waar je ijsjes en drinken kunt kopen. Neem vooral zelf genoeg te eten en te drinken mee.
Achtbanen, pinguins en de lego shop
Na onze lunch liepen we door Pirate Land, waar we een ritje maakten in de piratenboten. Ook in dit deel heb je verschillende leuke kleinere attracties. Via Knigth’s Kingdom, waar je in een achtbaan kunt stappen, liepen we door naar het achterste deel van het park, Polar Land. Hier kun je je eigen boot bouwen en deze uittesten, pinguïns bekijken en in een achtbaan springen. In Legoredo Town stapten we in de Kano. Voor iemand die niet van achtbanen houdt is dit nog best een spannende afdaling. Met een foto als bewijs en een beetje natgespetterd door de kanorit besloten we het voor gezien te houden. Na zo’n 5 uur in het park te hebben rondgelopen werden de kinderen moe, en via The Lego Movie World, waar ze nog even op een speelschip klommen, liepen we via Miniland weer terug richting de uitgang. Uiteraard maakten we nog een laatste stop in de Lego Shop, waar je alle Lego die je je maar kunt voorstellen kunt vinden. Voor een tientje per persoon konden de kinderen zelf drie Lego minifiguurtjes samenstellen. Dit was erg leuk om te doen, want je kunt elk onderdeel (hoofd, haardos, lijfje, benen, accessoires) helemaal zelf uitzoeken.
Tips
- Koop tickets online. Wij konden via de boekingssite van ons vakantiehuisjes 2voor1-tickets kopen. Een mooie 50% korting dus. Op internet zijn meer kortingsacties te vinden.
- Het park opent om 10 uur. Kom ruim op tijd om de beste parkeerplek te claimen en vooraan in de rij bij de ingang te staan. Wij kwamen vijf minuten over 10 aan en stonden al in de file en de rij, waardoor we tegen half 11 pas binnen waren.
- Omdat we vroeg in het seizoen gingen waren bijna alle eten- en drinkenlocaties gesloten, ondanks de drukte in het park. Neem in elk geval genoeg te drinken mee, en eventueel zelf lunch. In het hoogseizoen zal er wellicht meer open zijn, maar zal het ook drukker zijn. Onze indruk was dat er wel genoeg eettentjes zijn (5 in totaal), maar er was er slechts 1 open.
- Wachtrijen lijken soms lang, maar stromen over het algemeen snel door. Laat je dus niet ontmoedigen door een lange wachtrij. Als je de app hebt gedownload kun je live de wachttijden volgen.
- Goed om te weten is dat je voor sommige attracties extra moet betalen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het goud mijnen en de Renault Traffic School. Voor de laatste moet je ook een plekje reserveren. Dit doe je het beste aan het begin van je bezoek.
- Heb je een onzichtbare beperking zoals ADHD of autisme? Dan kun je van te voren een speciaal polsbandje reserveren, waarmee je bij een groot aantal attracties de wachtrij kunt overslaan. Dit polsbandje is te boeken voor de persoon die het nodig heeft en geeft ook drie begeleiders snelle toegang tot de attracties.
- Voor alle actuele informatie over opening en prijzen klik je hier.
Ook zin om naar Zuid-Denemarken op vakantie te gaan? Kijk dan hier voor beschikbare campings: Vakantiediscounter, Allcamps, Eurocampings (ACSI), De Jong Intra Vakanties of hotels: Trivago.
BOEK JE KAARTJE VAN TEVOREN
MEER INSPIRATIE VOOR DENEMARKEN
MEER VAKANTIETIPS IN SCANDINAVIË? LEES DAN OOK EENS:
- dit artikel over Ribe, het oudste stadje van Denemarken.
- dit artikel over een citytrip naar Bergen in Noorwegen.
- dit artikel over kindvriendelijke musea in Denemarken
- dit artikel over Zuid-west Jutland
Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost je niks extra’s, maar helpt mij om mijn website te kunnen onderhouden.