Krimmler waterval in Oostenrijk: ook voor kinderen een belevenis

Door Carine
Krimml waterval

Bij een vakantie in de bergen hoort een stevige bergbeklimming. En als deze beklimming samengaat met het bewonderen van de hoogste waterval van Europa, dan is het een feestje om naar boven te klimmen. De Krimmler waterval ligt in het nationale park Hohe Tauern en stort in drie fases naar beneden over een hoogte van 380 meter. Het is daarmee de hoogste gefaseerde waterval van Europa. In juli en augustus stroomt het meeste water door de watervallen, wat voor een indrukwekkend schouwspel zorgt.

De Waterval

Bijzonder is dat er langs de gehele waterval een wandelroute is aangelegd. De route tot aan de bovenste waterval is 4 kilometer lang en kent een hoogteverschil van 431 meter. Bovenaan de tweede waterval is een restaurant, waar je wat kunt eten en drinken en natuurlijk kunt uitrusten van de klim. Wij (twee volwassenen en twee kinderen van 7 en 10) doen er een uur over om bij dit punt te komen. We hebben dan een wandeling van 3 kilometer achter de rug en zijn ongeveer 250 meter omhoog geklommen. Onderweg zijn er verschillende uitkijkplateaus, zodat je een mooi zicht op de waterval hebt en er soms vlak naast staat. De verkoelende nevel is een verademing tijdens de warme tocht naar boven. Gelukkig loop je in de schaduw van de bomen, wat het een stuk aangenamer maakt.

Het pad is geschikt voor kinderen en eventueel ook kinderwagens, maar ik moet (met mijn twijfelachtige conditie) wel zeggen dat het een redelijk zware klim is. Hoe graag we ook helemaal naar de top van de waterval hadden willen gaan, een klim van nog eens 140 meter zien wij niet zitten. We drinken daarom een welverdiend glas cola in het restaurant, lunchen wat bij de rivier (met uitzicht op het bovenste gedeelte van de waterval) en beginnen aan de afdaling. Die gaat een stuk sneller dan de klim, en met zo’n 25 minuten zijn we weer beneden.

Wasserwelten

Bij het informatiecentrum is er een leerzame waterspeeltuin voor kinderen. In het kleine museum leer je over water en waterkrachten. In de speeltuin kun je allerlei kleine experimenten met water doen. Op zich een leuk idee, maar in de praktijk viel het ons een beetje tegen. In het badje waar je met blote voeten kon lopen zaten bloedzuigers, dat sloegen we dus over. De experimentjes zoals water pompen en een geiser of draaikolk nabootsen zijn leuk maar niet iets waar ik een volgende keer extra geld voor zou betalen.

Praktische informatie

Van half April tot eind oktober is de Krimmler waterval te bezoeken. Parkeren kan op vier verschillende parkeerplaatsen (P1 tot P4), waarbij P4 het dichtst bij de ingang ligt. Deze is ook het duurste. Neem vooral ook contant geld mee, niet overal is met de pinpas te betalen.

De toegangsprijs voor de waterval is 5,- voor volwassenen en 2,- voor kinderen van 6-15 jaar (prijzen van 2022). Wij betaalden bij de kassa van het informatiecentrum een combinatieticket voor de Wasserwelten, de watervallen en het parkeren (22,- voor een familieticket). Je moet dan niet vergeten de parkeermunt in de Wasserwelten in een automaat te gooien zodat je vrij kunt uitrijden. Doe je dit niet, dan moet je bij de parkeerplaats opnieuw betalen.

Ook zin om Oostenrijk te bezoeken? Bekijk hier campings: Europcampings.nl, Vakantiediscounter en hotels: Trivago, De Jong Intra vakanties

Misschien ook leuk om te lezen:

Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost jou niks extra’s, maar helpt mij om deze site te onderhouden.

You may also like

Laat een reactie achter