Kindvriendelijke musea in zuid-west Denemarken

Door Carine
Op vakantie in zuid-west Denemarken met kids

Wie naar zuid-west Jutland in Denemarken op vakantie gaat, komt meestal voor de rustige brede zandstranden van de Waddenkust. Vooral in de zomermaanden kun je je hier uitstekend vermaken met watersporten en een kleedje op het strand. Naast strand en natuur heeft deze regio ook volop cultuur te bieden. Ik zal het hier hebben over vier kindvriendelijke musea in zuid-west Jutland, die niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen heel erg leuk en interessant zijn: het Tirpitz Bunkermuseum in Blåvand, het Fiskeri- og Søfartsmuseet in Esbjerg, het Esbjerg Kunstmuseum in Esbjerg en het Museet Ribes Vikinger (het Vikingenmuseum) in Ribe.

Tirpitz Bunkermuseum, Blåvand

Op ongeveer 10 minuten rijden van de winkelstraat in Blåvand ligt het Tirpitz Bunkermuseum. Voor de ingang staan twee grote mammoeten die je welkom heten. Het museum is erg geschikt voor kinderen. Zij kunnen aan de hand van een speurtocht het museum verkennen (deze is wel in het Engels of Duits, dus een beetje hulp is nodig). Voor volwassenen is er een gratis audiotour (in het Engels of Duits), waarmee je overal in het museum extra informatie kunt krijgen over wat er te zien is. Omdat er geen geschreven informatie te vinden is, is deze audiotour echt een must om alles goed te kunnen begrijpen.

Er zijn vier vaste tentoonstellingen (“Leger van beton“, “Westkustverhalen“, “Goud van de westkust” en “De Tirpitz Bunker“) en 1 wisseltentoonstelling over “De laatste mammoet en de eerste mens“. De laatstgenoemde expositie vertelt op verhalende wijze over mammoeten, sabeltandtijgers en de IJstijd. “Leger van Beton” vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Denemarken vanuit het perspectief van verschillende personages. Twee keer per uur gaan de gordijnen dicht in de zaal van “Westkustverhalen” en begint er een mooie videopresentatie die je op boeiende wijze meeneemt door 20.000 jaar aan Deense historie. “Goud van de westkust” is een indrukwekkende expositie over amber. Veel sieraden en kunstwerken gemaakt van dit zogenaamde goud van de westkust worden hier getoond. Ook leer je hoe je amber kunt vinden en kunt onderscheiden van gewone stenen. Tot slot kun je De Tirpitz bunker van binnen bekijken.

Het museum is niet erg groot, maar door het gevarieerde aanbod absoluut het bezoeken waard. Sla ook de omgeving van het museum niet over. Achter het museum is een uitgestrekt duingebied waar je goed kunt wandelen en nog meer bunkers tegen kunt komen.

Praktische informatie

Het Tirpitz Bunkermuseum is vanaf maart dagelijks open van 10-17 uur (vanaf half augustus van 9-17 uur). Volwassenen betalen 145 DKK (ongeveer €20,00) en kinderen onder de18 jaar mogen gratis naar binnen. Er is een grote parkeerplaats voor het museum waar je gratis kunt parkeren. Voor de meest actuele informatie klik je hier.

Fiskeri og Søvartmuseet, Esbjerg

Op ongeveer een half uur rijden van Blåvand ligt de stad Esbjerg. Esbjerg is de grootste havenstad van Denemarken en de op vier na grootste stad. Ons doel in Esbjerg: het Fiskeri- og Søfartsmuseet, ofwel het Visserij en Zeevaartmuseum. Dit leuke museum biedt voor kinderen veel vermaak. Naast alles wat er te weten valt over visserij en zeevaart zijn er ook verschillende aquaria. Hierin is het zeeleven van Denemarken te bewonderen, van platvissen tot zeesterren en van inktvissen tot roggen.

In het Sealarium ontmoet je de vier zeehonden die opgevangen zijn door het museum. Om 11:00 en 14:30 uur worden de zeehonden gevoerd en wordt er in het Deens en Engels een toelichting gegeven op het trainingsprogramma van de zeehonden. Door de glazen wanden is alles zelfs voor de allerkleinsten goed te zien.

Weer terug binnen is er een expositie over Offshore booreilanden, waar de kinderen vooral de computerspelletjes en het ritje in de helikoptersimulator erg leuk vonden. Verder was er nog een tentoonstelling over visserij, maar dat vonden onze kinderen niet zo heel interessant. Hier waren we dan ook snel door.

Dus gingen we snel naar buiten, waar een grote speeltuin is. Hier hebben ze zich uitstekend vermaakt. Er zijn trampolines, boten waar ze op konden klauteren, een hoge (en lage) glijbaan met klimmuur, een oude bunker en een visnet om te klimmen. Achter de speeltuin is nog een deel van het museum te vinden. Hier vind je een oude scheepswerf en leer je meer over de beroepen rondom de visserij, zoals netten en touwen maken en een smid. In het hoofdseizoen zijn hier acteurs te zien die deze beroepen tot leven wekken. In mei, toen wij er waren, was dit helaas nog niet te zien. Maar ook zonder de acteurs is het leuk om er doorheen te lopen en krijg je toch een idee van hoe het er vroeger aan toe ging in de visserijhaven.

Praktische informatie

Het Fiskeri- og Søfartmuseet is open van 10-17 uur (in juli en augustus van 10-18 uur). Volwassenen betalen 150 DKK (ongeveer €20,00) en kinderen onder de 18 jaar mogen gratis naar binnen. Bij de speeltuin zijn picknickplaatsen en binnen is er een restaurant. Er is een gratis parkeerterrein bij het museum. Je kunt bij het museum ook een excursie naar het naastgelegen wad, een rondvaart door de haven van Esbjerg of een rondleiding door het museum boeken. Voor de meest actuele informatie klik je hier.

Het Esbjerg Kunstmuseum, Esbjerg

Aan de rand van het centrum is het Esbjerg Kunstmuseum te vinden. Dit museum toont moderne en hedendaagse kunst en is ook voor kinderen interessant. Toen wij het museum bezochten was er een tentoonstelling over het gebruik van afvalmateriaal en wat de scheidslijn tussen afval en kunst is. Voor de kinderen ook een interessante vraag om te beantwoorden: wat maakt iets nou eigenlijk kunst? Met deze vraag in hun achterhoofd bekeken ze ook de vaste expositie, waar de moderne kunst bij hen soms nogal vragen opriep.

Onderdeel van het museum is een laboratorium waar je mee kunt doen aan verschillende experimenten die over kleur, geur en vorm gaan. Leuk zijn de vazen met verschillende geuren, en de voelkisten waar je moet raden welk kunstwerk er in verstopt zit. Dat bleek nog best een uitdaging te zijn. Al met al een leuk museum om te bezoeken.

Praktische informatie

Het Esberg Kunstmuseum is van dinsdag tot zondag open van 10-4 (in juli en augustus ook op maandag open). Volwassenen betalen 80 DKK (ongeveer €10,00) en kinderen onder de 18 jaar mogen gratis naar binnen. Voor het museum is beperkt parkeergelegenheid, maar rondom het museum zijn meerdere parkeerplaatsen te vinden. Voor de meest actuele informatie klik je hier.

Museet Ribes Vikinger (Vikingenmuseum), Ribe

Om wat meer achtergrondinformatie over de stad te krijgen bezochten we het Vikingen Museum. Het eerste deel toont in grote vitrinekasten opgegraven sporen uit de tijd van de Vikingen tot de Middeleeuwen. Leuk voor kinderen zijn de lades die onder de kasten zitten, waarin voorwerpen liggen die ze mogen oppakken en bekijken. Ook zijn er drie kamers waar het verleden tot leven lijkt te zijn gebracht: er is een marktplaats en een boot uit de tijd van de Vikingen te zien. Hoe verder je door het museum dwaalt, hoe verder in de tijd je gaat. Je eindigt bij de Middeleeuwen, zo rond 1700.

De grote speelkelder is voor kinderen erg leuk. Je kunt je er verkleden, als een echte ridder te paard met een lans je tegenstander van zijn of haar paard stoten en middeleeuwse spelletjes spelen. Boven in het museum kun je je eigen naam in Runen leggen, staat er een magische verrekijker en is er nog een informatieve film te bekijken. Bij het museum is een museumwinkel en een klein restaurant voor een kop koffie.

Praktische informatie

Het Vikingenmuseum in Ribe is van dinsdag tot zondag open van 10-4 (in juli en augustus ook op maandag open). Volwassenen betalen 85 DKK (ongeveer €11,00) en kinderen onder de 18 jaar mogen gratis naar binnen. Vlak buiten het centrum zijn een aantal grote parkeerplaatsen. Voor de meest actuele informatie klik je hier.

Meer vakantietips in Scandinavie? Lees dan ook eens:

  • dit artikel over Ribe, het oudste stadje van Denemarken.
  • dit artikel over een citytrip naar Bergen in Noorwegen.

Meer inspiratie opdoen voor een reis naar Denemarken?

Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost jou niks extra’s, maar helpt mij om deze site te onderhouden.

You may also like

Laat een reactie achter