Kasteel Hoensbroek: het mooiste kasteel van Nederland?

Door Carine
Hoensbroek4

In het heuvelachtige Limburg is (volgens de ANWB) het mooiste kasteel van Nederland te vinden. Wij bezoeken dit kasteel op een mooie zomerdag. Met een speurtocht en informatieboekje op zak banen wij ons een weg door dit wonderlijke kasteel. Is dit echt het mooiste kasteel van Nederland? Lees verder om uit te vinden wat wij van ons bezoek vonden.

Een korte geschiedenis

Eerst even kort wat geschiedenisles over kasteel Hoensbroek. In circa 1375 werd het oudste deel van het kasteel gebouwd. Gedurende de komende eeuwen zijn er verschillende delen herbouwd na instorting of aangebouwd ter uitbreiding. In de 17e en 18e eeuw werd het kasteel bewoond door de graven van Hoensbroek. Een van de bewoners was Anna Catharina, Rijksgravin van Schönborn, ook wel de blauwe dame genoemd. Zij kreeg met haar man, markies Frans Arnold van Hoensbroek, maar liefst 24 kinderen. Het verhaal gaat dat zij ’s nachts door het kasteel spookt, op zoek naar twee van haar overleden kinderen. Een echt spookverhaal dus! Vanaf 1796 stond het kasteel leeg, tot het in 1927 werd verkocht. In de Tweede Wereldoorlog werd het als kindertehuis gebruikt. Daarna heeft het kasteel nog enkele particuliere eigenaars gehad die in het kasteel woonden en het in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw renoveerden. Tegenwoordig is het een museum.

De binnenplaats

Ons bezoek begint bij de kassa. Met onze museumkaarten kunnen we gratis naar binnen, maar we kopen een informatieboekje voor 2,- voor de ultieme kasteelbeleving. Ook zonder boekje kun je de route volgen, maar we merkten dat we met het boekje echt alle ruimtes konden bezoeken, waar we zonder veel ruimtes zouden hebben overgeslagen. Wel echt een aanrader dus! (Online zijn de kaartjes iets goedkoper trouwens, ook een tip). Naast een infoboekje krijgen de kinderen allebei een speurtocht bij de kassa. Het doel is om 10 stempels te verzamelen, die ze aan het einde van het bezoek kunnen verzilveren voor een herdenkingsmunt.

Op de eerste binnenplaats zijn een stuk of 15 verschillende oud-Hollandse spellen te spelen (waaronder, sjoelen, blokgooien, bowlen, ringsteken en steltlopen. Ook een springkasteel stond klaar om besprongen te worden. Onze kinderen waren meteen om. Het uitje veranderde van een stom museum ineens in een superleuk avontuur. En toen waren we het kasteel nog niet eens in. Een topstart dus.

In het kasteel

Het begin van de route leidt is direct de gevangenis in. In deze ruimte stuiten we meteen op de rondleider, die ons de uitgesleten vingerafdrukken bij het enige raampje in de ruimte laat zien. Hij doet kort het licht uit, om ons de ultieme gevangeniservaring te laten beleven. Wij zijn het er allemaal over eens dat een verblijf in de gevangenis niets voor ons zou zijn. Snel klimmen we weer naar boven, het licht in en vervolgen onze weg door het kasteel. Onderweg komen we een hoop gemakken (wc’s die uitkomen op de slotgracht), kotsgaten (ook uitkomend op de gracht), slaapkamers, werkkamers, keukens, zolders en kelders tegen.

Met een speciale sleutel, verkregen bij de kassa, kunnen we informatieve filmpjes activeren. De filmpjes zijn een leuke toevoeging en maken sommige onderdelen van de geschiedenis van kasteel Hoensbroek toegankelijk voor kinderen. Ook de speurtocht maakt het bezoek voor de kinderen erg leuk!

Op de binnenplaats van het kasteel genoten we van een fijne lunch (je kunt er onder andere kiezen uit pannenkoeken, poffertjes en diverse broodjes). Om ons heen werd er ook volop koffie gedronken en vlaai gegeten. Het plein ligt heerlijk in de schaduw, maar ook binnen is er voldoende zitplek.

Wat ons betreft heeft kasteel Hoensbroek alles voor een geslaagd dagje uit. Leuke doe-activiteiten, een speurtocht, dwalen door een kasteel en een pannenkoek als lunch! Wij zijn enthousiast en vinden een bezoek aan het kasteel echt een aanrader! Extra leuk: op elke eerste zondag van de maand lopen er heuse ridders rond en kun je een lesje zwaardvechten of boogschieten krijgen.

Praktische informatie

Parkeren kan gratis naast het kasteel. Een kaartje kost € 14,50 voor volwassenen en € 9,50 voor kinderen. Met een Museumkaart kun je gratis naar binnen. Online een kaartje kopen levert je een korting van 10% op. Je bent elke dag tussen 10:00 en 17:30 welkom (met uitzondering van een aantal feestdagen)

Het kasteel is grotendeels rolstoeltoegankelijk. Er is een speciale route gemaakt, maar een deel van het kasteel is met een rolstoel niet te bezichtigen vanwege de vele trappen die je op en af moet.

Voor de meest actuele informatie kijk je op www.kasteelhoensbroek.nl

KOOP JE TICKET ONLINE
Powered by GetYourGuide
MEER INSPIRATIE VOOR UITJES IN NEDERLAND
ANDERE ARTIKELEN OM TE LEZEN

Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost je niks extra’s, maar helpt mij om mijn website te kunnen onderhouden.

You may also like

Laat een reactie achter