In de zomer van 2024 zijn we een weekje op vakantie in Zuid-Limburg. Een bezoek aan het drielandenpunt kan daarbij niet ontbreken. Ik ben er ooit wel eens geweest als tiener, maar kan me daar niet meer zoveel van herinneren. De kinderen vinden het reuze-interessant, dus rijden we naar de Vaalserberg en gaan naar het drielandenpunt opzoek.
Een stukje geschiedenis
Rondom het drielandenpunt werd er in de 19e eeuw en vlak na de Tweede Wereldoorlog druk gesmokkeld. Aan het einde van de 19e eeuw kwam het toerisme rond het drielandenpunt en het hoogste punt van Nederland op gang. In 1928 werd het nieuwe drielandenpunt geopend en vanaf 1930 werd de plek ook per auto bereikbaar. Rondom de plek kwamen steeds meer eetgelegenheden. Ook kwam er een uitkijktoren en in 1992 een doolhof.
Wist je dat het drielandenpunt een tijd lang zelfs een vierlandenpunt is geweest? Je leest er iets verderop meer over.
Ons bezoek aan het drielandenpunt en het doolhof
Het drielandenpunt is gemakkelijk te vinden. Een paaltje in de grond markeert het grenspunt tussen Duitsland, België en Nederland. Aangezien je maar twee benen hebt is het praktisch niet mogelijk om met alle benen in een ander land te staan, maar wij lossen dit op door onze dochter bovenop het paaltje te tillen. Zo zijn in elk geval haar billen in drie landen tegelijk geweest. Een aardige dame biedt aan een foto van ons vieren te maken bij het punt en dat aanbod nemen we graag aan.


Naast het drielandenpunt is ook nog eens het hoogste punt van Nederland te vinden. Uiteraard maken we daar ook nog een foto van en dan lopen we door naar het naastgelegen doolhof. Bij de kassa krijgen de kinderen een paspoort voor Amikejo, het verloren vierde land. Daarin staat een geheime missie en een quiz die ervoor zorgt dat er een speciale deur opengemaakt kan worden met een cijferslot. Op de website lazen we dat het gemiddeld 45 minuten duurt om het midden van het doolhof te bereiken. Onze kinderen gaan echter als een malle, en binnen 20 minuten hebben we het centrum van het doolhof gevonden. De speciale deur zijn we helaas niet tegen gekomen, maar dat maakt het avontuur niet minder leuk.
In het centrum krijgen we uitgelegd waarom het drielandenpunt eigenlijk een vierlandenpunt is. Het vierde land, genaamd Amikejo (of Neutraal Moresnet), was van 1839 tot 1920 van zowel het Verenigd Koninkrijk der Nederland (later België) en Pruisen (later Duitsland). In 1920 werd het door België ingelijfd en zo werd het vierlandenpunt weer een drielandenpunt.
Al met al is het Drielandenpunt een leuke ochtend uit. Een paar fotomomenten bij de grenspaal en het hoogste punt van Nederland zijn snel gemaakt. Daarnaast kun je een kopje koffie drinken of poffertjes eten bij een van de restaurants. Een grote speeltuin biedt vermaak voor de kinderen en het leukste is natuurlijk het labyrint.
Praktisch
- Parkeren kost 3,-
- Openingstijden doolhof: 10:00- 18:00
- Prijzen: volwassenen vanaf 11 jaar € 9,50 en kinderen (4-10 jaar) € 7,50
- Er is een pleintje met verschillende eetgelegenheden en een grote speeltuin
- Voor de meest actuele informatie: www.drielandenpunt.nl
MEER INSPIRATIE VOOR UITJES IN NEDERLAND
ANDERE ARTIKELEN OM TE LEZEN
- Dagje uit: Rotterdam Street Art route
- Dagje uit: Het Archeon in Alphen aan de Rijn
- Dagje uit: Slot Loevestein
- Dagje uit: Kinderboekenmuseum in Den Haag
Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost je niks extra’s, maar helpt mij om mijn website te kunnen onderhouden.