Florence: stad van de Renaissance

Door Carine
Toscane Florence

Florence is na Rome misschien wel de bekendste stad van Italië. De stad werd door Julius Caesar zelf gesticht in het jaar 59 voor Christus. De stad groeide al snel uit tot belangrijk handelscentrum en floreerde in de Middeleeuwen. Van 1434 tot 1737 werd de stad geregeerd door de familie Medici, die kunst en literatuur hoog in het vaandel hadden. Daarna werd het bestuur door verschillende landen overgenomen, totdat het 1859 weer in Italiaanse handen viel. Florence staat bekend als de hoofdstad van de Renaissance, omdat er nergens in Italië zoveel gebouwen en kunstwerken uit deze periode te vinden zijn.

Nadat we onze auto bij het station hebben geparkeerd lopen we het centrum in. Florence is een overweldigende stad en met een peuter bij ons nemen we ons voor om vooral op ons gemak de stad te verkennen. Er zijn een paar bezienswaardigheden die we in elk geval willen zien, maar we laten ons niet gek maken door het idee dat we zoveel mogelijk gezien moeten hebben van de stad.

Ponte Vecchio

De eerste kerk die we tegenkomen is de Santa Maria Novelle, een 15e eeuwse Dominicaanse kerk met een aantal beroemde fresco’s. We zitten op het plein voor de kerk om de peuter wat te drinken te geven en wandelen vervolgens naar de Arno, de rivier die door Florence stroomt. We lopen langs drie van de vele bruggen over de rivier, totdat we bij de Ponte Vecchio komen. Deze Middeleeuwse brug staat bekend om de vele juweliers die zich op de brug hebben gevestigd.

Galleria degli Uffizi

We lopen nog een klein stukje verder tot aan de Galleria degli Uffizi, een beroemd kunstmuseum. We kochten geen kaartjes online, dus staan een uur in de rij voor een toegangsticket. Dit is het absoluut waard, want de werken van Leonardo Da Vinci, Michelangelo en Rembrandt willen we graag zien. Binnen mogen geen foto’s worden gemaakt, maar ik kan het museum aan iedereen aanraden. Wat een indrukwekkende collectie! Op het terras van het museum heb je een mooi zicht op het Palazzio Vecchio, een 13e eeuws paleis met een hoge klokkentoren. Voor info over tickets voor het Uffizi klik je hier.

Palazzo Pitti

Na het Uffizi lopen we via de Ponte Vecchio naar de andere kant van de rivier. Daar komen we uit op het Piazza dei Pitti, een plein waaraan het Palazzo Pitti ligt. Dit paleis uit de Renaissance is tegenwoordig een museum. Wij slaan dit museum over, omdat we net het Uffizi hebben bezocht, maar besluiten wel de achterliggende tuinen te bezoeken. Deze Giardino di Boboli is een enorme tuin met veel beelden, een grot (de Grote Grande), een amfitheater, een fontein, een Egyptische obelisk en een theehuis. In de tuinen is het echt even bijkomen van de drukte in de stad. Wij eten er een broodje en genieten van het uitzicht op de Dom van Florence.

De Dom van Florence

Nu we helemaal tot rust zijn gekomen wagen we ons weer tussen de mensen. Via de Ponte Vecchio lopen we weer terug naar het centrum van de stad. We volgende de weg om uit te komen op het Piazza del Duomo. Aan dit plein vind je de wereldberoemde Dom van Florence en het Battistero di San Giovanni. De koepel van de Dom zie je van mijlenver in de omgeving. De binnenzijde van de koepel is beschilderd door Vasari. De klokkentoren is te beklimmen, maar voor ons was dat niet te doen met een peuter. Het Battistero, de doopkapel van San Giovanni, is beroemd om zijn drie bronzen deuren. Deze panelen met verhalen uit het Oude Testament zijn prachtig en werden door Michelangelo dan ook wel Porto di Paradiso, deur naar het paradijs, genoemd.

Onze peuter wordt vermoeid, en wij eigenlijk ook wel. Via de Basilica di San Lorenzo, een renaissance kerk met graven van de familie Medici, lopen we weer richting het station. Verzadigd van alle indrukken van deze prachtige stad rijden we weer naar onze camping. We besluiten nog eens terug te komen om ook de binnenzijdes van al deze mooie gebouwen te bekijken. Voor nu zijn we blij dat we in één dag toch zoveel hebben kunnen doen en zien. Tot snel, Florence!

Ik maak gebruik van affiliatie links. Dit kost je niks extra’s maar helpt mij om mijn website te kunnen onderhouden.

Misschien ook leuk om te lezen:

You may also like

Laat een reactie achter