De beste spelletjes en activiteiten voor lange autoritten met kinderen

Door Carine
onderweg

De zomervakantie komt snel dichtbij. Wie een lange reis naar een ver vakantieoord voor de boeg heeft kan zich nu al verheugen op de gebruikelijke ruzies op de achterbank. Zaten we vroeger gerust met vier of vijf kinderen op de achterbank, ieder met zijn eigen stripboek en walkman, ruziënd over wie er naast het raam mocht zitten en over het volume van de muziek van de persoon naast je, tegenwoordig zijn de gezinnen kleiner en de auto’s groter. Dat scheelt enige wrijvingen op de achterbank, maar de universele problemen zijn daarmee niet opgelost. Gefrustreerde ouders, doodvermoeide kinderen die “Ik ben misselijk!” (de eerste twee uur), “Ik heb honger!” (elk half uur), “Mijn potlood is op de grond gevallen” (elke minuut), “Ik moet plassen” (net na elk benzinestation) en “Zijn we er al?” (elk 5 minuten) roepen. Hoe leuk zo’n vakantie ook is, een lange reis naar een ver vakantieoord kan een behoorlijke uitdaging zijn voor zowel ouders als kinderen.

Een goede voorbereiding is dus essentieel om te voorkomen dat je de hele vakantie nodig hebt om je op te laden voor dezelfde doodvermoeiende rit naar huis. Gelukkig zijn er genoeg creatievelingen op deze wereld om hiervoor geschikte oplossingen te bedenken. Hier vind je een verzameling van de leukste, gekste, eenvoudigste, goedkoopste en beste spelletjes en activiteiten voor lange autoritten.

Spelletjes en activiteiten

  • Van een stukje karton en lapjes vilt maak je een leuk spelletje, bijvoorbeeld memory of een ’tekenbord’ met vormen.
  • Maak een routekaart met stickers om de reis visueel te maken. Met stickers kunnen ze grote steden of pauzemomenten afstrepen. Leuke glitterstickers koop je bijvoorbeeld hier. Je kunt ook een draadje spannen aan de achterkant van de passagiersstoel en daarop een met een paperclip een plaatje van een auto bevestigen. Schuif bij elke tussenstop de auto een stukje verder op, zodat je peuter kan zien hoeveel je al hebt afgelegd en hoe ver je nog moet rijden. Kleine kinderen hebben nog geen begrip van tijd en afstand. Door het visueel te maken kun je ze helpen te begrijpen hoe lang de rit nog duurt.
  • Maak kleine magnetische reisspelletjes in een blik, zoals een tangrampuzzel,
  • Maak een activiteitenketting. Elk uur mag er een ring van de ketting worden gehaald. Op de ringen staan activiteiten als ‘maak een kleurplaat’, ‘doe Bingo’, ‘lees een boekje’, ‘vertel een verhaaltje’, ‘kijk een filmpje’, ‘doe een slaapje en krijg een kado’.
  • Neem een rijgspelletje mee. Er zijn verschillende soorten te koop, maar ook te maken. Bij onder andere Hema koop je grote houten kralen.
  • Een magnetisch tekenbord heeft bij ons voor veel plezier gezorgd. Je koopt ze bijvoorbeeld bij Hema of Bol.com.
  • Een grote tekenkoffer met krijtjes en kleurpotloden is ook handig om mee te nemen. De koffer zelf dient als tafeltje voor een tekenblad. Tip: haal de stiften uit de koffer, want voor je het weet zit je auto onder kleuren die je liever niet wilt.

Algemene tips

  • Neem wat kindermuziek en luisterboeken mee. Sommige kinderen worden misselijk als ze niet naar buiten kunnen kijken. Dan is het prettig om ze lekker te laten luisteren naar een spannend verhaal of vrolijke muziek.
  • Ook een dvd-scherm werkt bij ons erg goed. Tijdens een lange reis is het even heerlijk ontspannen bij een filmpje. Wij kochten de Salora dvp7048 Twin (met twee schermen) en zijn daar erg tevreden over. Deze is nu nog te koop bij Blokker. Een alternatief koop je hier.
  • Met oudere kinderen kun je woordspelletjes doen. Noem bijvoorbeeld een categorie (bloemen, automerken, broodbeleg, etc.) en elke persoon moet 3 dingen noemen die in de die categorie vallen zonder iets te noemen wat een ander al heeft opgenoemd. Of maak een zin door om de beurt een woord te zeggen. Je krijgt de leukste en vreemdste zinnen!
  • Maak snackzakjes. Geen geknoei in je tas en makkelijk uit te delen. Vul de zakjes met wat zoutjes en een knijpfruitje, druiven, koekje, pakje drinken, m&m’s , rozijntjes, tucjes, of wat je ook maar wilt. Maak ze niet te vol, en deel regelmatig wat uit.
  • Neem bij een rustplaats ook even echt de tijd om de benen te strekken. Laat de kinderen rondrennen en klauteren in een speeltuin of op een veldje, eet een banaan of koek en las een plaspauze in. Dit helpt om even de gedachten van de reis af te houden en te ontspannen. Niet alleen goed voor je kinderen, maar ook voor jezelf.

Zo zijn er met een beetje voorbereiding genoeg dingen om de reis aangenaam te laten verlopen. Een goede reis gewenst!

Misschien ook leuk om te lezen:

You may also like

Laat een reactie achter