Dagje uit: Slot Loevestein

Door Carine
Slot Loevestein

Wist je dat er in Nederland zo’n 700 kastelen staan? Veel hè? Een aantal van deze kastelen is te bezoeken, waaronder ook Slot Loevestein. Het slot ligt in de uiterwaarden van de Waal en de afgedamde Waal, wat het een uitstekend te verdedigen kasteel maakte. In de Middeleeuwen werd het gebouwd en het heeft een rijke historie. Wij bezochten het slot op een maandagmiddag in de herfstvakantie en vonden het een heel avontuur. Lees je mee?

Geschiedenis van het kasteel

Het kasteel werd in 1361 gebouwd in opdracht van ridder Dirc Loef van Horne. In dit kasteel kwam hij thuis na zijn rooftochten. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog kwam het kasteel in handen van de Spanjaarden, waarna het door de Geuzen weer werd heroverd. Sindsdien is het kasteel in het bezit van de Staat. Lang werd het gebruikt als gevangenis. De bekendste gevangene was Hugo de Groot, die op spectaculaire wijze, verstopt in een boekenkist, wist te ontsnappen. Later werd het fort onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig is het slot een museum.

Speurtocht en sleutels

Bij de ingang krijgen we allemaal een ketting met een speciale sleutel en de kinderen een extra speurtocht. Met de sleutel kun je op verschillende plekken presentaties activeren, zodat je op interactieve manier kennis maakt met de historie van het complex. Wil je nog meer informatie, dan kun je op verschillende plekken QR-codes scannen die je van alles vertellen over het kasteel en zijn vorige bewoners. Ook worden er verschillende rondleidingen aangeboden.

De kinderen krijgen een speurtocht met als thema het water rondom Slot Loevestein. Op speelse manier leren ze over hoe water zowel voor bescherming kan zorgen als een bedreiging kan zijn. We schommelden onder water, maakten buskruit en klommen in de boekenkist die Hugo de Groot hielp ontsnappen. Zo dwaalden we langzaam door het kasteel heen.

Ook buiten het kasteel is genoeg te beleven. Zo is er een grote speeltuin, kun je er musketschieten, kun je er een kijkje nemen in de munitiekelder en zijn er oud-Hollandse spellen te spelen. Er is genoeg te leren en beleven in en rondom het slot.

Conclusie

Wij hebben ons een hele middag uitstekend vermaakt op het slot. De speurtocht maakt het voor kinderen op een speelse manier interessant om meer te leren over de geschiedenis van het slot en met de activiteiten buiten rondom het kasteel hebben ze zich ook heel goed bezig kunnen houden. Al met al absoluut een aanrader om met (en zonder) kinderen te bezoeken. Informatie over openingstijden en prijzen vind je hier.

KOOP HIER JE KAARTJE VOOR SLOT LOEVESTEIN
Powered by GetYourGuide
MEER INSPIRATIE VOOR UITJES IN NEDERLAND
ANDERE ARTIKELEN OM TE LEZEN

Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost je niks extra’s, maar helpt mij om mijn website te kunnen onderhouden.

You may also like

Laat een reactie achter