Cannes: stad van de film

Door Carine
Côte d'Azur Cannes

Het prachtige Cannes aan de Côte d’Azur was bij mij vooral bekend van zijn jaarlijkse filmfestival. Maar de stad kent een rijke geschiedenis en heeft veel meer te bieden dan film alleen. Cannes ontstond al in de 11e eeuw, toen er een toren op de heuvel van de stad werd gebouwd. Lange tijd was het een kleine stad die voornamelijk van de visserij leefde. Aan het begin van de 19e eeuw bouwden de rijken hun vakantiehuizen aan de Côte d’Azur, en met de komst van de spoorlijn in 1863 kwam het toerisme nog meer op gang. Toen er voor de bouw van het Carlton hotel ook nog een zandstrand bij de stad ontstond werd de stad nog populairder bij vakantiegangers. Daarnaast is de stad natuurlijk wereldwijd bekend om het jaarlijkse filmfestival dat in de stad wordt gehouden. De grootste filmsterren komen in mei naar Cannes om daar hun nieuwste films te promoten of een afdruk van hun hand achter te laten op de Walk of Fame.

De haven en de Walk of Fame

Wij bezoeken Cannes begin juni, net na de festiviteiten rondom het festival. We beginnen met een rondje door de haven. Net als in Saint-Tropez liggen hier de luxe jachten voor het oprapen. Het is leuk om hier langs te lopen en een blik aan boord te werpen. Pal naast de haven ligt het Palais des Festivals et des Congrès, de locatie van het filmfestival. Langs het gebouw is de Walk of Fame en we lopen een rondje langs de beroemde handen van de grootste filmsterren.

Richting het kasteel

Na de Walk of Fame lopen we naar het plein van Reynaldo Hahn waar een groot carroussel staat. De peuter wil hier natuurlijk een rondje in rijden, en wij wachten geduldig tot hij zes keer rond is gedraaid. We steken de weg over en lopen langs hotels en kledingwinkels naar de Rue d’Antibes, de grote winkelstraat van Cannes. We drinken wat op een terrasje en wandelen verder over de Rue Félix Faure richting het oude kasteel. Hoe hoger we klimmen, hoe mooier het uitzicht over de stad wordt.

Het ijzeren masker en het kasteel

Wanneer je omhoog loopt richting het kasteel kom je ook langs de Tour de Mask. In deze toren zou de man met het ijzeren masker zijn laatste jaren hebben gesleten. Van de gevangene met het masker, bekend geworden door de verhalen van Voltaire en Alexandre Dumas en verfilmd met Leonardo Dicaprio in de hoofdrol, is nooit de ware identiteit bekend geworden. Het zou om de tweelingbroer van de Zonnekoning Louis XIV kunnen gaan, maar evengoed zou het een politiek gevangene kunnen zijn geweest. Al met al blijft het een intrigerende geschiedenis en langs een deel van die geschiedenis loop je dus als je het oude kasteel van Cannes gaat bezoeken. Vergeet niet, voordat je aan de klim naar boven begint een blik te werpen op de muurschildering bij de Place Bernard Cornut Gentille. Op deze muurschildering zie je verschillende bekende filmpersonages. De echte filmliefhebber herkent er ongetwijfeld velen.

Wij wandelen via de boulevard en de haven weer terug naar onze auto. Er valt vast nog veel meer te ontdekken in Cannes dus we komen graag nog eens terug naar deze leuke stad.

Ook zin om naar de Côte d’Azur op vakantie te gaan? Kijk dan hier voor beschikbare campings: Vakantiediscounter, Suncamp, Allcamps, Eurocampings (ACSI), De Jong Intra Vakanties of hotels: Trivago

BOEK EEN LEUKE ACTIVITEIT IN CANNES
Powered by GetYourGuide
MEER LEZEN OVER CANNES
OOK LEUK OM TE LEZEN OVER DE CÔTE D’AZUR

Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost je niks extra’s, maar helpt mij om mijn website te kunnen onderhouden.

You may also like

Laat een reactie achter