Recensie: Wil je mijn vriendje zijn, Eric Carle

Door Carine

Een klein muisje is op zoek naar een vriendje. Hij vraagt aan alle dieren: “Wil je mijn vriendje zijn?”, maar één voor één zeggen ze “nee”. Tot hij een ander muisje tegenkomt, dat dolgraag zijn vriendje wil worden. Samen gaan ze wonen in het holletje onder de dikke boom.

Wil je mijn vriendje zijn is een lief boekje over vriendschap, maar ook een grote ontdekkingstocht langs verschillende dieren. Het boekje verscheen voor het eerst in 1971, maar spreekt nu nog net zo aan als toen. De illustraties zijn tijdloos en prachtig. Net als in zijn andere boeken maakt Carle gebruik van zijn typerende collagetechniek: hij gebruikt gekleurde stukjes papier om de mooiste creaties mee te maken.

Het boek nodigt uit om met je kind te praten over vriendschap en vriendjes:

  • Heb jij vriendjes?
  • Zijn er kindjes met wie je wel/niet vriendjes wil zijn? Waarom wel/niet?
  • Wat is er leuk aan vriendschap?

Andere aanknopingspunten voor een gesprek zijn de dieren, want al die staarten in het boek, van wie zijn die eigenlijk? Leuk om je kind te laten raden…

De vraag: “Wil je mijn vriendje zijn?” komt op bijna elke bladzijde terug in zorgt voor vastigheid in de tekst. Een paar keer voorlezen en je peuter brult heel hard met het muisje mee: “Wil je mijn vriendje zijn?”

Wil je mijn vriendje zijn / Eric Carle / 1971 / Gottmer / 1+ jaar

Lees ook:

You may also like

1 Reactie

Leane 23 april 2015 - 15:02

Bedankt voor de tip! Rupsje Nooitgenoeg blijft ook schitterend dus deze moet ook cadeau gedaan worden.. nu hebben ze al een boekenabonnement maar deze mag niet in de boekenkast missen!

Reply

Laat een reactie achter