Recensie: Gladiator 2 / Straatvechter, Simon Scarrow

Door Carine

De jonge Marcus groeit op in een rijke familie. Hij heeft een goed leven, tot zijn vader wordt vermoord en hij samen met zijn moeder als slaaf werd verkocht. Hij komt terecht in een gladiatorenkamp, waar hij moet vechten om te overleven. Wanneer hij op een dag het leven redt van het nichtje van de machtige senator Julius Ceasar wordt Marcus aan hem verkocht. Marcus verhuist naar Rome, waar hij in korte tijd wordt opgeleid tot lijfwacht. Ondanks zijn jonge leeftijd weet Marcus indruk te maken op Julius Ceasar en al snel wordt Marcus ingezet als spion om een complot tegen de senator aan het licht te brengen. De opdracht is niet geheel zonder gevaar, want Marcus gaat undercover in de gevaarlijkste achterbuurt van Rome. Als hij zijn dekmantel niet weet te behouden, zou dat wel eens zijn dood kunnen betekenen.

Straatvechter is het vervolg op Vechten voor vrijheid, het spannende eerste deel uit de Gladiator-serie. Dit tweede deel is minstens net zo spannend als het eerste deel. Marcus weet zich uitstekend te handhaven in de harde wereld van het slavenbestaan. Steeds wanneer hij dichter bij zijn doel komt – wraak nemen op de dood van zijn vader en zijn moeder bevrijden uit de handen van haar meester – krijgt hij te maken met een tegenslag of onverwachte wending in zijn omstandigheden. Dat maakt het verhaal er alleen maar spannender op. Geen moment is het plot voorspelbaar, je wilt blijven lezen om het te zien of Marcus er in zal slagen zijn doel te bereiken.

Straatvechter kent net als zijn voorganger behoorlijk wat geweld. Er worden nogal wat bloederige aanslagen gepleegd op Romeinse senatoren en wanneer Marcus infiltreert in de gevaarlijkste achterbuurt van Rome komt hij ook nog eens terecht in een gewelddadige bendeoorlog. Het boek is dan ook niet geschikt voor kinderen jonger dan 10 jaar. Net als in het eerste deel blijft het enigszins ongeloofwaardig hoe Marcus zich als elfjarige gedraagt. Hij is beschermd opgevoed en mist daardoor een bepaalde hardheid. Ondanks de schokkende ervaringen die hij opdoet in het gladiatorenkamp gedraagt hij zich als infiltrant in de bendes van Rome alsof hij op de straat is opgegroeid en het harde leven daardoor door en door kent. Dat is niet altijd even geloofwaardig. Deze stoere houding van Marcus maakt hem wel tot een hoofdpersoon waar jongens zich graag mee willen identificeren.

De schrijfstijl van Scarrow is een van de sterke punten van Straatvechter. Scarrow weet op zeer boeiende manier een fascinerend deel van de geschiedenis te verwerken in een spannend jongensboek. Op naar het volgende deel!

Ik maak gebruik affiliate links. Dit kost jou niks extra, maar helpt mij om de website te onderhouden.

Lees ook:

You may also like

1 Reactie

levi 21 april 2018 - 14:41

Marcus is een 8 jarige jongen.
hij woont met zijn vader en moeder in het midden van de stad.
in een oorlog sterft zijn moeder en zijn vader en hij worden als slaaf genomen.
eerst worden ze door decemius op de markt verkocht aan Julius Caesar,
daar werd hij opgeleid tot gladiator en na een paar je staat hij voor het eerst in de arena.
hij moest vechten tegen zijn grootste vijand Ferax.
Marcus was aan het winnen tot hij Ferax moest doden, dat wou hij niet en omdat hij dat niet wou moest hij tegen 1 beer vechten.

De rest kom je vanzelf te weten als je het boek leest

Reply

Laat een reactie achter