Filmrecensie: Frozen (Walt Disney, 2013)

Door Carine

De zusjes Anna en Elsa zijn de prinsessen van Arendelle. Elsa heeft een bijzondere gave: alles wat ze aanraakt veranderd in ijs en sneeuw. Als ze op een dag per ongeluk haar kleine zusje Anna doodziek maakt door haar aan te raken sluit ze zichzelf op in haar kamer en vermijdt elk contact met andere mensen, ook met haar zusje. Dan komt de dag van haar kroning en moet ze haar kamer wel uitkomen. De kroningsdag had een feestelijke dag moeten worden, maar het loopt vreselijk mis: Anna en Elsa krijgen ruzie en door een ongeluk verandert Elsa het hele land in een bevroren land. Ze vlucht de bergen in, niet wetende wat ze heeft aangericht in Arendelle.

Anna reist haar achterna, om haar te vragen om het land weer te ontdooien. Ze krijgt gezelschap van Kristoff, rendier Sven en sneeuwpop Olaf. Helaas loopt de zoektocht niet zoals Anna had gehoopt. Haar leven is in gevaar en er is maar één manier om haar te redden. Zal Anna overleven? En lukt het Elsa om de zomer terug te brengen naar Arendelle?

Met Frozen heeft Disney opnieuw een mega-hit te pakken. De film won in 2014 vele prijzen, waaronder een Oscar voor beste animatiefilm en Beste originele song “Let it Go”. Frozen mag zich sinds maart 2014 ook de meest succesvolle animatiefilm ooit noemen. Nog nooit bracht een animatiefilm zoveel geld op. Hoe komt het toch dat Frozen zo succesvol is geworden?

Dat ligt aan een combinatie van verschillende elementen: prachtige animaties, een warm verhaal (ja, toch echt, ondanks de ‘koude’ titel), grappige karakters, scherpe humor en mooie muziek. Frozen is een echte meezing-film geworden, met liedjes die uitnodigen om heel hard, echt heel hard mee te brullen. Vooral het erg bekend geworden nummer “Let it go” vraagt er om!

De animaties zijn ronduit prachtig: een landschap met heuse kastelen (twee zelfs, waaronder een prachtig ijskasteel), berghutten, een bevroren haven, trollen, wolven, levende sneeuwpoppen, een grappig rendier en sneeuw, heel veel sneeuw. Alles ziet er even prachtig uit. Met name de twee prinsessen zijn schitterend vormgegeven. De jurken van Elsa zijn de droom van elk prinsesje in de dop.

En dan zijn er nog de personages. De karakters blijven je bij: de wat strenge Elsa, de lieve Anna, de stoere Kristoff, het grappige rendier Sven en de vrolijke sneeuwpop Olaf. Met zijn allen moeten ze een belangrijke les leren: echte liefde ontdooit!

Wist je trouwens dat Frozen gebaseerd is op De sneeuwkoningin van Hans Christian Andersen?

Details

  • Leeftijdsindicatie: 6+
  • Categorie: Komedie, familiefilm
  • Stemmen originele versie: o.a. Idina Menzel, Kristen Bell, Jonathan Groff
  • Stemmen Nederlandse versie: o.a. Willemijn Verkaik, Noortje Herlaar, Carlo Boszhard
  • Speeltijd: 102 minuten

(Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost jou niets, maar helpt mij om mijn website te onderhouden.)

Lees ook:

You may also like

Laat een reactie achter