Recensie: De Grijze Jager 6 / Het Beleg van Macindaw, John Flanagan

Door Carine

Het zesde boek in de serie over de Grijze Jager van John Flanagan, Het Beleg van Macindaw, vormt samen met boek 5, De Magiër van Macindaw, een tweeluik. In dat vijfde deel was te lezen hoe Will Verdrag, hoofdpersoon uit de Grijze Jager boeken, zijn eerste opdracht als volwaardig Grijze Jager kreeg. Hij moest daarvoor undercover naar kasteel Macindaw in het hoge noorden afrijzen, om er te voorkomen dat de ongure Scoti het kasteel zouden innemen en vervolgens het land Araluen zouden aanvallen. Hij kreeg daarbij hulp van zijn goede vriendin Alyss, die zich eveneens als iemand anders voordeed.

In Het Beleg van Macindaw bevindt Will zich in een benarde positie. Hij is ontmaskerd als Grijze Jager en het kasteel is in handen van de verrader Keren, die een verdrag met de Scoti heeft gesloten. Ook Alyss kan zich niet langer verschuilen achter haar valse identiteit en ze wordt door Keren gevangen gehouden. Will heeft slechts de beschikking over een klein legertje burgers, die onder de bescherming leven van de magiër Malkallam, alias Malcolm. Gelukkig krijgt hij onverwachts hulp van zijn goede vriend ridder Arnaut en een twintigtal Skandiërs. Met behulp van een flinke dosis magisch spektakel, slimme streken en doorzettingsvermogen zetten ze de aanval in. Zal het hen lukken het kasteel te heroveren? Lukt het Alyss om te overleven? En durven Alyss en Will eindelijk toe te geven wat ze voor elkaar voelen?

Flanagan werkt toe naar een spectaculaire ontknoping. Hij is niet schuw van het gebruik van een beetje magie, en weet de juiste mysterieuze sfeer op te roepen. Minpuntje blijft nog steeds de matige uitwerking van de karakters. In Het Beleg van Macindaw krijgen de gevoelens tussen Will en Alyss iets meer de ruimte, maar de overige karakters blijven oppervlakkig. Dat geldt zelfs voor Arnaut, die ondertussen toch tot de vaste hoofdrolspelers mag worden gerekend. Daarnaast is de opbouw van het verhaal soms wat rommelig. Er wordt vanuit meerdere perspectieven verteld en er zijn, in tegenstelling tot de eerdere delen, behoorlijk wat zijlijnen die afleiden van het hoofdverhaal.

Dat neemt niet weg dat door de jeugdige lezer deze elementen nauwelijks zullen worden opgemerkt. Zij zullen vooral geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van de strijd om kasteel Macindaw en in de listige streken van Will en Arnaut, de inventieve magische trucs van Malcolm en de benauwde momenten die Alyss meemaakt. En zeg nou zelf, daar draait het toch om bij een spannend jeugdboek?

De Grijze Jager – Het Beleg van Macindaw (boek 6) / John Flanagan / 2008 / Gottmer Uitgevers Groep

Ik maak gebruik affiliate links. Dit kost jou niks extra, maar helpt mij om de website te onderhouden.

Lees ook:

You may also like

Laat een reactie achter