Recensie: De Grijze Jager 1 / De ruïnes van Gorlan, John Flanagan

Door Carine
De Grijze Jager 1 - Ruines van Gorlan

De populaire serie over de Grijze Jager van John Flanagan telt ondertussen 11 delen. De ruïnes van Gorlan is het eerste deel in een serie over Will en zijn vrienden van Redmont. De jonge wees Will groeit op in kasteel Redmont, dat onder bescherming staat van baron Arald. Zijn grote droom is om ridder te worden. Op uitverkiezingsdag, wanneer de meesters hun leerlingen kiezen, wordt hij echter afgewezen voor de krijgsschool omdat hij te klein is. Will is erg teleurgesteld. Tot zijn verbazing wordt hij als leerling uitgekozen door de Grijze Jager Halt, die in hem bijzondere kwaliteiten ziet. Will is slim, snel en niet snel bang: goede kwaliteiten voor een toekomstige Grijze Jager. Met tegenzin begint Will aan zijn training, maar de norse Halt blijkt een goede leermeester en Will krijgt steeds meer plezier in zijn training. Hij leert paardrijden, boogschieten en om zich onzichtbaar voort te bewegen.

Na zeven maanden trainen is het tijd voor de Bijeenkomst, een jaarlijkse gebeurtenis waar alle vijftig Jagers bij elkaar komen en de nieuwe leerlingen getest worden. Will en Halt vertrekt naar het kamp en komen onderweg Gilan tegen, een oud-leerling van Halt. Wanneer ze in het kamp aankomen merken ze dat er veel verwarring heerst. Het koninkrijk Araluen is aangevallen door Morgarath, die ooit verbannen is omdat hij een oorlog ontketende tegen de koning van Araluen. Twee belangrijke legeraanvoerders zijn door hem gedood en hij is op jacht naar meer belangrijke leiders in het rijk. De Jagers breken het kamp op en gaan op reis om het land te waarschuwen en voor te bereiden op een nieuwe oorlog. Halt, Will en Gilan gaan op jacht naar twee Kalkara, gevaarlijk monsters die je doen verlammen wanneer je ze in de ogen kijkt. Al snel komen ze de Kalkara op het spoor. Halt en Gilan splitsen op en Will gaat naar Redmont voor hulp. Zal hij op tijd zijn om Halt te redden?

De ruïnes van Gorlan is een spannend avonturenverhaal, en staat bovendien vol met wijze lessen over vriendschap en respect. Het eerste deel draait vooral over de belevenissen van Will en zijn vrienden Arnaut, George, Jenny en Alyss. Wanneer er een oorlog dreigt uit te breken verspringt de focus naar Will, die zich als leerling-Jager weet te bewijzen en een held wordt.

Voor kinderen vanaf 10 jaar is dit boek uitstekend te lezen. De verhaallijn is logisch, niet te ingewikkeld, en de personages zijn herkenbaar. Will is 15 jaar in dit deel, maar ook jongere kinderen kunnen zich prima met hem identificeren. Het middeleeuwse koninkrijk Araluen wordt goed beschreven, zodat je je goed kunt inleven in het verhaal. Kortom, De ruïnes van Gorlan is een reuzespannend avonturenverhaal voor jonge lezers vanaf circa 10 jaar. Het eerste deel doet verlangen naar meer!

De Grijze Jager – De ruïnes van Gorlan (boek 1) / John Flanagan / 2007 / Gottmer Uitgevers Groep.

Meer lezen van John Flanagan? Ik schreef ook een recensie over zijn Broederband-serie.

Ik maak gebruik affiliate links. Dit kost jou niks extra, maar helpt mij om de website te onderhouden.

You may also like

Laat een reactie achter