Recensie: De Grijze Jager 4 / De dragers van het Eikenblad, John Flanagan

Door Carine
De Grijze Jager 4 - De dragers van het Eikenblad

Will, Evanlyn en Arnaut, de helden uit de Grijze Jager-serie van John Flanagan, beleven in het vierde deel, De dragers van het Eikenblad, opnieuw spannende avonturen. Evanlyn en Will wisten in deel drie, Het ijzige land, te ontsnappen uit het koude land Skandia, maar komen in het begin van deel vier opnieuw in de problemen wanneer Evanlyn door onbekende ruiters wordt ontvoerd. Will zet de achtervolging in, maar kan zonder wapens weinig uithalen. Gelukkig voor hem zijn ondertussen Grijze Jager Halt en Will’s beste vriend Arnaut naar hem op zoek. Precies op het juiste moment kunnen ze Will bijstaan in de aanval op de ontvoerders van Evanlyn. Het blijkt te gaan om verkenners van de Temujai, een gevaarlijk volk dat van plan is de Skandiërs aan te vallen om toegang te krijgen tot hun befaamde vloot.

Halt besluit de Skandiërs te waarschuwen, omdat er ook gevaar dreigt voor Araluen als de Temujai slagen in hun plan. Ook Will, Arnaut en Evanlyn besluiten hun voormalige vijanden te helpen. De Skandiërs kunnen niet anders dan hun hulp te accepteren. Ze zijn veruit in de minderheid en hebben geen enkele ervaring met strategische oorlogsvoering. Wat volgt is een tactisch kat-en-muisspel en een zinderende veldslag als besluit. Weten de Skandiërs de Temujai te verslaan? Blijft Evanlyn’s geheim bewaard? Zullen Will, Arnaut, Evanlyn en Halt de strijd overleven?

Flanagan maakt in zijn nieuwe boek goed wat er in het vorige deel miste: vaart en spanning. Deel vier zit vol met spannende ontmoetingen tussen verschillende vijanden. De uitwerking van het verhaal is soms helaas wat slordig. Zo voelt de ontmoeting tussen Will, Halt en Arnaut net wat te toevallig aan. Het grootste deel van het boek beslaat de voorbereiding van een grootse strijd. Dat gaat ten koste van de uitwerking van de verschillende karakters, wat jammer is. Toch is het juist die veldslag die het boek pit geeft. Het is geen ‘simpele’ veldslag, er komt veel tactiek en strategisch denken aan te pas en dat wordt door Flanagan op boeiende wijze beschreven. Vanuit verschillende perspectieven komen de belangen van de tegenover elkaar staande partijen aan het licht en wat je vervolgens leest ontvouwt zich als een spannend kat-en-muisspel. De dragers van het Eikenblad is een ouderwets spannend avonturenverhaal!

De Grijze Jager – De dragers van het Eikenblad (boek 4) / John Flanagan / 2008 / Gottmer Uitgevers Groep

Ik maak gebruik affiliate links. Dit kost jou niks extra, maar helpt mij om de website te onderhouden.

Lees ook:

You may also like

Laat een reactie achter