Netflix-tips: 10 films met een Oscar

Door Carine
Bohemian Rhapsody

Netflix staat boordevol goede films en series en soms is door de bomen het bos niet meer te zien. Hoe kies je een goede film tussen al die titels? Je zou eens kunnen kijken naar een van onderstaande films met een Oscar op zak. Een Oscar is meestal een garantie voor een interessante en meeslepende film. Ik selecteerde 10 films die een Oscar gewonnen hebben en zeer de moeite waard zijn om te kijken.

Pulp Fiction (1994)

In Pulp Fiction, een actiefilm van regisseur Quentin Tarantino, lopen verschillende verhaallijnen over de onderwereld van Los Angelos door elkaar. De crimineel Vincent Vega moet op de vrouw van zijn baas passen, bokser Butch Coolidge houdt zich niet aan zijn afspraak om in de vijfde ronde van een belangrijke bokswedstrijd neer te gaan en een zwarte aktetas is in het spel. Pulp Fiction zit vol humoristische dialogen en lekker veel absurdistische actie. Een echte Tarantino dus. Pulp Fiction won een Oscar voor beste scenario.

Forrest Gump (1994)

De zachtaardige Forrest Gump (gespeeld door Tom Hanks) heeft een laag IQ maar een grote invloed op de grote gebeurtenissen van de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Met zijn optimistische houding weet hij zijn omgeving te inspireren. De gebruikte filmtechnieken doen deze dagen wat ouderwets aan, maar waren in 1994 echt het nieuwste van het nieuwste. Uit deze film komt de beroemde uitspraak: “Life is like a box of chocolates. You never know what you’e Donna get.” Forrest Gump won maar liefst zes Oscars, waaronder die voor beste acteur, beste film en beste regisseur.

Inglourious Bastards (2009)

Een oorlogsfilm zoals je nog nooit zag. De film werd geregisseerd door Quentin Tarantino en dat staat meestal garant voor veel geweld en zwarte humor. In het door nazi’s bezette Frankrijk probeert een groep joodse soldaten onder leiding van Aldo Raine (gespeeld door Brad Pitt) zoveel mogelijk nazi’s te vermoorden. De Franse Shosanna, wiens familie door nazi-kolonel Hans Landa (gespeeld door Christoph Waltz) werd vermoord runt een filmtheater in Parijs. Dit theater wordt het decor voor het spannende slotstuk van de film. Inglourious Bastards won een Oscar voor beste mannelijke bijrol.

Dallas Buyers Club (2013)

Dallas Buyers Club, geregisseerd door Jean-Marc Vallée, verteld het verhaal van Ron Woodroof (gespeeld door Matthew McConaughey). Ron is een groot drugsgebruiker en vrouwenversierder die de diagnose aids krijgt. Nadat de reguliere medicatie niet afdoende is begint hij een handel in illegale, alternatieve medicijnen voor zichzelf en andere aidspatiënten. Matthew McConaughey viel maar liefst 20 kilo af voor zijn rol als aidspatiënt. Zijn sterke acteerprestatie leverde hem een Oscar op. De film kreeg nog twee andere Oscars, voor beste mannelijke bijrol (Jared Leto) en beste make-up en haarstyling.

The Theory of Everything (2014)

De biografische film The Theory of Everything van regisseur James Marsh verteld het liefdesverhaal van de wetenschapper Stephen Hawking en Jane Wilde. Zij worden verliefd elkaar, ondanks grote verschillen in hun overtuiging over het bestaan van God. Terwijl hij op wetenschappelijk vlak een grote doorbraak heeft krijgt hij op het vlak van zijn gezondheid een enorme klap: hij heeft ALS en nog hooguit twee jaar te leven. Op sublieme wijze vertolkt Eddy Redmaine zijn rol als Stephen Hawking en ook Felicity Jones acteert sterk als zijn vrouw Jane. Terecht heeft The Theory of Everything de Oscar voor beste acteur gewonnen.

Hacksaw Ridge (2016)

Desmond Doss (gespeeld door Andrew Garfield) is een soldaat met principes. Vanwege zijn religieuze overtuiging mag hij geen wapens gebruiken. Ondanks het hoongelach van zijn meerderen houdt hij vol en trekt met zijn medesoldaten ten strijde aan het Japanse front. Wanneer Doss op een dag alleen achterblijft op het slagveld wil hij de laatste uren die hij heeft zo nuttig mogelijk gebruiken door zoveel mogelijk gewonde soldaten te redden. Of dit lukt moet je zelf maar gaan zien in dit prachtige oorlogsdrama. Hacksaw Ridge was voor zes Oscars genomineerd en won er twee.

Bohemian Rhapsody (2018)

Wederom een biografische film, dit keer Bohemian Rhapsody van regisseur Bryan Singer. Als je fan bent van rockband Queen, dan is dit je film. Bohemian Rhapsody zit bomvol drama en muziek. Je volgt het leven van leadzanger Freddy Mercury (een rol van Rami Malek), die een turbulent liefdesleven heeft. De film is wat tammer dan het in het echt is gebeurd, maar dat maakt het verhaal niet minder mooi. De hoofdrol is eigenlijk de muziek van Queen. Leuk is dat ook de Queen-leden Brian May en Roger Taylor aan de film hebben meegewerkt. Bohemian Rhapsody won vier Oscars, waaronder die voor beste acteur.

Green book (2018)

Green Book, van regisseur Peter Farrelly, is een biografische roadmovie over een zwarte pianist Don Shirley (een rol van Mahershala Ali) en zijn Italiaans-Amerikaanse bodyguard Tony Lip (gespeeld door Viggo Mortensen). Don gaat op tournee door het Amerikaanse Zuiden van Amerika, waar in 1962 nog strenge wetten gelden die mensen van kleur erg beperkten. Om zichzelf te beschermen huurt hij een bodyguard. Waar de twee in eerste instantie weinig gemeen hebben groeien ze gedurende de film naar elkaar toe en ontstaat er een vriendschap. Leuk feitje, de persoon op wie dit verhaal is gebaseerd (Tony Lip) speelt ook een klein rolletje in Green Book. De film won een Oscar voor beste film, beste scenario en beste bijrol. Hier was echter wel kritiek op, omdat de familie van Don Shirley de film niet waarheidsgetrouw vond.

Roma (2018)

Roma is een bijzondere zwartwit-film. We krijgen een intiem beeld van het leven van het kindermeisje Cleo, die in de jaren ’70 van de vorige eeuw bij een rijk gezin in Mexico-Stad inwoont. Een jaar lang volgen we lief en leed van Cleo en op de achtergrond dat van het gezin en de stad waarin ze woont. Het bijzondere aan deze film is dat het gelijktijdig op Netflix en in de bioscoop in première ging. De film is voor Netflix geproduceerd, maar om in aanmerking te komen voor een Oscar moest de film ook in de bioscoop te zien zijn. Een goede keuze van de makers, want de film werd voor maar liefst 10 Oscars genomineerd. Roma won er drie, waaronder die voor beste buitenlands film.

Marriage Story (2019)

Een huwelijk dat stukloopt is altijd een verdrietige gebeurtenis, zeker als er kinderen bij zijn betrokken. Wanneer theaterregisseur Charlie (gespeeld door Adam Driver) en actrice Nicole (gespeeld door Scarlett Johansson) besluiten om een punt achter hun huwelijk te zetten begint de strijd om de voogdij over hun achtjarige zoon. In eerste instantie willen ze dit vriendschappelijk afhandelen, maar door de inschakeling van advocaten verloopt de scheiding anders dan ze allebei in gedachten hadden. Marriage Story draait niet alleen om de scheiding, maar ook om de liefde. Dat maakt het een ontroerende film die niet te zwaar is om te kijken. Marriage Story was voor zes Oscars genomineerd en won de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol.

Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost jou niks extra’s, maar helpt mij om deze site te onderhouden.

You may also like

Laat een reactie achter