Filmrecensie: Le Petit Nicolas (2009)

Door Carine

Nicolas heeft een fijn leven. Zijn ouders houden veel van hem, hij heeft veel lol met zijn vrienden en hij komt prima mee op school. Van hem mag het altijd wel zo blijven! Maar dan hoort hij op een dag zijn ouders stiekem praten en krijgt hij het vermoeden dat zijn moeder binnenkort een baby krijgt. Nicolas raakt in paniek: straks gaat alle aandacht naar de baby en zullen zijn ouders hem vergeten. Misschien laten ze hem zelfs wel achter in het bos, net als Klein Duimpje! Samen met zijn vrienden zet Nicolas alles op alles om zijn ouders ervan te overtuigen dat hij de allerliefste zoon is die ze zich maar kunnen wensen. Helaas pakken zijn plannen niet al te best uit en zit er nog maar een ding op: de baby moet verdwijnen!

De kleine Nicolas (Le Petit Nicolas) is in Frankrijk erg populair. Van 1959 tot 1965 verschenen de verhalen over de avonturen van deze kleine schooljongen, geschreven door René Goscinny, wekelijks in het blad Sud-Ouest. De verhalen zijn bedoeld voor kinderen, maar zijn door de onderliggende humor ook voor volwassen erg vermakelijk. In 2005 verscheen er een eerste Nederlandse vertaling van de boeken over Nicolas.

Le petit Nicolas is de eerste verfilming van deze boeken, ter ere van het vijftigjarige bestaan van het personage Nicolas. De film verteld vanuit het perspectief van Nicolas op hilarische wijze hoe de verwachte komst van een broertje het veilige bestaan van een kleine jongen in gevaar brengt. Nicolas doet zijn uiterste best om indruk te maken op zijn ouders. Als dat niet werkt wordt er een heus ontvoeringsplan opgesteld door Nicolas en zijn vrienden. Er moet een gangster uit de gevangenis worden geregeld, een auto en een heleboel geld. De jongens bedenken de gekste dingen om er voor te zorgen dat Nicolas niet in het bos zal worden achtergelaten voor de geboorte van zijn nieuwe broertje.

Niet alleen kinderen zullen deze film leuk vinden. Ook voor volwassenen valt er genoeg te lachen. De geweldige komische ontwikkelingen en de jaren-60 sfeer maken van Le petit Nicolas een echte aanrader. De acteurs zijn perfect gecast voor hun rollen, vooral de kinderen stelen de show. Kortom, een heerlijk vrolijke familiefilm waar je hartelijk om zult lachen en die je niet snel zult vergeten!

Details

  • Officiële leeftijdsindicatie: alle leeftijden
  • Categorie: Komedie, familiefilm
  • Acteurs: o.a. Kad Merad, Valérie Lemercier, Maxime Godart
  • Speeltijd: 91 minuten

(Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost jou niets, maar helpt mij om mijn website te onderhouden.)

Lees ook:

You may also like

Laat een reactie achter