Voor wie het nog niet wist: voorlezen is leuk! Vooral ook omdat je al met voorlezen kunt beginnen als je kind nog maar een baby is. Zing een liedje voor je baby, bekijk samen een zacht boekje met verschillende texturen en kleuren of een eenvoudig boek met veel plaatjes. Praat vooral veel, dat is goed voor de taalontwikkeling en woordenschat! Alleen al het horen van je stem is voor een baby erg prettig. Stop niet met voorlezen wanneer je kind eenmaal zelf kan lezen. Wanneer je kind moeite heeft met lezen kan het hem of haar helpen wanneer je de tekst voorleest. Zo maak je van de moeilijke leestekst geen frustrerende bezigheid maar een ontspannen moment. Hieronder een paar voorleestips om van het voorlezen een succes te maken:
Hoe kies je het juiste boek?
- Kies een boek dat past bij de leeftijd en belevingswereld van je kind. Kies voor de allerjongsten boekjes met verschillende kleuren en texturen. Peuters vinden het vooral heel leuk om mooie platen te bekijken. Kleuters houden van korte afgeronde verhaaltjes, die eindeloos herhaald kunnen worden. Heb je te maken met een bijzondere situatie (geboorte van een broertje/zusje, ziekte, overlijden van een familielid, echtscheiding, zindelijk worden, tandarts, logeren, voor het eerst naar school), kies dan een themaboek dat je kind kan helpen deze situatie te verwerken. Het is ook leuk om een boek te zoeken die past bij de seizoenen en feestdagen.
- Lees het boek eerst zelf een keer door. Zo weet je of het verhaal geschikt is voor je kind, waar je op moet letten en waar je misschien wat moet uitleggen.
- Een goed voorleesboek voldoet aan de volgende kenmerken: De zinnen zijn niet te ingewikkeld en lang, er is voldoende variatie in woordgebruik, de tekst is beeldend (waardoor kinderen als het ware het verhaal voor zich kunnen zien afspelen), er zijn afgeronde verhalen, het verhaal prikkelt de fantasie en het verhaal bevat humor.
- Vind je het moeilijk om zelf een leuk boek te vinden? Je kunt altijd advies vragen aan andere ouders, op school, in de bibliotheek, de boekhandel of op de website van Leesplein, Boek & Jeugd Online, Boekenzoeker, Boekstart en niet te vergeten de Nationale Voorleesdagen.
Hoe lees je het beste voor?
- Weet wat je leest: Als je het boek zelf eerst een keer doorleest weet je waar het over gaat, waar je eventueel extra aandacht aan kan besteden, welke woorden je uit moet leggen en hoe lang de verhalen duren.
- Voorlezen kan altijd en overal: Kies bij voorkeur een rustig moment van de dag, zodat je kind even kan ontspannen en tot rust kan komen. Dit kan bijvoorbeeld voor het slapengaan, na een drukke ochtend vol activiteiten, als je kind ziek of hangerig is of tijdens het eten. Vooral jonge kinderen vinden het prettig als het voorlezen onderdeel is van een vast slaapritueel.
- Introduceer het boek eerst: Bekijk de kaft, voorspel samen het verhaal en wek nieuwsgierigheid op. Ook halverwege het verhaal kun je even stoppen om je kind het verhaal te laten voorspellen. Dit stimuleert de fantasie.
- Geef ruimte voor vragen en reacties: Neem hiervoor de tijd en stel af en toe vragen om te controleren of je kind het verhaal begrijpt. Wil je kind iets bespreken, geef hem of haar dan de ruimte. Door het verhaal te bespreken help je je kind het verhaal te begrijpen en emoties te verwerken.
- Leg moeilijke woorden uit: Leg moeilijke woorden uit aan de hand van de context van het verhaal of met behulp van plaatjes. Dit helpt je kind om het moeilijke woord gemakkelijker te begrijpen.
- Lees hetzelfde boek vaker voor: Kinderen houden van herhaling. Ze pikken elke keer dat je het verhaal leest weer wat nieuws op. Een nieuwe woordje, een nieuwe verhaallijn, nieuw
- Praat rustig en duidelijk: Lees voor zoals je praat, neem af en toe pauze. Maak er geen toneelstukje van, gebruik je eigen stem. Je kunt met klemtonen, tempovariatie en volume genoeg sfeer creëren om het verhaal goed over te brengen.
- Stop bij geen interesse: Wanneer je kind zijn of haar aandacht verliest, stop dan met voorlezen en ga op een ander moment verder of kies een ander boek.
- Zorg dat je gezicht zichtbaar blijft: Zorg dat je gezicht zichtbaar blijft tijdens het voorlezen en maak regelmatig oogcontact tijdens het voorlezen.
- Luisterboeken: Er zijn tegenwoordig tal van leuke luisterboeken, handig voor onderweg of als je even geen tijd hebt. Ook op internet vind je voorleesboeken, bijvoorbeeld bij Lees me voor.
Wil je tips voor leuke kinderboeken? Lees hier dan over 10 populaire kinderboeken of hier over 10 musthaves boeken voor peuters en kleuters.