Recensie: Manhatan, Rob Ruggenberg

Door Carine

In 2009 vierde Nederland op feestelijke wijze haar 400-jarige vriendschap met de Verenigde Staten. Vierhonderd jaar eerder, in 1609, werd er op de plaats waar nu New York te vinden is de basis gelegd voor de kolonie Nieuw-Nederland. Het eiland Manhatan, met daarop het stadje Nieuw-Amsterdam, behoorde tot de nieuwe kolonie. Wat voorheen het grondgebied was van indianen-stammen werd ingenomen door Engelse en Nederlandse kolonisten. Over de beginperiode van de nieuwe Nederlands kolonie schreef Rob Ruggenberg zijn derde jeugdroman, Manhatan, die heel toepasselijk in 2009 uitkwam.

Het is 1642 en Peye dwaalt door de straten van Amsterdam. Zijn moeder neemt steeds onbekende mannen mee naar huis, waarna hij zich op straat moet zien te vermaken. Zijn vader heeft hij nooit gekend, tot hij op een dag door een vreemde wordt aangesproken. Deze onbekende man verteld hem dat hij de zoon is van Willem Kieft, gouverneur van Nieuw-Amsterdam. Peye wil nog maar een ding en dat is zijn vader ontmoeten. Hij weet een plekje te veroveren als scheepsknecht op de Bonte Spegt, een schip dat naar Nieuw-Amsterdam zal afvaren.

Vlak voordat ze hun bestemming bereiken vergaat het schip. Peye is een van de twee overlevenden. Hij spoelt bijna levenloos aan op het strand. Het indiaanse meisje Waupatukway redt zijn leven en hij raakt bevriend met haar. Op een dag raakt Waupaukway levensgevaarlijk gewond en moet Peye alles op alles zetten om te overleven. Hij ontmoet de weggelopen slaaf Manuel en samen zorgen ze voor het indiaanse meisje. Ondertussen probeert Peye in contact te komen met zijn vader, directeur-generaal Willem Kieft. Zal het hem lukken om zijn vader eindelijk te ontmoeten?

Waar heel Nederland in 2009 vooral stilstond bij de feestelijkheden rondom de vriendschappelijke banden tussen Nederland en de Verenigde Staten, staat Ruggenburg stil bij een pijnlijke episode uit de Nederlandse koloniale geschiedenis. Willem Kieft voerde op wrede wijze oorlog tegen de indianen. Manhatan gaat over een stukje geschiedenis die vrij onbekend is, maar die eigenlijk iedereen zou moeten kennen. Op meeslepende wijze maken we kennis met drie hoofdpersonen die op tragische wijze te maken krijgen met het harde Nederlandse gezag.

Ruggenberg deed veel onderzoek, sprak met deskundigen en bestudeerde het leven op een schip als de Bonte Spegt. Dat resulteert in een beeldende en aangrijpende roman over het leven van drie kinderen die plotseling terecht komen in de harde wereld van volwassenen. De enige manier om te overleven is door vriendschappen aan te gaan en te vertrouwen op hun vindingrijkheid. Peye, Waupatukway en Manuel maken alleen een kans als ze elkaar helpen. Manhatan maakt indruk en is het lezen meer dan waard. Kijk ook eens op www.manhatan.nl voor meer achtergrondinformatie bij het boek.

(Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost jou niks, maar helpt mij om mijn website te onderhouden.)

Lees ook:

You may also like

Laat een reactie achter