10 must-have boeken voor peuters en kleuters

Door Carine

De literatuur kent zo zijn klassiekers. Er zijn gewoon een aantal boeken die je gelezen moet hebben. Dat geldt niet alleen voor volwassenen, ook voor peuters en kleuters zijn er bepaalde must-haves. Deze boeken zijn al door miljoenen kinderogen gelezen, oneindig vaak voorgelezen en misschien zelfs wel stukgelezen. Onderstaande lijst met 10 must-have boeken voor peuters en kleuters bestaat uit boeken die je misschien zelf als kind al las, maar ook uit recent verschenen boeken. Welke boeken dat zijn? Lees verder en je weet het.

Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle

Het wereldberoemde verhaal over de kleine rups die verandert in een prachtige vlinder. Rupsje Nooitgenoeg heeft honger. Hij eet maar door. Als alle blaadjes op zijn, begint hij aan taart, worst, snoep, fruit en chocolade. Elke dag van de week wordt hij een beetje dikker, totdat hij verschrikkelijke buikpijn krijgt. Hij bouwt een huisje om zich heen en aan het eind van de week komt hij er weer uit als een prachtige vlinder! Kinderen leren spelenderwijs over tellen, de verschillende dagen in de week en over hoe een rupsje een prachtige vlinder wordt. Het bekendste en meest geliefde boek van Eric Carle.

Raad eens hoeveel ik van je hou – Sam McBratney

‘Grote Haas, kom eens hier met je oren. Ik moet je iets héél belangrijks vertellen. Raad eens hoeveel ik van je hou?’ Hazeltje en Grote Haas willen elkaar graag laten zien hoeveel ze van elkaar houden. Telkens als Hazeltje iets bedacht heeft, doet Grote Haas daar nog een schepje bovenop.

Jip en Janneke – Annie M.G. Schmidt

Een boek vol prachtige verhalen over de avonturen van de buurkindertjes Jip en Janneke. Gericht op de belevingswereld van kleuters, met de mooie illustraties van Fiep Westendorp.

Welterusten… Kleine Beer – Martin Waddell & Barbara Firht

Een klassiek verhaal over een klein beertje dat niet kan slapen omdat het bang is voor het donker. Grote Beer brengt hem geduldig een lichtje, totdat het hele hol is verlicht. Maar buiten is het nog steeds donker!

Mama kwijt – Chris Haughton

Prachtig vormgegeven boekje over een klein uiltje dat uit zijn nest val en zijn mama kwijt is. Eekhoorn zal ‘m wel even helpen, maar dan moet kleine Uil wel de juiste aanwijzingen geven. Uiteindelijk komt het gelukkig allemaal goed!  Lees hier de recensie.

Nijntje in de dierentuin – Dick Bruna

Nijntje gaat naar de dierentuin en ontmoet er allerlei leuke dieren. Met de karakteristieke tekeningen van Dick Bruna.

Het grote boek van Elmer – David McKee

Elmer is een kleurtjesolifant. Samen met zijn vrienden beleeft hij van alles. Verschillende herkenbare thema’s (anders zijn, angst) worden op positieve en kleurrijke manier uitgewerkt.

Kikker is verliefd – Max Velthuijs

Het allereerste Kikker-boek van Max Velthuijs. Kikker voelt zich vreemd. Hij weet niet of hij gelukkig is of bedroefd en hij loopt rond alsof hij droomt. Zijn hart gaat van boem-boem, boem-boem. Wat is er toch met hem aan de hand? Haas neemt er een dik boek bij. ‘Aha’ zegt hij. ‘Versnelde hartslag, huilen en lachen… Dat betekent dat je verliefd bent.’ ‘Woepie!’ roept Kikker. ‘Ik ben verliefd!’ ‘Op wie ben je verliefd?’ vraagt Varkentje. Ja, op wie? Daar heeft Kikker nog niet over nagedacht…

Het dubbeldikke voorleesboek van Dikkie Dik – Jet Boeke

In Het dubbeldikke voorleesboek beleeft Dikkie Dik maar liefst 30 spannende avonturen. De plaatjes in dit boek zijn extra groot, zodat voorlezen nog fijner wordt.

De avonturen van Pinkeltje – Dick Laan

Pinkeltje, een mannetje niet groter dan je pink, is te herkennen aan zijn witte baard en zijn blauwe puntmuts. Tijdens een storm raakt hij zijn huis kwijt. Hij slaapt een nacht in een ooievaarsnest en logeert een poosje onder de grond bij de mollenfamilie Graafpoot. Dan ontmoet hij Knabbel, een muis die met vier broers een hol deelt in het grote huis. Pinkeltje gaat bij de muizen wonen en beleeft de spannendste avonturen. Zo raakt hij verzeild in de neus van een reusachtige sneeuwpop en wordt gered door Snorrebaard, de poes. Hij wil de vlieg Brommer uit de strooppot trekken, maar verdrinkt er zelf bijna in. En als hij de wesp Stekebeen ontmoet, probeert hij hem een klap te geven met een grote boterbloem. . . Hoe dat afloopt? Lees zelf maar!

Welk boek zou jij op deze lijst zetten? Heb je fijne herinneringen aan één van bovenstaande boeken?

Hier lees je waarom voorlezen aan kinderen zo belangrijk is.

You may also like

Laat een reactie achter