Dagje uit: Het oudste museum van Nederland – Teylers Museum Haarlem

Door Carine
Teylers Museum

In de kerstvakantie brachten we een bezoek aan het oudste museum van Nederland: het Teylers Museum in Haarlem. De collectie bestaat uit fossielen, natuurkundige instrumenten, schilderijen en een wisseltentoonstelling, ditmaal over kunstenaar David Hockney. Aan de hand van een speurtocht ontdekken ze het museum en de voormalige woning van de oprichter van het museum. Alleen het gebouw is al de moeite waard om te bezoeken, maar ook de collectie is interessant.

Een stukje geschiedenis

Het Teylersmuseum is ontstaan uit de nalatenschap van Pieter Teyler van der Hulst. Hij liet zijn vijf beste vrienden na zijn dood een stichting oprichten die zijn grote verzameling kunst- en wetenschapsobjecten aan het grote publiek moest tonen. Leuk weetje: in de voormalige woning van Teylers is achter een speciale deur een kluis te vinden waar de meest waardevolle voorwerpen werden bewaard. Op de deur zitten vijf sloten, waarvan de vijf vrienden van Teyler allen één sleutel hadden. De deur was dus alleen te openen als alle vijf de vrienden tegelijk bij elkaar waren. Een geniaal systeem als je het mij vraagt.

De vijf vrienden richten een stichting op. Achter de woning van Teylers werd in 1784 een boek- en kunstzaal geopend (nu bekend als de Ovalen Zaal), waar les werd gegeven over de fossielen en mineralen, demonstraties werden gegeven met de natuurkundige instrumenten en discussies werden gevoerd over de kunstvoorwerpen. Later werden er een bibliotheek en fossielen- en instrumentenzalen toegevoegd en werd de ingang verplaats naar het Spaarne. In 1996 werden er bij een nieuwe aanbouw nieuwe zalen en een restaurant toegevoegd.

Een speurtocht door het museum

De kinderen waren van te voren bang dat ze het museum niet leuk zouden vinden, maar gelukkig hoefden ze hier niet bang voor te zijn. Bij de ingang kregen ze meteen een speurtocht in hun handen gedrukt. Het thema van de speurtocht was ‘Door Davids bril’, gericht op de wisseltentoonstelling over David Hockney. Deze speurtocht helpt kinderen om het hele museum door een andere bril te bekijken. In bijna elke zaal is er wel een opdracht te doen. Ondertussen kunnen ze genieten van de oude fossielen en instrumenten. De schilderijenzaal vonden ze wat minder interessant, maar de tentoonstelling over David Hackney, waar de meeste opdrachten van de speurtocht over gingen, vonden ze wel leerzaam en leuk.

Onze conclusie

Alleen al voor het prachtige gebouw zou je naar het Teylers Museum kunnen gaan. De kinderen hadden daar minder oog voor, die vonden vooral de speurtocht en de fossielen interessant. Vraag daarom zeker om een speurtocht bij de ingang. Ze hebben er meerdere (volgens de website), wij kregen die van de wisseltentoonstelling. Het museum ligt in het centrum van Haarlem, vlak naast een parkeergarage, en is dus goed te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer. Wil je na of voor je bezoek een hapje eten in de stad, dan kan dat ook heel goed. Kortom, een leuke belevenis, ook voor kinderen.

Klik hier voor praktische informatie over het Teylers Museum.

Misschien ook leuk om te lezen:

You may also like

Laat een reactie achter