Hoe overleef ik de herfst? Tips voor activiteiten binnen en buiten.

Door Carine

Het valt niet meer te ontkennen: de herfst is begonnen. De bomen verliezen hun bladeren, de zomerjas is nu toch echt te koud, en de stamppotjes zijn best aantrekkelijk geworden. Tijd dus om de herfst te omarmen en de zomer achter je te laten. Maar hoe doe je dat? Mr.Finny geeft je een aantal tips om samen met je kinderen het beste uit de herfst te halen.

1. Trek de natuur in:

Ken je OERRR al? Aan het begin van het jaar schreef ik al over dit leuke (en gratis!) initiatief van Natuurmonumenten. Ook voor de herfst hebben ze goede tips. Hier volgen een aantal van de leukste tips voor buitenactiviteiten:

  • Ga op zoek naar kriebeldiertjes. Het enige wat je nodig hebt is een vergrootglas, een flinke dosis moed en een natuurrijke omgeving. Kijk onder bladeren, takken en stenen en ontdek welke kleine kriebeldiertjes er leven in het bos.
  • Verzamel zaadjes van bloemen. Dit kan in je eigen tuin, in het park, langs de weg of in het bos. Thuis haal je de zaden uit de peulen, zaaddoosjes, bolletjes of besjes en kun je ze drogen op een stukje keukenpapier. Houdt ze goed van elkaar gescheiden. Als je ze bewaart in een koffiefilterzakje en op een donkere, droge en koele plek, kun je ze in het voorjaar uitzaaien. Dubbel plezier dus!
  • Zoek paddenstoelen. Wist je dat er in Nederland wel 4000 verschillende soorten paddenstoelen voorkomen? De herfst is de ideale tijd om op zoek te gaan naar een aantal van deze verschillende soorten. Heel herkenbaar zijn de vliegenzwam, de stinkzwam en bijvoorbeeld het elfenbankje. Kijk eens in de bibliotheek of op internet of je een handige gids of lijst kunt vinden van een aantal van de bekendste en meest voorkomende zwammen en maak er een spannend spel van. Weet jij de meeste soorten te raden? Wees wel voorzichtig, want sommige soorten zijn giftig. Wel kijken dus, maar niet aanraken!
  • Ga op zoek naar nachtvlinders. Heb je zin in een nachtelijk avontuur? Wel zo spannend nu het vroeg donker is. Span een wit laken tussen twee bomen, zet er een felle lamp achter die op het laken schijnt en wacht op de vlinders. Als je even geduld hebt komen ze vanzelf op het witte laken zitten en kun je ze goed bekijken.

 2. Herfstknutsels

Regen en storm nodigen niet echt uit om lekker buiten te spelen. Wanneer het weer je dwingt om binnen te blijven zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden om je te vermaken. Mr.Finny verzamelt te leukste herfstknutsels voor je. Als je op de links klikt kom je vanzelf op de pagina’s met verdere instructie (soms Engelstalig, maar altijd voorzien van duidelijke afbeeldingen):

  • Verzamel herfstbladeren. Met verschillende soorten bladeren kun je heel leuk knutselen. Maak er bijvoorbeeld stempels van, een mooie krans (via Crafts for all Seasons), originele waxinelichthouders, vrolijke beestjes (via Handmade Charlotte) of bladmonsters (via Teach Them to Fly)
  • Maak iets lekkers voor de vogels. Het is erg leuk om vanachter je raam de vogels in je tuin te kunnen bekijken. Om ze te lokken kun je allerlei lekkere hapjes voor ze ophangen. Die maak je natuurlijk zelf. Je kunt pinda’s rijgen tot een mooie ketting, een vogeltosti (via Natuurmonumenten), een pindakaassnack (smeer een dennenappel ruim in met pindakaas en hang hem op) of een overheerlijke vogelcupcake (via VTM) maken.
  • Leef je uit met zoutdeeg. Zoutdeeg is eenvoudig te maken en is geschikt voor allerlei projecten. Zo maak je er de leukste herfstdieren van (recept via Muzo à la Valerie) of mooi gestempelde bladeren om te verven (via Freebie Finding Mom).

3. Bak, kook en eet!

Stormachtig weer vraagt om warme truien, hete chocolademelk en zelfgebakken taartjes. De meeste kinderen vinden het hartstikke leuk om de hele middag in de keuken te staan voor het bakken van koekjes, taartjes en broodjes. En trots dat ze zijn als er uit de oven prachtige baksels komen! Laat je inspireren door de volgende recepten:

You may also like

Laat een reactie achter