Schatzoeken met kinderen: 3 handige tips

Door Carine

Als klein kind droomde ik ervan een grote schat te vinden. Een kist vol met blinkend goud en grote diamanten. Het idee om schatrijk te zijn leek me wel wat. Toen wij op een dag verhuisden naar een nieuw huis met een grote tuin die nog woest en leeg was, ging ik dan ook driftig schatgraven. Regelmatig groef ik een bot of een stukje van zo’n mooi Delfts blauw tegeltje op (onze tuin was ooit een weiland) en groeide de hoop op een heuse schat. Dat de kans klein was dat daar, in onze achtertuin, ooit een piraat zijn schat begraven zou hebben kwam niet in mij op. Toen de woestenij een keurig aangelegde tuin werd en ik niet meer in het gras mocht spitten was ik dan ook best teleurgesteld.

Schatgraven heeft een grote aantrekkingskracht op kleine kinderen. Vooral de avontuurlijk verhalen die vaak bij een schat horen – piraten, gezonken schepen, wilde achtervolgingen, spannende zoektochten – spreken tot de verbeelding. Het is dan ook erg leuk om met je kinderen te speuren naar een schat. In deze blogpost geef ik drie tips voor een geslaagde zoektocht naar de verborgen schat!

1. Speurtocht in huis

Het is heel eenvoudig om thuis een schatzoektocht te organiseren. Met wat kleine cadeautjes (snoepjes, kleurtjes, stickers, etc.) en een paar goede aanwijzingen heb je al snel een speurtocht opgezet. Verzin de leuke hints, grappige puzzels en gekke verstopplekken en je kinderen hebben gegarandeerd een leuke middag. Voor inspiratie kijk je hier.

Tip! Hema verkoopt een kant-en-klaar piratenspel. In het pakketje zitten 30 schatten van karton om te verstoppen, 6 mandjes om de schatten in te verzamelen, 1 medaille voor de winnaar en 12 stickers als troostprijs.

2. Schat zoeken tijdens een kinderfeestje

Ook voor kinderfeestjes is schat zoeken zeer geschikt. Op verschillende locaties in Nederland worden speurtochten georganiseerd, bijvoorbeeld op het strand van Ter Heijde aan Zee (Zuid-Holland), in de buurt van Venlo (Limburg) of bij Museum de Stratemakerstoren in Nijmegen (Gelderland).

3. GPS-speurtocht

Helemaal hip is een schat in de natuur zoeken met behulp van GPS, ook wel ‘geocaching’ genoemd. Wie in het bezit is van een smartphone met GPS en de juiste app kan al snel aan de slag. Let op: niet alle GPS-speurtochten zijn geschikt voor kinderen. Mijn Kind Online maakte alvast een selectie van 5 kindvriendelijke speurtochten, zoals een Bob de Bouwer-speurtocht, een zoektocht naar kabouters en een wandeltocht door het melkwegstelsel.

Wil je liever niet zelf aan de slag, dan kun je ook bij bijvoorbeeld Natuurmonumenten terecht. Bij het bezoekerscentrum op de Brunssummerheide kun je een speurtocht kopen die je via verborgen richtingwijzers en diverse spellen en opdrachten naar de schat op de Brunssummerheide voert.

(bron afbeelding: Flickr – Calsidyrose)

Wil je op zoek naar Het Mysterie van het Nooit Gebouwde Museum op de Veluwe? Speel dan de Nature Game in Park Hoge Veluwe.

2 Reacties
0

You may also like

2 Reacties

Karin 10 juli 2022 - 12:14

De link ‘hier’ werkt niet meer.

Reply
Carine 10 juli 2022 - 17:26

Dankjewel voor je bericht, ik heb hem aangepast. Groet, Carine

Reply

Laat een reactie achter